Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná "svíčková"

Svíčková omáčka je klenotem české kuchyně a vlastní verze je chloubou každé kuchařky. Použitím mletého masa její přípravu zjednodušíte. Zde máte recept, podle kterého se vám tato omáčka zaručeně povede,

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 635 kJ /
4 454 kcal
Bílkoviny217,89 g
Tuky323,02 g
Vláknina43,35 g
Cholesterol 1,63 g
Sodík 3,87 g
Sůl9,23 g
Sacharidy153,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mleté maso dáme do mísy, přidáme trochu studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit), jemně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Krok 2: Ze starších rohlíků připravíme strouhanku. Přidáme jí k masové směsi a dobře promícháme. Krok 3: Na plát olejem nebo máslem pomazaného alobalu, naneseme v rovnoměrné vrstvě (cca 1 cm) masovou směs do plátu, který poklademe plátky uzeného špeku. Krok 4: Plát masa pak svineme v roládu, kterou zabalíme pevně do alobalu, konce alobalu uzavřeme a dáme péct. V předehřáté troubě pečeme na 180 °C asi 25-30 minut, pak alobal odstraníme a dopečeme do barvy. Krok 5: Zeleninu očistíme a hrubě nastrouháme, cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Krok 6: Na omáčku na rozpuštěném másle osmažíme cibuli a nastrouhanou zeleninu lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme s osmaženou zeleninou lehce zkaramelizovat. Krok 7: Přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či kousku gázy. Vlijeme 700 ml vývaru a vaříme cca půl hodinky. Krok 8: Pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Krok 9: K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou. Krok 10: Dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem. Krok 11: Omáčku podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem a sekanou pokrájenou na plátky.

TIP: Svíčková krok za krokem i pro začátečníky

Zveřejněno 3. 1. 2019

Poznámka autora recepty73

Já dělal dvě menší šišky a pekl necelou hodinku v remosce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sekaná "svíčková"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KgO

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sekaná "svíčková"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KgO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Marie Svarcova: ...děkuji:-K:-K:-K ...dnes je opět v plánu;-)<3

:yes: skvělá - přesně taková má být :-K

Eja57: Souhlasím, navíc bych asi nemixoval, ale pasíroval. (V tom případě nemusím koření oddělovat, oddělí se při pasírování) ;-)

Zase to magické "abychom nemuseli zahušťovat...". Podle mne jeden z mýtů...
Trocha lepku nemá nic společného se zahuštěním ( nebo by neměla mít), ale lepek udrží omáčku "pohromadě", hladkou, krémovou. Vyzkoušejte - na kotel omáčky stačí fakt dvě lžíce máslové jíšky, provařit....

Eja57: adamos: Jupiterix: ...neřídím se mýty, ale svojí chutí a intuicí;-)
...máte pocit, že by tahle svíčková nedržela pohromadě nebo byla málo krémová? ...já ne, a to ani při dalším ohřívání ...proti lepku nemám žádné výhrady, ale tuhle omáčku prostě nezahušťuji a vůbec ne, z důvodu nějakých mýtů, prostě to není nutné;-) ...máslem občas také zjemňuji, ale ne zde, tuku je tam dost a předem píši, že proti tuku také nic nemám:-D;-)
...zkoušel jsem i zahuštěnou, že by to někdo poznal, se tedy nedá říct, a to mám doma dost "mlsných jazýčků";-)
...rádoby kuchař/ka je tu snad většina z nás;-) ...rád si přečtu nějaký váš recept...
...nemixovat, ale pasírovat a nevyndavat koření? ...a co je rychlejší? ...vyndat sítko a použít ponorný mixér nebo pasírovat;-):-D ...též si rád přečtu vaše nápady a postřehy ve vašich receptech;-)

recepty73: moje maminka také zeleninu pasírovala; bylo to zdlouhavé a pracné. Já od doby, kdy mám ponorný mixer, pouze mixuji - je to rychlé a výsledek stejný jako při pasírování. Jen musím dávat pozor, abych tam nezapomněla bobkáč - ten se nerozmixuje, zůstanou tam kousíčky a pak je potřeba ještě pasírovat. ;-)

Tématické fráze:
sekana svíčková, sekaná svíčková na smetaně, svíčková se sekanou, sekaná svíčková omáčka, sekaná svíčková recept, svičková sekana, svíčková omáčka sekana, svíčková na smetaně se sekanou, sekaná recept, krémová svíčková, svíčková že sekanou, sekanasvickova, svíčková ze sekané, sekaná jako svíčková, sekaná na způsob svíčkové recept, sekaná jako svíčková recept, svíčková omáčka s e sekanou, sekaná svickova, sekaná do na omáčky, svíčkováze k sekané

Suroviny:
plec vepřová, špek uzený, sůl, pepř mletý, tymián, vejce, rohlík, voda, cibule, česnek, olej, mrkev, celer, petržel, cibule, máslo, hořčice, cukr krupice, koření nové koření, pepř, bobkový list, sůl, ocet, smetana ke šlehání, vývar masový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu