Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévka z hlav

Symbolem českých Vánoc je bezesporu kapr. Z hlav a mlíčí se připravuje výtečná polévka s kořenovou zeleninou, která nesmí na štědrovečerním stole chybět. Polévku doplní dokřupava usmažené krutony z rohlíku.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jirka66 jirka66

Náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 60 min

95 min (35 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kapří hlavy důkladně očistíme tj. odstraníme oči, zbavíme je žaber, spaříme vroucí vodou a oškrábeme černotu. Krok 2: Zeleninu očistíme, omyjeme a překrojíme. Jednu mrkev odložíme. Krok 3: Kapří hlavy vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme zeleninu a koření a přivedeme k varu. Ihned ztlumíme a mírným varem vaříme přibližně půl hodiny. Chvíli před koncem přidáme mlíčí (aby se nerozvařilo) a bujón. Krok 4: Hlavy, mlíčí a kořenovou zeleninu vyjmeme. Vývar přecedíme. Z hlav obereme maso, mlíčí pokrájíme na kousky a nastrouháme zeleninu a odložíme stranou. Krok 5: Na másle osmahneme odloženou nastrouhanou mrkev. Přidáme mouku a usmažíme růžovou jíšku, kterou vmícháme do polévky a provaříme alespoň 20 minut pozvolným varem. Pak vložíme maso, mlíčí a zeleninu. Krok 6: Podáváme s osmaženým rohlíkem nakrájeným na kostičky.

TIP: 15 nejlepších receptů z kapra

Zveřejněno 28. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Rybí polévka z hlav

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9LN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Rybí polévka z hlav

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9LN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Jiříku k narozeninám jsem dostala kapra:-DMá dovolenou v mrazáku:-pale já mám od Vánoc hrozný polévkový deficit.Po dlouhých letech to nějak s rybí polévkou nevyšlo,tak jsem si to vynahradila dnes:-DDělám ji až na ten česnek stejně,ale raději ji mám rozmixovanou a pak vloženy pokrájené kousky mlíčí a jiker.Tentokrát jsem nemixovala a i manžel,který raději tu nemixovanou verzi ,byl potěšen:-*
Po 3 letech Ti dávám první bodík a přemýšlím,proč je teprve první:-?:-O+1:yes::yes::-p

Ta zelenina tam je, ale nastrouhaná takže je na dně talíře. Já totiž moc vařenou zeleninu nemusím:-pSamozdřejmě je na každém kolik, a jak veliké kousky zeleniny si tam dá.

No, já když dělám tuhle polévku na Vánoce, zahušťuji ji ještě smetanou, ale to je každého věc. Každopádně v té mé polévce musí stát lžíce. Tady mi to příjde, že nevidím žádnou zeleninu, jen vývar a na vývaru kousek asparágusu:-/

Tématické fráze:
kapří polévka, polévka z rybích hlav, polevka z kaprich hlav, rybí polévka, polévka rybí, bretaňská rybí polévka, rybí polévka vývar, jak očistit hlavu kapra, rybí polévka recept, kapří hlavy, jak očistit kapří hlavu, kapří hlava, bretanska polevka, vyvar z rybich hlav, rybí vyvar recept, rybí vývar, vaření rybí hlavy, rybí polévka top recepty, rybí polévka top recepty, polévka z rybých hlav

Suroviny:
hlava kapří, mlíčí, mrkev, petržel, celer, cibule, koření nové koření, pepř, česnek, sůl, bujón zeleninový, máslo, mouka hladká, rohlík, máslo

Přidat fotografie receptu