Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 113 kJ / 744 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,70 g |
| Tuky | 82,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 255 mg |
| Sodík | 2 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 0,80 g |
Postup přípravy
Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk.
Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky); trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne).
Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme „kůži“ od kořene ke špičce.
Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME!
Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky. Krok 2: Zatím vykostíme kuře… VIDEOPOSTUP je v poznámce; lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut.
Až na samém konci videa je estetický a rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY Krok 3: Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou.
Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením. Krok 4: Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami). Krok 5: Vložíme „švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu.
1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté. Krok 6: II. VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI
Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření. Krok 7: III. MOZAIKA V KUŘETI Krok 8: Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ. Krok 9: Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky. Krok 10: Jazyky rozřízneme podélně napůl. Krok 11: U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm.
Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe. Krok 12: Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat) Krok 13: Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat).
Poznámka:
Maso by šlo patrně vařit i v "ďáblově vynálezu" – přece nevaříme polévku… Krok 14: Aby produkt „vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení… Krok 15: Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády; možno před porcováním, ale i po naporcování rolády
Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami.
Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…
Zveřejněno 28. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3p99
Moje poznámka
Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3p99
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 16 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 21 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 6 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 8 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 8 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 8 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 8 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 9 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 9 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 10 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 10 hodinami
Tématické fráze:
youtube uzeny hovezi jazyk recepty cz,
koření ke kuřeti,
recepty na youtube na veprove jazyky.,
jak upéci vepřový jazyk,
kuře k obě,
hovězí jazyk s hořčičnou omáčkou,
veprova rolada vazani,
youtube hovezi uzeny jazyk recepty cz,
youtube hovezi jazyk recepty cz,
ubrus s olivami,
vykostění kuřete videorecept,
vykostíme kuře
Suroviny:
kuře,
jazyk hovězí uzený,
zelenina kořenová,
cibule,
koření divoké,
koření hřebíček,
pepř mletý,
květ muškátový,
sůl,
máslo
Komentáře (6)
Studená chutná druhý den báječně, jako kdyby jste ji naplnila játrama.