Zelná polévka strýce Jiřího
Tato zelná polévka je zajímavá díky pikantně nasládlé chuti. Použijeme čerstvé zelí, a proto polévka není vůbec kyselá. Chuť jí dodá kromě zelí i klobása a hřiby. Na závěr ji zjemníme sladkou smetanou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 495 kJ / 1 313 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,21 g |
Tuky | 78,46 g |
Vláknina | 9,81 g |
Cholesterol | 389 mg |
Sodík | 3,86 g |
Sůl | 8,95 g |
Sacharidy | 73,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupanou cibuli nasekáme na kostičky a vložíme ji do kastrolu s rozehřátým sádlem.
Krok 2: Na střední teplotě ji restujeme 10 minut a poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření.
Krok 3: Všechno opékáme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování nebo promíchávání.
Krok 4: Přidáme nakrájenou klobásu, restujeme do chvíle, než pustí tuk a pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí sladkou paprikou.
Krok 5: Osmahneme, promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme oloupané pokrájené brambory a hříbky.
Krok 6: Na nejnižší teplotě vaříme 20-30 minut a průběžně promícháváme.
Krok 7: Podle chuti dosolíme, opepříme (díky pikantní klobáse většinou není třeba) a na závěr přilijeme smetanu a odstavíme.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Moje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Nejnovější recepty
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 1 hodinou
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 7 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 19 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 20 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený chřest
Leren před 59 minutami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 1 hodinou
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 1 hodinou
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 1 hodinou
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 1 hodinou
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 1 hodinou
Veselý kuřecí plátek
Leren před 2 hodinami
Kuřecí nudličky se žampiony
Leren před 2 hodinami
Majonézové kuřecí nudličky
Leren před 2 hodinami
Tématické fráze:
vánoční zelná polévka,
zelna polevka,
zelnačka polévka recepty,
recepty polévky zelnačka,
zelná polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recept,
polevka zelnacka,
zelná polévka recept,
polévka zelnice,
zelna kremova polevka,
recept na zelnou polévku,
zelná polévka s párkem,
slovenská zelná polévka,
polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recepty,
polevka zelná,
sladká zelná polévka,
polévka s čerstvým zelím,
zelnačka polévka recept,
zelné kyselo
Suroviny:
zelí bílé,
brambory,
klobása pikantní,
houba hřib,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana sladká,
vývar masový
Komentáře (31)
Eli, já bych ale ty podobný recepty odstranila, právě proto, že tohle se kyselit nemá!!!!!!
S kysaným zelím je polévka určitě také dobrá, ale tato je zvláštní tím, že je ze sladkého bílého zelí a nepřidává se do ní nic kyselého, ani ocet... Je to ve výsledku pikantně nasládlá chuť, ale určitě ne kyselá...ke všem zelňačkám má opravdu daleko, je taková smetanově krémová. Především jde o to, odolat a nepřidávat žádnou kyselou chuť.
Prostě se to musí zkusit, protože se nepodobá zelňačce tak, jak ji známe.