Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Kuřecí prsa patří k oblíbeným částem kuřete. Jde o libové maso, které má univerzální využití. Zde je servírováno s bramborovou kaší a vínovou omáčkou s vůní bylinek a česneku.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 185 kJ / 2 912 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 181,00 g |
Tuky | 185,00 g |
Vláknina | 14,92 g |
Cholesterol | 873 mg |
Sodík | 490 mg |
Sůl | 1,13 g |
Sacharidy | 101,27 g |
Postup přípravy
Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a dejte do většího hrnce s osolenou vodou a svázanými bylinkami. Nechte vařit do změknutí cca 20-25 minut. Zceďte vodu a rozmačkejte je mačkačem na brambory nebo vidličkou. Poté přes jemné sítko přeceďte do jiné mísy.
Přidejte máslo a ohřátou smetanu podle toho jak kaši máte rádi (nemusíte využít všechnu).
Rozšlehejte elektrickým mixérem, dochuťte solí. Krok 2: Kuřecí steak:
Alespoň dvě hodiny před vařením si očistěte prsa a lehce naklepejte tlustší stranu, ale opravdu jen trošku aby nebyla tenčí strana vysušená a tlustší nedopečená.
Prsa dáme marinovat aspoň na dvě hodiny do směsi koření z provensálských bylinek, papriky, soli, pepře a přihoďte oloupaný česnek.
Když se nám vaří brambory, je čas si rozpálit pánvičku s trochou oleje. Na rozpálenou pánev dáme naše prsa a z každé strany je necháme 90 sekund zatáhnout na krásnou hnědou barvu. Při zatahování je neotáčejte, i když to láká ale krásně se zatáhnou jen nerušená.
Předehřejte si troubu na 175 °C a stranou si připravte zapékací mísu, pokud nemáte teplovzdorné pánve.
Prsa zatáhněte ze všech stran, poté přidejte máslo, vývar, česnek se kterým se maso marinovalo a čerstvý tymián s rozmarýnem.
Lžící nabírejte šťávu z pánve a polévejte s ní vaše steaky tak 3 minuty.
Steaky přesuňte do zapékací mísy s rozmarýnem a trochou šťávy z pánve, trošku ale nechte v pánvi na omáčku.
Pečte v troubě na 175 °C 12-15 minut podle tloušťky masa. Krok 3: Omáčka:
Do zbylé šťávy na pánvi dejte nakrájenou šalotku (bude se cedit, nemusí být na jemno)
Přidejte červené víno, nechte ho vyvařit. To bude trvat přibližně 10 minut.
Po tom co se vyvaří červené víno, přidejte hovězí vývar a nechte znovu vyvařit. Tentokrát dokud nebudete v pánvičce půlka omáčky vyvařená.
Když bude omáčka zredukovaná, přidejte studené máslo a zamíchejte do omáčky.
Přeceďte omáčku přes jemné sítko a servírujte. Krok 4: Při servírování dáme kaši do středu talíře, uděláme do ní menší důlek kam nalijeme omáčku. O důlek položíme steak a "zakryjeme" ho tak. Omáčku nalijeme do spodu talíře aby kaše tvořila takový ostrůvek.
Můžete ozdobit mikrobylinkami, nebo snítkem tymiánu.
Zveřejněno 2. 10. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Mq
Moje poznámka
Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Mq
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 9 minutami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ledvinky na paprice
OK1AMF před 11 minutami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 17 minutami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 28 minutami
Halali - zelenina na "svíčkovou" omáčku
Orbitka před 54 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
Darwin před 2 hodinami
Pečené gnocchi se žampiony a cibulí
Jan Nemec před 3 hodinami
Dušené zelí s uzeným a cizrnou
Mirrika před 3 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Tunislav před 3 hodinami
Klasické české rohlíky
novakovajanna před 5 hodinami
Dušená mrkev
Fitulka před 5 hodinami
Suroviny:
prsa kuřecí,
máslo,
vývar masový,
česnek,
rozmarýn,
tymián,
paprika,
sůl,
pepř mletý,
koření provensálské,
olej olivový,
brambory typ c,
máslo,
smetana,
libeček,
sůl,
víno červené,
vývar hovězí,
cibule šalotka,
česnek,
tymián,
bobkový list,
máslo
Komentáře (3)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0