Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 953 kJ / 2 618 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 48,45 g |
| Tuky | 163,05 g |
| Vláknina | 77,66 g |
| Cholesterol | 275 mg |
| Sodík | 2,62 g |
| Sůl | 6,03 g |
| Sacharidy | 207,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Falešná svíčková:
Do kastrolu vložíme tuk nebo máslo, na hrubším struhadle nastrouhanou zeleninu, pokrájenou cibuli a špek. Osolíme, přidáme koření a na mírném ohni dusíme do zlatova. Když zelenina zezlátne, podlijeme dostatečným množstvím vody (asi 2-3 dl) a za občasného promíchání dusíme, až zelenina úplně změkne. Pak vybereme kuličky koření a bobkový list. Zeleninovou směs rozmixujeme, během mixování přiléváme mléko, smetanu nebo šlehačku. Mouku rozmícháme v trošce vody a zamícháme do omáčky. Omáčku za stálého míchání provaříme, dochutíme citr. šťávou a pokud je třeba i cukrem, případně i solí.
Podáváme s knedlíky a můžeme, pokud zrovna máme, přidat i plátek teplé sekané či kousek hovězího masa z polévky. Krok 2: Francouzská houbovka:
Cibuli nakrájenou na plátky podusíme na másle s nakrájenými houbami, do kterých přidáme 2-3 lístky estragonu (můžeme nahradit malým množstvím libečku nebo celerovou natí). Podléváme vývarem. Do měkkých hub vmícháme strouhanku, Francouzi používají bílý chléb i pečivo a strouhanku většinou z pečiva bez kůrky. Nemusí se dlouho vařit. Osolíme, mírně povaříme a zjemníme přidáním smetany. Podle potřeby během vaření přisolíme. Omáčka je vhodná k pečením nebo karbanátkům. Krok 3: Hanácká švestková "trnečnica" :
Ve vodě povařené vypeckované švestky zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme povidla, přisolíme a okořeníme skořicí. Vylepšujeme loupanými mandlemi, ořechy a rozinkami, které musíme dostatečně uvařit. Použití na všechno! Krok 4: Hořčicová omáčka:
Na oleji zpěníme jemně posekanou cibuli, zaprášíme paprikou, orestujeme, přidáme bešamel zředěný smetanou, prohřejeme, ochutíme solí a sekanou pažitkou. Po odstavení vmícháme hořčici (plnotučnou, nebo pikantnější dijonsku ap.), promícháme. Používáme na sekaná i vařená masa.
Bešamel: na zpěněné máslo přisypeme hladkou (nebo i polohrubou) mouku, promícháme a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme po částech mlékem nebo smetanou a rozmícháváme do hladka, nejlépe metličkou. Krok 5: Chlebová omáčka:
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozkrájené chlebové kůrky, jemně zaprášíme hladkou moukou, osmahneme dozlatova. Pak zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí. Do hotové omáčky vmícháme česnek utřený se solí a zázvorem. Podáváme k vařeným masům.
Do kastrolu vložíme tuk nebo máslo, na hrubším struhadle nastrouhanou zeleninu, pokrájenou cibuli a špek. Osolíme, přidáme koření a na mírném ohni dusíme do zlatova. Když zelenina zezlátne, podlijeme dostatečným množstvím vody (asi 2-3 dl) a za občasného promíchání dusíme, až zelenina úplně změkne. Pak vybereme kuličky koření a bobkový list. Zeleninovou směs rozmixujeme, během mixování přiléváme mléko, smetanu nebo šlehačku. Mouku rozmícháme v trošce vody a zamícháme do omáčky. Omáčku za stálého míchání provaříme, dochutíme citr. šťávou a pokud je třeba i cukrem, případně i solí.
Podáváme s knedlíky a můžeme, pokud zrovna máme, přidat i plátek teplé sekané či kousek hovězího masa z polévky. Krok 2: Francouzská houbovka:
Cibuli nakrájenou na plátky podusíme na másle s nakrájenými houbami, do kterých přidáme 2-3 lístky estragonu (můžeme nahradit malým množstvím libečku nebo celerovou natí). Podléváme vývarem. Do měkkých hub vmícháme strouhanku, Francouzi používají bílý chléb i pečivo a strouhanku většinou z pečiva bez kůrky. Nemusí se dlouho vařit. Osolíme, mírně povaříme a zjemníme přidáním smetany. Podle potřeby během vaření přisolíme. Omáčka je vhodná k pečením nebo karbanátkům. Krok 3: Hanácká švestková "trnečnica" :
Ve vodě povařené vypeckované švestky zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme povidla, přisolíme a okořeníme skořicí. Vylepšujeme loupanými mandlemi, ořechy a rozinkami, které musíme dostatečně uvařit. Použití na všechno! Krok 4: Hořčicová omáčka:
Na oleji zpěníme jemně posekanou cibuli, zaprášíme paprikou, orestujeme, přidáme bešamel zředěný smetanou, prohřejeme, ochutíme solí a sekanou pažitkou. Po odstavení vmícháme hořčici (plnotučnou, nebo pikantnější dijonsku ap.), promícháme. Používáme na sekaná i vařená masa.
Bešamel: na zpěněné máslo přisypeme hladkou (nebo i polohrubou) mouku, promícháme a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme po částech mlékem nebo smetanou a rozmícháváme do hladka, nejlépe metličkou. Krok 5: Chlebová omáčka:
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozkrájené chlebové kůrky, jemně zaprášíme hladkou moukou, osmahneme dozlatova. Pak zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí. Do hotové omáčky vmícháme česnek utřený se solí a zázvorem. Podáváme k vařeným masům.
Zveřejněno 24. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q1wR
Moje poznámka
Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q1wR
Nejnovější recepty
Brokolicové karbanátky
Přidáno před 25 minutami
Bramborová kaše s mrkví
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí prsa s kokosovým mlékem a špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Přidáno před 18 hodinami
Králík na rajčatech a olivách
Přidáno před 18 hodinami
Mleté maso po čínsku
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
kaminky před 7 minutami
Zapečené brambory s mletým masem - jednoduché a chutné
Alicek před 51 minutami
Houbová omáčka dle Jitky
brtna před 1 hodinou
Cookies s čokoládou
SofieA před 1 hodinou
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Sabina2006 před 1 hodinou
Zeleninový guláš s červenou čočkou
Danoouch před 3 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
nelinka62 před 3 hodinami
Malé housky nebo rohlíčky
Evculina84 před 12 hodinami
Kotlety v cidru s jablky a šalvějí
Ted před 14 hodinami
Salát Little Gem (římský) s nivou a vejci
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
vepřová panenka na houbové omáčce,
y falešná svíčková,
růžičková kapusta po dijonsku
Suroviny:
cibule,
mrkev,
celer,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
špek,
mléko,
tuk rostlinný,
mouka polohrubá,
šťáva citronová,
sůl,
houby,
máslo,
strouhanka,
smetana,
cibule,
sůl,
vývar hovězí,
estragon,
povidla švestková,
švestky sušené,
máslo,
mouka hladká,
skořice,
sůl,
hořčice,
smetana,
bešamel,
cibule,
paprika sušená sladká,
olej,
sůl,
pažitka,
slanina,
mouka hladká,
cibule,
česnek,
vývar,
sůl,
pepř,
zázvor mletý
Komentáře (29)
K té Hanácké trnečnici - existuje hodně švestkových omáček, tahle je dost taková jednoduchá (ale určitě dobrá). Trochu mi připomíná "Černou omáčku", ta se dělávala tady v Čechách i na Moravě hlavně na vánoce. Oni jsou to vůbec krajové omáčky, a recepty se mění podle kraje i podle rodiny. Nejvíc se švestkové omáčky podávají s uzeným a s knedlíkem, ale tahle je asi opravdu na všechno, na vařené maso i vařený jazyk atd. Ještě jednou moc za všechno děkuji a zdravím!
Ke druhé části vašeho komentu vám odpovím stejně jako jsem to tu už jednou psala: "Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla." A navíc, jednalo se o písmeno "Ý" a ne o písmeno "Y", tedy o ypsilon s čárkou, a to je opravdu jiné písmeno!
"Falešná svíčková:"
Proč falešná
"ale to "ý" mi pořád nejde"
No a co YZOP?
***
tejaja: maris:
ŠŤÁVU (tekutinu) zahušťujete přímo moukou (předpokládám, že hladkou) a to se vám nikdy nepodaří udělat žmolky?
Obvykle používám zásmažku či záklechtku (zátřepku)