Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 708 kJ / 886 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 24,98 g |
| Tuky | 66,17 g |
| Vláknina | 13,20 g |
| Cholesterol | 300 mg |
| Sodík | 2,47 g |
| Sůl | 6,00 g |
| Sacharidy | 42,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na trošce oleje si zpěníme cibuli a přidáme na kostky nakrájený prejt, který pořádně prohřejeme, aby se kostky úplně rozmělnily. Chvíli mícháme a pak zalejeme vývarem z vepřových kostí. Pokud máte málo krup, uvařit je zvlášť, nebo rýži, každý, co má rád. Dosolíme, opepříme a přidáme majoránku. Polévku ještě chvíli provaříme.
Zveřejněno 28. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Prdelanka z nouze doma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r082
Moje poznámka
Prdelanka z nouze doma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r082
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 1 hodinou
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 14 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 15 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílková bábovka
Pavluska75 před 9 minutami
Klobásníky
Krista56 před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
HarryHole před 2 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 2 hodinami
Jednoduché langoše
o.d před 2 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 2 hodinami
Gulášová polévka
o.d před 2 hodinami
Domácí rohlíky
MirkaHr před 6 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 15 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 15 hodinami
Tématické fráze:
polévka z jelítkového prejtu,
polévka prdelanka,
domácí prdelanka,
prdelanka z jelita,
polévka z prejtu,
prdelanka z prejtu,
jelítkový prejt,
prdelanka polevka,
recepty na doma,
jelítkový prejt recept,
vareni krup,
vaření krup na zábíječku,
hovězí líčka recept,
prdelanka z jelit,
vyvar z veprovych kosti,
buchta na zabiječku,
jelitková polévka,
jak polévku z jelitkoveho prejtu,
prejt recept,
hovězí líčka
Suroviny:
cibule,
prejt,
vývar masový,
majoránka,
pepř,
sůl
Komentáře (43)
A že je to starší recept, co na tom, vždyť byl ale znovu avizován v nabídce receptů.
Já s tím receptem souhlasím, neb byl brán jako vynikající ,, z nouze doma,, . Ale přece mi neubírejte tu možnost, abych poradil třeba jiným, jak sitřeba vylepšit tuto ,,z nouze doma pochutinu.
,,TOŠ TAK,,
paní, dle mého názoru, a nemusí stím všichni souhlasit, tam kde je nějaký recept a někdo sním není spokojen nebo mu něco nesedí, tak i z didaktického hlediska je vhodné mu to vysvětlit hned tam, kde je to řečeno, nikoliv to hledat na jiných místech.
A plevelí jen ti, kteří neřeknou nic konkrétního a ani si pořádně nepřečtou a nezopakují, co dotyční tím chtěl říct, a nikoliv kritizovat či urazit.
,,TOŠ TAK,,
dáváte mi do ,,úst,, co jsem nikdy neřekl, navíc mrazák užívám s velkým úspěchem.
,,toš tak,,
Na tomto webu je spousta moznosti, jak vysvetlit - osvetit neznalce, novacky ci tapajici . . . .
Jsou tu na to rubiky a fora - treba tady:
Dejte to k ledu! Máslo, ořechy, sýry... Víte, co vše se dá zamrazit a jak to správně udělat?
Tak proc "poucovat" pod recepty, ktere za to nemohou, kde se na to nikdo nepta a vsem je vse jasne.
Tady se rika "plevelit", coz je ten nejvice vychytany vyraz
Tez dobry den a jednu malou otazku: Z ceho jste usoudil, ze autorka receptu nevi (lepe receno nevedela, nebot uz neni, bohuzel, mezi nami), jak nakladat s potravinami v mrazaku, jak ho cistit, ci regulovat teplotu atd.?
A ze Vam + uzivatelce DANE jidlo z mrazaku nechutna, je klidne mozne, ale nikoho to v podstate nezajima a predevsim, s receptem to nema zadnou souvislost .Je to jen o Vasich osobnich chutich, zvyklostech a preferencich
Jsem neskonale vděčen za tento název
Nám tuto polévku (samozřejmě se vařila v kotli obvyklým způsobem) vozili do města příbuzní z dědiny a říkalo se jí (černá) zabíjačková...
Pak jsem se potkal s názvem "prdelačka" a ač nejsem přehnaně útlocitný, tak mě málem vomejvali
tuto polévku si dělávám podle toho, jak jsme ji dělávali při naší zabíjačce na slovácku , kdy mně zaučil PAN ŘEZNÍK Z PRVNÍ REPUBLIKY.
Předně dávám výhradně sádlo , ale vnitřní ,které si škvařím sám doma , neb má jinou chuť jak klasické. Jinak se do této polévky dává takzvané střevové sádlo vyškvařené.
Vývar z kostí je jen chutí a vůní jednostranný. Když už tak třeba vepřová žebra a nebo k tomu koleno.
Používám jelitový prejt, ale u nás v masně ,,Makovec,, který je vůní a kvalitou daleko, daleko lepší jak od ,MASNY ,KRÁSNA,, .
Krouopy den předtím namočím a uvařím zvlášť a poté dorovnávám aby měla polévka nejen barvu, hustotu, ale hlavně chuť. U nás se dá koupit i vepřová krev, kterou je možno polévku doladit. Ale to je dobré jen v období zimním, neb tato jak je známo podléhá zkáze nejdřív.
Dělávám toho víc- kolem 10-15 litrů .
PROTOŽE JSME ČESNEKOVÍ, tak tam nesmí chybět ani utřený česnek.
JEŠTĚ VELICE DŮLEŽITÉ POLÉVKA SE PO ODSTAVENÍ MUSÍ ČASTO PROMÍCHAT, jinak hrozí takzvané zkysání, což celé dílo znehodnotí.
No a když se dílo podaří , část rozdáme známým a část zavaříme do omniovek se závitem v mikrovlnce na pozdější dobu. V tomto případě moje zkušenost říká, že je lepší zavařená ve sklenici, jak z mrazáku. ALE TO CHCE VYZKOUŠET.
NEVNUCUJU MOJE KULINÁŘSKÉ ZKUŠENOSTI, ale přidávám jen to, co mám vyzkoušené od svých 10 roků, kdy jsem byl PANU ŘEZNÍKOVI jako pravá ruka.
,,TOŠ TAK,,
nemohu nezareagovat na tento příspěvek.
Jana Remkova:NIC HORŠÍHO JAK JÍDLO Z MRAZÁKU NENÍ.
Paní, nastavení teploty v mrazáku je základ toho, aby potraviny z ní ztratily co nejmíň vlastností a navíc svojí vůní neovlivnily ostatní.
TOU HLAVNÍ JE MÍNUSOVÁ TEPLOTA, neb ta musí být minimum -18 st.c. a to proto, že při ní se minimalizuje pohyb molekul a ostatní si dostudujte.
Druhá je DÉLKA POBYTU POTRAVINY V MRAZÁKU. Jiná je u zeleniny, masa, pečiva.
Třetí je STAV POTRAVINY, která se do mrazáku dává, tedy co nejčerstvější, nikoliv až po nějakém čase zbyde.
Čtvrtá je odmrazení mrazáku je třeba dělat minimálně 2x do roka.
POKUSTE SE VYUŽÍT MOJE ZKUŠENOSTI a třeba změníte názor.
A NAKONEC , MRAZÁK NEBÍ POTRAVINOVÁ BANKA ale jen prostor kde ulozit na dobu nezbytnou přebytečnou potravu, kterou by čas v naší ledničce proměnil v nepoživatelnou hmotu se zdrojem žluknutí a disenterii bacilaris.
,,TOŠ TAK,,