Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou
Šťavnaté maso z bažanta doplněné jemně nasládlou nádivkou z jablek, brusinek a bylinek vytváří výjimečnou kombinaci chutí. Pečený dozlatova a provoněný máslem se skvěle hodí pro sváteční oběd nebo slavnostní příležitost.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 948 kJ / 1 900 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 21,71 g |
| Tuky | 93,27 g |
| Vláknina | 36,00 g |
| Cholesterol | 514 mg |
| Sodík | 802 mg |
| Sůl | 1,72 g |
| Sacharidy | 178,07 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve namočíme 50 g brusinek do vína s hřebíčkem. Můžeme nechat i přes noc.
Krok 2: Bažanta pořádně dočistíme, omyjeme, osušíme.
Krok 3: Vezmeme plátky slaniny a snažíme se jí opatrně nastrkat pod kůži bažanta. Maso osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočívat. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno.
Krok 4: Troubu zapneme na 180 °C.
Krok 5: Do pánve dáme kousek másla, bobkový list, 3 kuličky jalovce, nového koření, celého pepře, 3 lístky šalvěje. Přidáme nakrájenou slaninu a zvolna opékáme.
Krok 6: Když je slanina opečená vyndáme koření, přidáme 1,5 nakrájeného jablka na kostky.
Krok 7: Z vína vyndáme brusinky, přidáme na pánev a dusíme asi 3 minuty. Nakonec vše osolíme, opepříme a necháme zchladnout.
Krok 8: Nakrájené rohlíky dáme do mísy, přidáme udušená jablka, vejce a vše řádně promícháme. Je-li nádivka příliš hustá přidáme trochu mléka.
Krok 9: Bažanta naplníme nádivkou a zašijeme ho, nebo sepneme jehlami.
Krok 10: Víno nalijeme do pekáče, vložíme zbytek jablek nakrájených na plátky. Přidáme zbytek sušených brusinek, koření a naditého bažanta, kterého obložíme plátky másla.
Krok 11: Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme přiklopené asi 60 minut.
Krok 12: Dále pečeme odklopené dokud není maso měkké. Maso průběžně poléváme vypečenou šťávou.
Krok 13: Jako přílohu podáváme šťouchané brambory.
Zveřejněno 5. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GWLy
Moje poznámka
Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GWLy
Nejnovější recepty
Ostrá masová směs s rýží
Přidáno před 9 hodinami
Palačinky s dušenými jablky
Přidáno před 11 hodinami
Brokolicové karbanátky
Přidáno před 14 hodinami
Bramborová kaše s mrkví
Přidáno před 15 hodinami
Knedlíčky gyoza
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa s kokosovým mlékem a špenátem
Přidáno 28. 10. 2025 22:38:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Topinka s ostrou játrovou směsí
Sahula před 4 hodinami
Krémové smetanové rizoto s hlívou ústřičnou
dandelion.z před 6 hodinami
Makovec IV.
Jandulka18 před 6 hodinami
Marinovaná krkovice s pečenými brambory a česnekem
Trol60 před 7 hodinami
Rychlé, lehké a levné palačinky
Merylas před 7 hodinami
Pomazánka z nivy
Kajkajak před 8 hodinami
Kuřecí řízek
Lida.Rose před 10 hodinami
Luxusní francouzský toustový chléb
boomgo před 11 hodinami
České kynuté buchty
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 12 hodinami
Tématické fráze:
nadivka do bazanta,
bažant recept,
pečený bažant,
pečený bažant s jablky,
bažant s jablky,
recept na bažanta,
recepty na bažanta,
bazant recepty,
brusinková nádivka,
recept na pečeného bažanta,
bažant s nádivkou,
pečený bažant recepty,
recepty z bažanta,
recept bazant,
bažant s brusinkami,
bažant pečený s jablky,
pečení bažanta,
oběd z bažanta,
pečený bažant recept,
nadivka s brusinkami
Suroviny:
bažant,
slanina anglická,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
jablko,
brusinky sušené,
koření nové koření,
jalovec,
pepř celý,
bobkový list,
šalvěj,
víno červené suché,
koření hřebíček,
rohlík,
vejce
Komentáře (26)
Anna Kocikova:děkuji