Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Připravit zvěřinu je mnohdy výzva. S naším receptem to však může zvládnout každý. Dančí prošpikovanou kýtu podusíme se zeleninou a kořením, z čehož následně připravíme smetanovou omáčku. Jako přílohu uvaříme karlovarský knedlík.
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné maso prošpikujeme špekem nakrájeným na tenké proužky pomocí špikovací jehly a opečeme v hluboké pánvi na másle s olejem ze všech stran.
Krok 2: Vyndáme stranou a ve výpeku orestujeme zeleninu, kterou jsme očistili a nakrájeli nadrobno. Zapneme troubu na 165 °C a režim horní/spodní ohřev.
Krok 3: K zelenině přidáme cibuli a zasypeme cukrem. Jakmile začne karamelizovat, přidáme ocet a necháme vypařit.
Krok 4: Zalijeme částí vývaru, přidáme bobkový list a kuličky koření v čajítku. Vložíme maso a přiklopené poklicí dusíme v předehřáté troubě cca 120 minut nebo do změknutí masa. Dle potřeby doléváme vývar.
Krok 5: Měkké maso vyndáme stranou a udržujeme teplé. Do zeleninového základu vmícháme smetanu rozkvedlanou s moukou a provaříme. Přidáme tymián, omáčku propasírujeme, přidáme citronovou kůru a dochutíme dle vlastní potřeby solí, cukrem nebo citronem.
Krok 6: Současně uděláme knedlíky. Dáme do mísy kostičky pečiva nakrájené ideálně den předem. V misce rozšleháme žloutky s mlékem, rozpuštěným máslem a muškátovým květem. Směsí zalijeme pečivo, přidáme 2 lžíce hrubé mouky promícháme a necháme nasáknout.
Krok 7: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. K pečivu přidáme nasekané lístky petržele a pevný sníh z bílků se špetkou soli. Lehce promícháme.
Krok 8: Z těsta uděláme 2 šišky knedlíků a zabalené do potravinové fólie je vaříme v páře 20-25 minut. Vyndáme, několikrát propíchneme špejlí a necháme 5 minut stát. Sundáme fólii a knedlíky nakrájíme nití na plátky.
Krok 9: Podáváme omáčku s karlovarským knedlíkem, plátkem dančího masa a na talířích doplníme klínkem citronu a lžičkou brusinek.
Zveřejněno 22. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ER6kv
Moje poznámka
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ER6kv
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 9 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 1 hodinou
Krenex
dragomirac před 3 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 3 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 3 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 4 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 4 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 4 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 5 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 5 hodinami
Suroviny:
kýta dančí,
špek,
máslo,
olej,
cibule,
mrkev,
celer,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
jalovec,
karamel,
vývar hovězí,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
smetana ke šlehání,
mouka,
šťáva citronová,
kůra citronová,
tymián sušený,
cukr,
rohlík,
rohlík tmavý,
bílek,
mléko,
máslo,
sůl,
květ muškátový,
petržel,
citron,
brusinky
Komentáře (1)