Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělé domácí donuty

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zuzulaaa Zuzulaaa

Středně náročný

Doba přípravy 63 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 3 min Bez doby kynutí těsta

63 min (60 min příprava + 3 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

S našimi domácími donuty si můžete vychutnat tu nejčerstvější sladkost přímo z vaší kuchyně. Doba smažení závisí na teplotě a druhu použitého oleje. Proto je nutné první donuty ochutnat, zda jsou propečené.

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 508 kJ /
1 556 kcal
Bílkoviny39,13 g
Tuky40,68 g
Vláknina10,80 g
Cholesterol 110 mg
Sodík 470 mg
Sůl1,13 g
Sacharidy252,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme suché suroviny (mouku, droždí, sůl, muškátový oříšek (není nutný) a cukr). Do suché směsi přidáváme postupně mléko, máslo a vajíčko. Vzniklé těsto by mělo být hodně lepkavé. Krok 2: Dále můžeme zpracovávat těsto v robotu, nebo rukama. V tomto případě ruce i pracovní plochu pomažeme olejem. Nepoužívejte žádnou mouku, protože by těsto ztratilo svou jemnost. Hněteme asi 10 minut, dokud se těsto nestane pružné a méně lepí. Až se tak stane, necháme těsto v olejem vymazané míse kynout 1,5 hodiny na teplém místě. Krok 3: Vykynuté těsto vyválíme na jemně pomoučeném vále na placku asi 1 cm tlustou a z ní vykrajujeme donuty (já použila velký hrnek a víčko od limonády).
Ty necháme ještě půl hodiny nakynout. Krok 4: V hrnci rozehřejeme olej na mírném plameni. Dejte pozor, nesmažíme řízky! Pokud by se donuty smažily na vysokém plameni, kůrka by rychle zhnědla a vnitřek by se vůbec nepropekl. Smažíme asi 2-3 minuty z každé strany pěkně dozlatova (nebo méně, nutno vyzkoušet), pravidelně otáčíme (asi po každé minutě). Po vychladnutí zdobíme a podáváme.

TIP: Jak usmažit donuty a koblihy

Zveřejněno 21. 2. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skvělé domácí donuty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZJm

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skvělé domácí donuty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZJm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Zuzulaaa: hádat se s tebou nebudu :-) zrovna jsem přidala ten svůj recept na donuty a ač jsme je smažili 2x 60 vteřin, jemné jsou dost.
Ale on si to stejně každý vyzkouší a usmaží podle sebe ;-)

cathleen: ač se to může zdát dlouho, je to kvůli teplotě oleje. Toto těsto by se nemělo smažit na moc vysoké teplotě, aby si výsledné zachovaly jemnost. ;-)

Smažit donuty 3 minuty z každé strany je strašně moc dlouho. Jsou nízké, neplněné a ještě uvnitř s dírkou, takže se vlastně smaží jen tenký prstenec těsta.
Dělávám sice podle svého receptu, ale donuty smažíme jen minutu z každé strany.

Tématické fráze:
domácí donaty, domácí doanuty, domácí donuty-recept, domácí čokoládové donuty, smažené domácí donuty, domácí donuty#utm_source=obrazky.cz, domácí bezlepkové donuty

Suroviny:
mouka hladká, cukr, mléko, máslo, sůl, droždí sušené, ořech muškátový, olej,

Přidat fotografie receptu