

Zeleninovo-slaninové chlebové placičky s křenovým dipem
Suroviny 20 ks placiček
- Na hlavní těsto:
- 400 g staršího chleba
- 300 ml zeleninového bujónu (z kostky)
- 5 pl hladké mouky
- 4 prolisované stroužky česneku
- 3 pl nakrájené pažitky
- 1 kl soli
- 1 vejce
- Na přídavek do těsta:
- 150 g gazdovské slaniny
- 1 pl oleje
- 1 větší cibule
- 7 menších hlaviček žampionů
- 4 řapíky celeru
- 1/2 masité červené papriky
- 1/2 masité žluté papriky
- špetka mletého pepře
- Na křenový dip:
- 3 pl hořčičné omáčky s pepřem
- 2 pl tatarské omáčky
- 2 pl najemno nastouhaného křenu
- 5 pl sladké 12% smetany
Postup přípravy receptu
Chleba nakrájíme na kostky, zalijeme bujónem a necháme vsáknout.
Mezitím si očistíme všechnu zeleninu.
Cibuli a papriky nakrájíme nadrobno, řapíky na jemné půlkolečka a žampiony na menší plátky.
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a vložíme do hrnce s rozehřátým olejem na chvíli osmažit.
Přidáme cibuli a cca 3minutky restujeme.
Poté přidáme zbývající nakrájenou zeleninu, lehce opepříme, promícháme, pod pokličkou na mírném plameni dusíme 10minut a necháme trochu schládnout.
Do bujónem nasáklého chleba přidáme mouku, vejce, česnek, pažitku a sůl a pořádně promícháme.
Dále přidáme mírně schládnutou podušenou směs, znova vše promícháme a lžící tvarujeme do rozehřátého oleje na pánvici menší placičky, které po obou stranách smažíme do zlatavé barvy.
Podáváme se zeleninovou oblohou, nebo s křenovým dipem. Každou placičku můžeme dozdobit křenou čepičkou.
Poznámka od kuchařky
Receptů s chlebovými"bramboráčky"je tady hodně,já do sbírky přidávám další.Likvidovala jsem zásoby, chuťově bylo dobré, tak se s vámi podělím zase o něco trošku nevšedního.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zeleninovo-slaninové chlebové placičky s křenovým dipem
-
Potěšily jste mě
Všem vám moc děkuji
-
drahulin: mi taky!! Aničko, máš super recepty
-
Vypadá to báječně.Určitě by mě to chutnalo.
-
Tak to by mi chutnalo
-
Dala bych si
-
Pravdou je, že někdy chleba doma zůstane "na ocet". Tohle využití je bezva nápad. Surovin je sice hodně, ale dle mého názoru se tam všechny nemusí přidávat. Já bych si tam ještě přidala pár lístků mangoldu
Ukládám a rozhodně vyzkouším
a posílám 3. bodík
-
Vypadá to dost jedle
+2
-
varilamyskakasicku:
Myško,surovin je opravdu poněkud víc,ale potřebovala jsem to všechno nějak zužitkovat
Děkuji Ti
-
Jejda,Aničko, to je surovinek
závěr pak je asi móc dobrý, gazdovskou slaninu jsem si také zkusila u jehněčího nedávno,je moc dobrá,takže musí to být fajn, bodíkuji