Patizonový prívarok na dva způsoby
Patizon je neprávem opomíjenou zeleninou, v mnohém předčí i svou slavnější kolegyni cuketu. Pokud máte mladý patizon, nemusíte jej ani loupat. Stačí vydlabat semínka, nakrájet a podusit. S koprem, zahuštěný máslovou jíškou, bude chutnat skvěle.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 556 kJ / 372 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,35 g |
Tuky | 41,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 128 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 0,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Patizon očistíme, oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na hranolky či jiné tvary.
Krok 2: Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme patizon, osolíme, přiklopíme a dusíme. Dle potřeby podlijeme horkou vodou. Stačí 10 minut, nechceme kaši.
Krok 3: Přidáme nasekaný kopr, dle chuti ocet a zahustíme světlou jíškou. V této fázi polovinu oddělíme a podáváme s plátky dušeného hovězího na česneku již bez další přílohy (2. fotografie)
Krok 4: Do druhé poloviny přidáme smetanu, prohřejeme a můžeme ještě dochutit. Podáváme s novými bramborami vařenými ve slupce (1. fotografie)
Zveřejněno 15. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Patizonový prívarok na dva způsoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m5Bp
Moje poznámka
Patizonový prívarok na dva způsoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m5Bp
Nejnovější recepty
Pizza košíčky
Přidáno před 8 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno před 22 hodinami
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí s pórkem a rajčaty
Přidáno před 22 hodinami
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno 22. 8. 2025 16:00:02
Cuketová pomazánka
Přidáno 22. 8. 2025 11:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 3 minutami
Jablečné koláče
Merylas před 1 hodinou
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 1 hodinou
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 1 hodinou
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 1 hodinou
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Houska68 před 1 hodinou
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Matlasak před 1 hodinou
Kynuté těsto na cokoli
Nadezda76 před 4 hodinami
Vepřová kýta na slanině a majoránce
lidunka76 před 4 hodinami
Tématické fráze:
prīvarok z patizonu,
patizonový bramborák,
recept na patizonový bramboráky,
prīvarok patizon,
patizonový karbanátek,
patizonovy gulas s kuřecím masem,
patizonovy gulas
Suroviny:
patizon,
máslo,
sůl,
kopr čerstvý,
jíška máslová,
ocet,
smetana na vaření,
česnek,
brambory rané
Komentáře (3)
K prívarku jistě klobáska, špekáček, volské oko...možností je hodně, je to takové univerzální jídlo...
I proto jsem chtěla ukázat, že ze stejného základu lze udělat dvě úplně jiná jídla. Klasika se smetanou a bramborem a prívarok ještě bez smetany s dušeným hovězím - s tím sosem z toho masa
Len doplním, že ku prívarku môže sa podáva´ť aj volské oko,. akékoľvek dusené mäso, opečený špekáčik alebo u nás sa podával aj na kolieska nakrájaný špekáčik, ktorý sa prehrial na orestovanej cibuli s mletou paprikou a trošku podliatou vodou. Nechá sa to prejsť varom.