Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 1. 2013 17:37
hosta:Hosti, jsem ráda, že i Tobě a rodince chutnalo a vítej do fan clubu těchto štrúdlů, největší propagaci jim stejně tady udělala Rebuš
6. 1. 2013 14:34
Ráno upečeno, po obědě snězeno - bohužel jsem dělala jen z jedné dávky. Je výborný, zjistila jsem, že ten recept mám též nevím od kdy zapsaný v letitém sešitě, ani nevím od koho. Ale všechny kladné komentáře mají naprostou pravdu, je moc dobrý. Fotit jsem nestačila
6. 1. 2013 14:10
spagetka:Ladi, o původu receptů tu bylo napsáno mnoho, jak jsem k tomuto přišla, mám napsáno v poznámce a naprosto se ztotožňuji se s názorem Veroniky, původ je mi fuk, mne zajímá chuť A jestli si Tvoje drahá polovička bude myslet, že jsi mu upekla ten od maminky, tak to jeho chuťové vjemy jen umocní
5. 1. 2013 11:37
spagetka:Duležité je ,že je jedlý, a odkud je , je úplné fuk !
5. 1. 2013 10:53
yanull:Jani, teď mě "dorazil" choť. Já mu ukázala tenhle recept a on pravil, co blbneš, dyk to dělala máma celej život, ty jsou od nás z Bavorska a bacha, já si to v tchýninejch receptech našla a fakt to tam je, sice malinko jinak ingredience, ale hodně nepodstatně. A pak se hádejme, kde jaký recept vznikl a odkud je..... Každopádně vyrobím, protože mě už listový těsto nebaví
3. 1. 2013 18:59
Dana61: Dani, velmi Ti děkuji za milou zprávu o vítězném duelu, mám velkou radost
3. 1. 2013 15:31
tak jsem na štědrý den zase pekla štrúdlíky podle tvého receptu (4 nohy) a ještě 6 nohou z těsta kynutého pod vodou - a co byste řekli přátelé, štrúdle od Yanull se nedožily 1.svátku vánočního ty druhé se dožily i 2.svátku vánočního - pak i po nich jsem umyla plechytakže opět zvítězil
30. 12. 2012 23:28
top receptytesto je vyborne,pekla jsem i slany kolac se spenatem.
25. 12. 2012 06:17
Jani,to mne těší, že jsi s nimi spokojená a že chutnaly, líbí se mi, jak tu děvčata píší, že se musí hlídat i po upečení, protože velkou rychlostí mizí a děkuji za fotky
24. 12. 2012 21:28
Vynikající a jiné už asi dělat nebudu. Včera jsem pekla jeden plech a byl hned pryč, tak jsem dnes pekla druhý a je schovaný v toubě, aby zůstalo něco na zítra
Měla jsem těsto asi 16 hodin venku v chladu (nemrzlo)a nádherně se s těstem pracovalo. Krásně lístkuje. Pekla jsem uprostřed trouby při 200°C spodní i vrchní ohřev 40 minut. Dnes jsem zkusila jablíčka nahoře před zavinutím trochu pokapat máslem pomocí peroutky a zdá se mi závin ještě lepší, šťavnatější, než ten všerejší, ikdyž i ten včerejší byl skvělý. Někde jsem vyčetla, že kdosi na jablíčka ještě pokládá tenké plátky másla, tak jsem to zkusila.
Přidávám i fotky a 41. bodík
Měla jsem těsto asi 16 hodin venku v chladu (nemrzlo)a nádherně se s těstem pracovalo. Krásně lístkuje. Pekla jsem uprostřed trouby při 200°C spodní i vrchní ohřev 40 minut. Dnes jsem zkusila jablíčka nahoře před zavinutím trochu pokapat máslem pomocí peroutky a zdá se mi závin ještě lepší, šťavnatější, než ten všerejší, ikdyž i ten včerejší byl skvělý. Někde jsem vyčetla, že kdosi na jablíčka ještě pokládá tenké plátky másla, tak jsem to zkusila.
Přidávám i fotky a 41. bodík
2. 10. 2012 09:01
Včera jsem je pekla po druhéHned ještě teplé jsme snědli skoro 2 nohaviceJsou výborné
1. 10. 2012 16:52
Veronika.Hrozna:Dneska jsem si udělala tohle těsto a dala do mrazáku! Uvidíme !Jablíček je dost a kdo to má furt mísit!
1. 10. 2012 16:32
Tak jsem dělala tyto štrůdle.Prostě jedno slovo,FANTAZIE NA DRUHOU.To nemá chybu,opravdu byly úúúúžasné.Dneska budu dělat opět ,ale do práce.Samá chvála na recept.Prostě nebudu už dělat jiné.Prostě nemají chybu.Dííííky
30. 9. 2012 21:03
rebeka:Chutnal a byl velice chválen ! Sousedka 4 kousky,pak přijel syn ,také 4 "kusy" a mě zbylo jenom umýt plech.
30. 9. 2012 16:19
Veronika.Hrozna: určitě bude neznám nikoho, komu by nechutnaly
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 19 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 22 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí přírodní plátek
Ethnia uvařila před 17 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
jankohrasko uvařila před 32 minutami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
ZdeLena uvařila před 41 minutami
Muffiny s ořechy a čokoládou
jankohrasko uvařila před 48 minutami
Křupavé zapečené brambory
Fulda uvařila před 50 minutami
Mleté maso s kolínky
kit731 uvařila před 1 hodinou
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
tara23 uvařila před 1 hodinou
Orientální králík
pencovapetra uvařila před 2 hodinami
Dort Pavlova
28Monika uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zabalit štrúdl, aby nevytekla náplň? Poradíme, jak na jednoduché a rychlé balení
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů