Medové řezy s ořechy
Pracný, ale vynikající recept na ořechový zákusek, kde se propojují chuti karamelu, ořechů a rumu. Manipulace s křehkými pláty těsta vyžaduje trochu šikovnosti, ale pokud se zlomí, nevadí, krémem se slepí.
Suroviny pro 1 plech
plech o rozměrech 30 × 40 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 43 475 kJ / 10 391 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 162,83 g |
Tuky | 668,02 g |
Vláknina | 39,00 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 415 mg |
Sůl | 0,92 g |
Sacharidy | 851,11 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto: Na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme med, mléko, cukr, vejce a za stálého míchání přivedeme k bodu varu. Nesmí se začít vařit!
Krok 2: Přidáme sodu a ještě chvíli mícháme, až směs mírně zhoustne, a poté ji necháme vychladit.
Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme směs a vypracujeme těsto. Pokud moc lepí, přidáme trošku mouky.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 2 stejné díly, každý díl stejnoměrně rozválíme přes mikrotenový sáček na pečicí papír, který jsme ustřihli na velikost plechu. Přeneseme s papírem na plech a necháme asi 1 hodinu odpočinout.
Krok 5: Troubu vyhřejeme na 180 °C.
Krok 6: Mezitím připravíme ořechový griliáš. V hluboké pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo, med a cukr a za stálého míchání necháme zpěnit.
Krok 7: Přidáme ořechy a za stálého míchání hmotu důkladně prohřejeme a necháme částečně zkaramelizovat, nesmí však začít tuhnout.
Krok 8: Směs odstavíme z plotny a připravíme jeden plech s rozváleným těstem, na který ořechovou hmotu stejnoměrně rozetřeme. Oba plechy upečeme v předehřáté troubě na 180–190 °C dočervena. Necháme vychladnout a připravíme krém.
Krok 9: Krém: 300 ml mléka uvedeme do varu, přilijeme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali škrob, a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Krok 10: Máslo rozšleháme a po částech přidáváme vychladlou kaši. Podle chuti zašleháme cukr a aroma.
Krok 11: Z vychladlých plátů stáhneme papír a plát bez ořechů pokapeme po celé ploše rumem. Potřeme stejnoměrně krémem a přiklopíme plátem s ořechy. Necháme jeden den v chladnu rozležet.
Zveřejněno 7. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medové řezy s ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7Xzj
Moje poznámka
Medové řezy s ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7Xzj
Nejnovější recepty
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 19 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka z pudinku
Routeu před 1 minutou
Krevetové rizoto
Lucie1001 před 2 minutami
Rychlá hrachová polévka s krutony
Lara.S před 12 minutami
Kanellbular - skořicové šneky
Lara.S před 13 minutami
Křehký jablečný závin
Lara.S před 13 minutami
Chutné vafle
Lara.S před 14 minutami
Jablkový perník
Lara.S před 14 minutami
Rybí filé na italský způsob
Jan Nemec před 2 hodinami
Mexický bramborový salát
wimra před 2 hodinami
Tématické fráze:
medové řezy,
medové řezy s ořechy,
medové řezy recept,
krem do medových řezů,
rezy z vlasskych orechu,
výborné medové řezy,
vlašské medové řezy,
ořechový griliáš,
knihovnička recepty,
ořechové řezy,
řezy s ořechy,
recept na medové řezy,
krém na medové řezy,
medové řezy s griliášem,
medove rezy na plech,
medový řez,
medový řez s ořechy,
řezy z ořechů,
medové rezy s orechami,
řezy s griliášem
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr krupice,
med,
mléko,
vejce,
soda jedlá,
ořechy vlašské,
máslo,
cukr krupice,
med,
máslo,
mléko,
škrob kukuřičný,
cukr moučkový,
mandlové aroma,
rum
Komentáře (23)
s dovolením přidávám fotečku