Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 113 kJ / 744 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,70 g |
Tuky | 82,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 255 mg |
Sodík | 2 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 0,80 g |
Postup přípravy
Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk.
Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky); trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne).
Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme „kůži“ od kořene ke špičce.
Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME!
Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky. Krok 2: Zatím vykostíme kuře… VIDEOPOSTUP je v poznámce; lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut.
Až na samém konci videa je estetický a rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY Krok 3: Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou.
Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením. Krok 4: Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami). Krok 5: Vložíme „švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu.
1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté. Krok 6: II. VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI
Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření. Krok 7: III. MOZAIKA V KUŘETI Krok 8: Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ. Krok 9: Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky. Krok 10: Jazyky rozřízneme podélně napůl. Krok 11: U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm.
Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe. Krok 12: Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat) Krok 13: Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat).
Poznámka:
Maso by šlo patrně vařit i v "ďáblově vynálezu" – přece nevaříme polévku… Krok 14: Aby produkt „vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení… Krok 15: Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády; možno před porcováním, ale i po naporcování rolády
Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami.
Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…
Zveřejněno 28. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3p99
Moje poznámka
Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3p99
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 4 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 8 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 12 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 2 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 2 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 6 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 6 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 8 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 8 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 9 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 9 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 10 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Tématické fráze:
youtube uzeny hovezi jazyk recepty cz,
koření ke kuřeti,
recepty na youtube na veprove jazyky.,
jak upéci vepřový jazyk,
kuře k obě,
hovězí jazyk s hořčičnou omáčkou,
veprova rolada vazani,
youtube hovezi uzeny jazyk recepty cz,
youtube hovezi jazyk recepty cz,
ubrus s olivami,
vykostění kuřete videorecept,
vykostíme kuře
Suroviny:
kuře,
jazyk hovězí uzený,
zelenina kořenová,
cibule,
koření divoké,
koření hřebíček,
pepř mletý,
květ muškátový,
sůl,
máslo
Komentáře (5)
Studená chutná druhý den báječně, jako kdyby jste ji naplnila játrama.