Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 015 kJ / 3 111 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 99,24 g |
| Tuky | 212,41 g |
| Vláknina | 33,17 g |
| Cholesterol | 731 mg |
| Sodík | 650 mg |
| Sůl | 1,44 g |
| Sacharidy | 182,76 g |
Postup přípravy
Krok 1: Párková omáčka:
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme zeleninový základ, povaříme, propasírujeme přes sítko, přidáme párky pokrájené na malé kostičky nebo slabá kolečka, mírně povaříme, dochutíme kořením, zjemníme smetanou s rozkvedlanou moukou (nemusí být). Podáváme samostatně třeba s houskovým knedlíkem. Krok 2: Pažitková omáčka rychlá:
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do vařícího mléka a necháme povařit. Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní sekanou zelenou pažitku a máslo. Do hotové omáčky můžeme přidat vejce vařená na hniličku nebo ztracená. Omáčku pak můžeme podávat bez masa s houskovým knedlíkem nebo s bramborami. Krok 3: Pikantní rybí omáčka z tresky:
Postrouhanou kořenovou zeleninu a posekanou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zbytkem vývaru, přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme doměkka. Na závěr přimícháme zeleninovou směs a smetanu, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, dobře prohřejeme. Podáváme samostatně s houskovým knedlíkem. Krok 4: Rajčatová omáčka se smetanou:
Na másle zpěníme dobře posekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme jí studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená rajčata a rozvaříme je (nebo vmícháme protlak). Propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu, ochutíme cukrem a octem a již nevaříme. Krok 5: Rychlá rajská omáčka:
Na rozpuštěné bylinkové máslo vložíme posekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a sugem, přidáme citrónovou kůru, špetku cukru a 10 minut při mírné teplotě povaříme. Pikantně ochutíme pepřem a chilli.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme zeleninový základ, povaříme, propasírujeme přes sítko, přidáme párky pokrájené na malé kostičky nebo slabá kolečka, mírně povaříme, dochutíme kořením, zjemníme smetanou s rozkvedlanou moukou (nemusí být). Podáváme samostatně třeba s houskovým knedlíkem. Krok 2: Pažitková omáčka rychlá:
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do vařícího mléka a necháme povařit. Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní sekanou zelenou pažitku a máslo. Do hotové omáčky můžeme přidat vejce vařená na hniličku nebo ztracená. Omáčku pak můžeme podávat bez masa s houskovým knedlíkem nebo s bramborami. Krok 3: Pikantní rybí omáčka z tresky:
Postrouhanou kořenovou zeleninu a posekanou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zbytkem vývaru, přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme doměkka. Na závěr přimícháme zeleninovou směs a smetanu, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, dobře prohřejeme. Podáváme samostatně s houskovým knedlíkem. Krok 4: Rajčatová omáčka se smetanou:
Na másle zpěníme dobře posekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme jí studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená rajčata a rozvaříme je (nebo vmícháme protlak). Propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu, ochutíme cukrem a octem a již nevaříme. Krok 5: Rychlá rajská omáčka:
Na rozpuštěné bylinkové máslo vložíme posekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a sugem, přidáme citrónovou kůru, špetku cukru a 10 minut při mírné teplotě povaříme. Pikantně ochutíme pepřem a chilli.
Zveřejněno 21. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w33X
Moje poznámka
Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w33X
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 8 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 14 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí piškoty
Marjet před 54 minutami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 2 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 3 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 3 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 4 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 4 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 4 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 4 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 5 hodinami
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 5 hodinami
Tématické fráze:
omáčky na sádle?,
z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem,
omacka p
Suroviny:
nožička vepřová,
jíška máslová,
masox hovězí,
sádlo,
cibule,
zelenina kořenová,
smetana,
sůl,
pepř,
mouka,
mléko,
smetana,
mouka,
pažitka,
máslo,
sůl,
treska,
máslo,
mouka hladká,
olej,
zelenina kořenová,
cibule,
smetana,
vývar masový,
pepř,
šťáva citronová,
máslo,
mouka hladká,
cibule,
vývar masový,
rajče,
bobkový list,
tymián,
ocet,
smetana,
sugo,
cibule,
pepř,
máslo bylinkové,
víno červené,
cukr,
chilli,
kůra citronová
Komentáře (4)