Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos

V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 150 min

170 min (20 min příprava + 150 min tepelná úprava)

29. 11. 2008 20:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie25 395 kJ / 6 070 kcal
Bílkoviny571,63 g
Tuky364,12 g
Vláknina43,20 g
Cholesterol 2,00 g
Sodík 22,75 g
Sůl54,08 g
Sacharidy106,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.

1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

16. 5. 2014 13:12

atylecek: moc mě těší, že chutná a díky :-K:-K:-K

atylecek

16. 5. 2014 10:45

Vyzkoušeno, uvařeno, znězeno a částečně zamraženo, aby správně uzrál!:-) Opravdu vynikající a po měsíci vaříme opět již podruhé podle stejného receptu. :yes:

spagetka spagetka

17. 6. 2013 10:57

hanes24:Děkuju a vřele doporučuju.:-K:-K:yes::yes:
Já se chystám na ten bigos podle Tadeusze, doufám, že mě moje konzervativní rodina, zvyklá na tenhle recept, nepřerazí :-D:-D:-D

hanes24

17. 6. 2013 10:51

To se nedá přežít, četba takového recept to musím udělat!!!!!!:yes::yes::yes::yes::yes:

danielle72 danielle72

6. 6. 2013 20:53

spagetka: To mi povídej - sice jsem se se surovinami vyšplhala nad tři stovky, ale zase je toho tolik porcí, že je to nakonec výhodné. A hlavně - ta chuť:-*:-*:-*:-*

spagetka spagetka

6. 6. 2013 20:30

Dani, děkuju mooc za fotku:-K:-K, to je žrádlo, co ;-):-p:-D:yes::yes:

spagetka spagetka

4. 6. 2013 20:19

danielle72:Dani, okamžitě odebíram k mražení, jinak by nebylo co mrazit:-D:-D:-D:-D:-D

danielle72 danielle72

4. 6. 2013 20:17

spagetka: Jo, ale to jsi do toho receptu jaksi nenapsala, že skromnější dvoučlenná rodina toho spořádá za tři dny 12 litrů:-!:-!:-!:-D:-D:-D

spagetka spagetka

4. 6. 2013 20:16

danielle72: Danuš proto dělám nejméně 4 násobnou dávku, neb i já jsem jen člověk, pardon, ženská :-D:-D:-D:-D

danielle72 danielle72

4. 6. 2013 20:11

spagetka: No jo, ale Ty to schováváš před někým, jenže musím sama před sebou, víš, jaké je to dilema? To se snad spíš odnaučím kouřit:-D:-D:-D
Jo, málem bych zapomněla připsat krásný 30. bod:yes::yes::yes:

spagetka spagetka

4. 6. 2013 20:06

danielle72: děvče mluvíš z duše mých miláčků - a proč se to má rozležet a na co :-D:-D:-D, já zásadně pak odebírám do kelímků a šup s tím do mražáku :-D:-D:-D

danielle72 danielle72

4. 6. 2013 20:01

Tak bigos je hotový a chladne nám kamnech. Trochu mu to ulehčuji, protože když ho bude trochu míň, vychladne rychleji, že:-D:-D:-? Brutálně to voní po celém bytě a já opravdu silně pochybuji, že bude mít šanci se několik dní rozležet. To nedám:-)):-)):-)):-8

magdalenka magdalenka

4. 6. 2013 11:44

spagetka:ešte je tam jedna porcička, tak sa si pobijeme...:-D

spagetka spagetka

4. 6. 2013 11:22

magdalenka:tos mi udělala velkou radost. :-K:-K:-K, je fakt že vím víc odleženější tím lepší. Proto ho i dávám do mražáku a klidně vytáhnu za půl roku :yes::yes::yes:

magdalenka magdalenka

3. 6. 2013 21:48

Cestovinka!
V sobotu som navarila kotol bigosu. Dala som si záležať, hojne mäsa a klobásy, aj huby...Dnes bol FAMÓZNY!!!

1 2 3 4 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy

Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení

TopRecepty.cz

Bigos

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6rK