Rizoto po milánsku Risotto alla milanese

casino Kuchař: casino

Doba přípravy: 30 minut 6 porcí Přílohy 3 názory

Suroviny

40 g máslo
50 g hovězí morek
1 cibule
400 g kulatá rýže (carnaroli, vialone nano)
150 ml suché bílé víno
1 l silný hovězí vývar
šafrán
60 g sýr Grana Padano
40 g máslo (studené)
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. NESOLIT!

  2. V širším, těžkém kastrole na másle a morku zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.

  3. Přidáme suchou (nepranou) rýži a necháme ji zesklovatět (3-5 minut)

  4. Přilijeme víno a necháme ho vyvařit

  5. Přilijeme asi ¼ l HORKÉHO vývaru, snížíme plamen a mícháme.

  6. Až se vývar „ztratí", přidáme naběračku (menší než 1 dl) dalšího vývaru a mícháme.

  7. Teprve až se vývar znovu ztratí přidáme další naběračku vývaru s rozmíchaným šafránem (toho tolik, aby jídlo bylo žluté)

  8. MÍCHÁME a MÍCHÁME, postupně po naběračkách přidáváme další vývar, až ho všechen zpracujeme.

  9. Do 20 minut (záleží na podmínkách, ale +/- 2 minuty to vychází) by risotto mělo být krémové, ale rýže all dente.

  10. Přidáme strouhaný sýr a studené máslo (na kostičky krájené).
    Krátce, ale intenzivně zamícháme, až se máslo ztratí.

    Teprve nyní jídlo případně dosolíme, a bez dalšího otálení neseme na tabuli…

    Poznámka:
    U nás bývá samostatně jako „primi“ nebo např. s Osso buco jako hlavní chod
    Link na MOREK viz v Poznámce níže
    Používám i běžnou kulatou rýži…
    Většinou používám „masox“ : 2 kostky/litr vody
    Pokud se vývaru v závěru vaření nedostává, tak použijeme k podlití horkou vodu
    Lze použít i parmazán
    Morek lze vynechat…
    Šafrán lze vynechat…
    Víno vynechat nelze!

    MÍCHÁNÍ vynechat nelze!!!

Poznámka

MOREK http://www.toprecepty.cz/recept/41403-morek---suro...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rizoto po milánsku Risotto alla milanese

  • zizala zizala

    Morek jsem měla z telecích kostí, použila jsem šafrán a domácí masový vývar. Podávala jsem s osso buco a moc nám chutnalo. Dovolím si přidat fotku.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    A chtelo by to poradny vyvar, zaklad kazdeho dobreho risotta, ale jak zde rikate, proti gustu....

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Morek vynechat lze, ale bez šafránu by to nebylo alla Milanese ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: ryže po milánsku risoto melanese rizoto carnaroli primavera vepřové kostky po milánsku rizoto milanese s hráškem rizoto melaneze rizoto po mil?nsku spaghetti alla milanese recept veprova kotleta melanese file po milansku krémové rizoto se šafránem rizoto alamilanese spaghetti s chřestovým pestem rizoto milaneze recepty cz špagety carbonara se šafránem risotto all arrabiata risotto alla verdure rizotto milanese krémové rizoto alla milaneze rizoto ala milanesse

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít