Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

yanull yanull

6. 1. 2013 17:37

hosta:Hosti, jsem ráda, že i Tobě a rodince chutnalo a vítej do fan clubu těchto štrúdlů, největší propagaci jim stejně tady udělala Rebuš :-p:-);-):-K

hosta hosta

6. 1. 2013 14:34

Ráno upečeno, po obědě snězeno - bohužel jsem dělala jen z jedné dávky. Je výborný, zjistila jsem, že ten recept mám též nevím od kdy zapsaný v letitém sešitě, ani nevím od koho. Ale všechny kladné komentáře mají naprostou pravdu, je moc dobrý. Fotit jsem nestačila:-p:-K:yes:

yanull yanull

6. 1. 2013 14:10

spagetka:Ladi:-K, o původu receptů tu bylo napsáno mnoho, jak jsem k tomuto přišla, mám napsáno v poznámce a naprosto se ztotožňuji se s názorem Veroniky, původ je mi fuk, mne zajímá chuť ;-):-) A jestli si Tvoje drahá polovička bude myslet, že jsi mu upekla ten od maminky, tak to jeho chuťové vjemy jen umocní :-p:-):-))

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

5. 1. 2013 11:37

spagetka:Duležité je ,že je jedlý, a odkud je , je úplné fuk !:-D:-)

spagetka spagetka

5. 1. 2013 10:53

yanull:Jani, teď mě "dorazil" choť. Já mu ukázala tenhle recept a on pravil, co blbneš, dyk to dělala máma celej život, ty jsou od nás z Bavorska :-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O a bacha, já si to v tchýninejch receptech našla a fakt to tam je, sice malinko jinak ingredience, ale hodně nepodstatně. A pak se hádejme, kde jaký recept vznikl a odkud je....:-O:-O:-O:-D:-D:-D:-D:-D. Každopádně vyrobím, protože mě už listový těsto nebaví ;-);-):-D:-D:-D

yanull yanull

3. 1. 2013 18:59

Dana61: Dani, velmi Ti děkuji za milou zprávu o vítězném duelu, mám velkou radost :-);-):-K:-D:yes:

Dana61

3. 1. 2013 15:31

tak jsem na štědrý den zase pekla štrúdlíky podle tvého receptu (4 nohy) a ještě 6 nohou z těsta kynutého pod vodou - a co byste řekli přátelé, štrúdle od Yanull se nedožily 1.svátku vánočního:-D :yes: ty druhé se dožily i 2.svátku vánočního - pak i po nich jsem umyla plechy;-)takže opět zvítězil:-K

jarka

30. 12. 2012 23:28

top receptytesto je vyborne,pekla jsem i slany kolac se spenatem.

yanull yanull

25. 12. 2012 06:17

Jani,to mne těší, že jsi s nimi spokojená a že chutnaly, líbí se mi, jak tu děvčata píší, že se musí hlídat i po upečení, protože velkou rychlostí mizí a děkuji za fotky :-);-):-K

pipre pipre

24. 12. 2012 21:28

Vynikající a jiné už asi dělat nebudu. Včera jsem pekla jeden plech a byl hned pryč, tak jsem dnes pekla druhý a je schovaný v toubě, aby zůstalo něco na zítra:-D:-D
Měla jsem těsto asi 16 hodin venku v chladu (nemrzlo)a nádherně se s těstem pracovalo. Krásně lístkuje. Pekla jsem uprostřed trouby při 200°C spodní i vrchní ohřev 40 minut. Dnes jsem zkusila jablíčka nahoře před zavinutím trochu pokapat máslem pomocí peroutky a zdá se mi závin ještě lepší, šťavnatější, než ten všerejší, ikdyž i ten včerejší byl skvělý. Někde jsem vyčetla, že kdosi na jablíčka ještě pokládá tenké plátky másla, tak jsem to zkusila.
Přidávám i fotky a 41. bodík:yes::yes:

Irrena Irrena

2. 10. 2012 09:01

Včera jsem je pekla po druhé;-)Hned ještě teplé jsme snědli skoro 2 nohavice;-)Jsou výborné:yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

1. 10. 2012 16:52

Veronika.Hrozna:Dneska jsem si udělala tohle těsto a dala do mrazáku! Uvidíme !Jablíček je dost a kdo to má furt mísit!:-D

MartaU

1. 10. 2012 16:32

Tak jsem dělala tyto štrůdle.Prostě jedno slovo,FANTAZIE NA DRUHOU.To nemá chybu,opravdu byly úúúúžasné.Dneska budu dělat opět ,ale do práce.Samá chvála na recept.Prostě nebudu už dělat jiné.Prostě nemají chybu.Dííííky

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

30. 9. 2012 21:03

rebeka:Chutnal a byl velice chválen ! :-D Sousedka 4 kousky,pak přijel syn ,také 4 "kusy" a mě zbylo jenom umýt plech.

rebeka rebeka

30. 9. 2012 16:19

Veronika.Hrozna: určitě bude;-):-) neznám nikoho, komu by nechutnaly;-):-):-K:yes:

1 12 13 14 15 16 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl