Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 789 kJ / 667 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 60,83 g |
Tuky | 31,16 g |
Vláknina | 9,91 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 1,92 g |
Sůl | 4,45 g |
Sacharidy | 32,70 g |
Postup přípravy
Kdo nerad jí vařenou kůži z vepřového kolena, může z ní udělat falešnou dršťkovku. Uvaříme vepřové koleno a stáhneme z něho kůži. Na troše tuku osmažíme cibuli, přidáme mouku, osmahneme ji a nakonec vmícháme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a zalijeme vývarem, prošleháme a vaříme. Vařené měkké vepřové kůže nakrájíme na velmi tenké proužky, vložíme do polévky, a společně prováříme. Mezi tím přidáme do polévky pepř, česnek a podle potřeby dosolíme. Nakonec ještě dochutíme majoránkou a kdo rád ostřejší, přidá chilli nebo pálivou papriku podle chuti. Krok 2: Polévka s vepřovým masem a zeleninou - Japonsko:
Vepřové maso nakrájíme na kostičky, promícháme se sójovou omáčkou a 1/4 hodiny necháme uležet. Houby předem namočíme do studené vody. Rajče spaříme horkou vodou a oloupeme. Ostatní zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě. Vývar přivedeme do varu, přidáme sójovou omáčku, vodu, ve které byly namočeny houby, špetku glutasolu a vepřové maso. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až je maso měkké. Osolíme a opepříme. Zeleninu a houby rozdělíme do polévkových misek, přelijeme horkou polévkou a okamžitě podáváme. Krok 3: Prdelačka z jelítek a jitrničky:
Do hrnce dáme menší množství vývaru, přivedeme k varu a vložíme na kolečka nakrájená 2 větší kroupová jelítka a 1 menší jitrničku (vše zbavené střívka). Rozvaříme a pomáháme si přitom vidličkou. Pak přilijeme zbylý vývar z kolena, případně i trochu vody. Do polévky prolisujeme česnek a přidáme majoránku, ochutnáme, a pokud je to potřeba, připepříme a přisolíme. Do zabíjačkové polévky můžeme místo krup, které se musí dlouho vařit, dát také rýži, chutná to stejně dobře. Malý zbytek masa můžeme do polévky drobně nakrájet. Krok 4: Světlá ovarová polévka s tarhoňou:
Vývar z vepřového, ve kterém se vařila vepřová hlava nebo koleno s cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem přivedeme k varu, přidáme zbylé na malé kostičky pokrájené maso, pepř, majoránku a česnek, a po chvíli zavaříme strouhání. Pokud chceme použít tarhoňu, dáme jí předem vařit zvlášť do kastrůlku, kupovaná se vaří déle, ale v této polévce je moc dobrá. Někdy přidávám i trochu polévkové zeleniny. Krok 5: Vuřtovka z vepřového vývaru:
V troše vody vaříme polévkovou zeleninu (kořenovou a další, jak je kdo zvyklý). Paprikovou jíšku děláme na sádle nebo na oleji, když je žlutá, stáhneme z ohně a vmícháme vrchovatou lžičku sladké červené papriky, podlijeme dobrým vepřovým vývarem (který nám zbyl třeba po vařeném ovaru – kolínku apod.) a rozšleháme, přidáme zeleninový vývar i se zeleninou, podle potřeby přisolíme a provaříme. Pak vložíme vuřty nebo točený salám nakrájený na čtvrtkolečka (slabé párky na kolečka), ještě přidáme 1 - 2 prolisované stroužky česneku, necháme přejít minutku var a můžeme polévku nést na stůl.
Zveřejněno 24. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Moje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 10 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 15 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 15 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 15 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Litý perník
Lenka Sedlackova před 43 minutami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 1 hodinou
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 1 hodinou
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 1 hodinou
Rajská omáčka
Nikki1 před 1 hodinou
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 2 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 2 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 3 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 3 hodinami
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 3 hodinami
Tématické fráze:
ovarová polévka z kolene,
polévka z vepřového kolene,
ovarova polevka veproveho masa,
jak použít vařené maso z kolene,
maso z kolene,
polevka s kolene,
polevka z vepřového kolena,
vývar z vepřového kolene,
polevka z veproveho.kolene,
polevka s vyvaru veproveho kolene,
kroupová polévka z vepřového kolena,
polévka z kolene,
polévka z vareneho kolene,
polévka z vepřové hlavy,
co s vepřovym vývarem z kolene,
ovarová polévka z kolene a houbami,
polévky ze zbytku vepřového masa,
jak udelat polévku z veproveho vyvaru,
polévka z vařeného vepřového kolene
Suroviny:
koleno vepřové,
cibule,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
pepř,
česnek,
majoránka,
vývar masový,
pórek,
maso vepřové,
hrášek,
karotka,
omáčka sojová,
houby sušené,
rajče,
sůl,
pepř bílý,
glutasol,
maso vepřové,
jelito,
majoránka,
pepř,
kroupy,
koleno vepřové,
maso,
pepř,
majoránka,
česnek,
zavářka,
vývar vepřový,
směs zeleninová do polévky,
sádlo,
cibule,
mouka,
paprika sušená sladká,
uzenina,
česnek
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.