Mafé - hovězí ragú dušené v arašídové omáčce - Senegálský guláš

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 90 minut 4 porce Hovězí maso 6 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa
3-4 lžíce arašídového másla
1 cibule
2 stroužky česneku
2 čerstvá rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
3 mrkve
2 velké brambory
1 lilek
1 pálivá paprika
12 - 15 ml arašídového oleje
vavřín
1,5 l vody
sůl
pepř
1 masox
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájejte na kousky. Opečte je v arašídovém oleji. Můžete použít i klasický rostlinný olej, ale arašídový olej má svou specifickou vůni. A již při opékání masa dostáváte chuť na buráky.

  2. Přidejte nakrájenou cibuli a duste s masem dozlatova. Vložte na kostičky nakrájená rajčata. Přidejte rajčatový protlak a povařte (pokud je protlak příliš kyselý, doslaďte cukrem).

  3. Přilijte arašídové máslo rozředěné s trochou vývaru. Důkladně směs rozmíchejte, aby se vám netvořily hrudky. Zbývající zeleninu nakrájejte přidejte i s bobkovým listem do omáčky. Duste asi 50 minut. Podávejte s rýží.

Poznámka

Toto jídlo pochází ze Senegálu. Guláš je Senegálci velmi oblíben a má mnoho podob. Místo lilku Senegálci používají diakhato (zelenina podobná našemu patizónu). Dále přidávají zelí, tuřín, yuku, batáty, maniok, yete (sušené měkkýše), nététou (fermentovaná semena svatojánského chleba) a.j.

Senegal je africký stát. Jeho sousedy jsou Gambie, Guinea, Guinea-Bissau, Mali a Mauretánie. Místní obyvatelstvo je rozděleno do několika etnických skupin. Nejpočetnější jsou Wolofové, druhou nejpočetnější skupinou jsou Sererové, pak Diolové, Tukulérové, Sarakolové. Z nomádských skupin jsou to Fulbové a Maurenové.Z neafrických národů jsou nejvýrazněji zastoupeni Francouzi a Číňani. Přestože je zavedena povinná školní docházka, zůstávají zhruba 2/3 obyvatel negramotnými. Pouhých 8 % obyvatelstva má přístup k sanitaci (sprcha/koupel), což je nejméně ze všech zemí na světě. Na území Senegalu jsou úředními jazyky francouzština a wolof z dalších používaných je nejdůležitějším manding. Dominantním náboženstvím je islám, který vyznává zhruba 93 % obyvatelstva, katolíci tvoří zhruba 4% menšinu, zbylé obyvatelstvo vyznává různá přírodní náboženství.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mafé - hovězí ragú dušené v arašídové omáčce - Senegálský guláš

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    V Holandsku jsem jedl něco, co by mohlo být něco jak tenhle recept na Senegálský guláš. Bylo tam hodně různé zeleniny, jenom brambory tam nebyli.
    Jmenovalo se to "Mafé". Když jsem řekl, že vždyť je to Eintopf nebo guláš se zeleninou, tak se mně ptali, co je to guláš. (Byli moc černí, jenomže já nejsem rasista a tak jsem tam vešel. Dalo se to jíst...)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    spagetka:
    Jana Remkova: Ve francouzské encyklopedii Dictionnaire Français Larousse je pod heslem mafé uvedeno toto: "Africký pokrm. Maso v arašídové omáčce." Mafé je prostě mafé.;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    spagetka: čéče, to napadlo i mne!:-D Jen význam toho slova mi nějak není jasný;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jana Remkova: mafé je název toho guláše :-D:-D, jinak souhlas, zajímavé :yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nevím, co je mafé, ale recept je velmi zajímavý;-) Moc se mi líbí povídání v poznámce, odkud jídlo pochází.

    Odpovědět

Tématické fráze: mafé hovězí ragů gambia jídlo recepty recepty senegal jídlo gambie recept vařené hovězí s omáčkou mafe recept hovězí ragú recept vařené hovězí arašídová omáčka mafe domácí chleba ze senegalu svatojánský guláš kuřecí jídla z gambie recepty hovězí ragů hovězí omacka vařené hovězí maso recepty recept na hovězí ragů mafe,recept recept ragú mafé recepty