Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 953 kJ / 2 618 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,45 g |
Tuky | 163,05 g |
Vláknina | 77,66 g |
Cholesterol | 275 mg |
Sodík | 2,62 g |
Sůl | 6,03 g |
Sacharidy | 207,06 g |
Postup přípravy
Do kastrolu vložíme tuk nebo máslo, na hrubším struhadle nastrouhanou zeleninu, pokrájenou cibuli a špek. Osolíme, přidáme koření a na mírném ohni dusíme do zlatova. Když zelenina zezlátne, podlijeme dostatečným množstvím vody (asi 2-3 dl) a za občasného promíchání dusíme, až zelenina úplně změkne. Pak vybereme kuličky koření a bobkový list. Zeleninovou směs rozmixujeme, během mixování přiléváme mléko, smetanu nebo šlehačku. Mouku rozmícháme v trošce vody a zamícháme do omáčky. Omáčku za stálého míchání provaříme, dochutíme citr. šťávou a pokud je třeba i cukrem, případně i solí.
Podáváme s knedlíky a můžeme, pokud zrovna máme, přidat i plátek teplé sekané či kousek hovězího masa z polévky. Krok 2: Francouzská houbovka:
Cibuli nakrájenou na plátky podusíme na másle s nakrájenými houbami, do kterých přidáme 2-3 lístky estragonu (můžeme nahradit malým množstvím libečku nebo celerovou natí). Podléváme vývarem. Do měkkých hub vmícháme strouhanku, Francouzi používají bílý chléb i pečivo a strouhanku většinou z pečiva bez kůrky. Nemusí se dlouho vařit. Osolíme, mírně povaříme a zjemníme přidáním smetany. Podle potřeby během vaření přisolíme. Omáčka je vhodná k pečením nebo karbanátkům. Krok 3: Hanácká švestková "trnečnica" :
Ve vodě povařené vypeckované švestky zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme povidla, přisolíme a okořeníme skořicí. Vylepšujeme loupanými mandlemi, ořechy a rozinkami, které musíme dostatečně uvařit. Použití na všechno! Krok 4: Hořčicová omáčka:
Na oleji zpěníme jemně posekanou cibuli, zaprášíme paprikou, orestujeme, přidáme bešamel zředěný smetanou, prohřejeme, ochutíme solí a sekanou pažitkou. Po odstavení vmícháme hořčici (plnotučnou, nebo pikantnější dijonsku ap.), promícháme. Používáme na sekaná i vařená masa.
Bešamel: na zpěněné máslo přisypeme hladkou (nebo i polohrubou) mouku, promícháme a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme po částech mlékem nebo smetanou a rozmícháváme do hladka, nejlépe metličkou. Krok 5: Chlebová omáčka:
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozkrájené chlebové kůrky, jemně zaprášíme hladkou moukou, osmahneme dozlatova. Pak zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí. Do hotové omáčky vmícháme česnek utřený se solí a zázvorem. Podáváme k vařeným masům.
Zveřejněno 24. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q1wR
Moje poznámka
Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q1wR
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 6 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 9 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 9 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 9 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 8 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 8 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 9 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 9 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 10 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 10 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 11 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 11 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 12 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 13 hodinami
Tématické fráze:
vepřová panenka na houbové omáčce,
y falešná svíčková,
růžičková kapusta po dijonsku
Suroviny:
cibule,
mrkev,
celer,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
špek,
mléko,
tuk rostlinný,
mouka polohrubá,
šťáva citronová,
sůl,
houby,
máslo,
strouhanka,
smetana,
cibule,
sůl,
vývar hovězí,
estragon,
povidla švestková,
švestky sušené,
máslo,
mouka hladká,
skořice,
sůl,
hořčice,
smetana,
bešamel,
cibule,
paprika sušená sladká,
olej,
sůl,
pažitka,
slanina,
mouka hladká,
cibule,
česnek,
vývar,
sůl,
pepř,
zázvor mletý
Komentáře (29)
K té Hanácké trnečnici - existuje hodně švestkových omáček, tahle je dost taková jednoduchá (ale určitě dobrá). Trochu mi připomíná "Černou omáčku", ta se dělávala tady v Čechách i na Moravě hlavně na vánoce. Oni jsou to vůbec krajové omáčky, a recepty se mění podle kraje i podle rodiny. Nejvíc se švestkové omáčky podávají s uzeným a s knedlíkem, ale tahle je asi opravdu na všechno, na vařené maso i vařený jazyk atd. Ještě jednou moc za všechno děkuji a zdravím!
Ke druhé části vašeho komentu vám odpovím stejně jako jsem to tu už jednou psala: "Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla." A navíc, jednalo se o písmeno "Ý" a ne o písmeno "Y", tedy o ypsilon s čárkou, a to je opravdu jiné písmeno!
"Falešná svíčková:"
Proč falešná
"ale to "ý" mi pořád nejde"
No a co YZOP?
***
tejaja: maris:
ŠŤÁVU (tekutinu) zahušťujete přímo moukou (předpokládám, že hladkou) a to se vám nikdy nepodaří udělat žmolky?
Obvykle používám zásmažku či záklechtku (zátřepku)