Perníčky, které jsou hned měkké
Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Různorodé tvary plné medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly změknout. Ovšem s tímto receptem je budete mít měkké ihned.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 204 kJ / 2 917 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,30 g |
Tuky | 70,95 g |
Vláknina | 12,10 g |
Cholesterol | 858 mg |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 0,45 g |
Sacharidy | 495,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem.
Krok 2: Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
Krok 3: Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody.
Krok 5: Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech.
Krok 6: Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.
Zveřejněno 25. 12. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perníčky, které jsou hned měkké
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6xw
Moje poznámka
Perníčky, které jsou hned měkké
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6xw
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 6 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 14 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 18 minutami
Kapr na zelenině
Blofas před 1 hodinou
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 2 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 3 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 3 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 4 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 4 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 5 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 5 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 5 hodinami
Tématické fráze:
perníčky,
recept na perníčky,
nejlepší recept na perníčky,
vánoční perníčky hned měkké,
pečení perníčků,
perníčky recept,
vánoční perníčky měkké recept,
vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky,
těsto na perníčky,
nejlepší perníčky,
recept perničky,
těsto na perníčky hned měkké,
pečení perníčků recept,
těsto na perníčky měkké,
pečeni pernicku recepty,
perníky ihned měkké,
domaci perničky,
perníčky bez medu,
zázvorky recept měkké,
perniky recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
soda jedlá,
koření do perníku,
máslo,
vejce,
med tekutý,
žloutek,
poleva bílková
Komentáře (340)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Moc děkuji za odpovědi.
Jak uskladnit cukroví: V krabicích ho zachráníte před ztvrdnutím i před snědením
Recept ještě nebyl hodnocen 2,0
Akorát mi dost nabyly, takže při druhé várce jsem je udělala tenčí než 0,5cm
Měkké perníčky hned k jídlu
Recept ještě nebyl hodnocen 4,7Perníčky jsou tak za 3-4 dny měkké.
A už jsou pro mě taková jistota. Moc děkuji za recept.
Zrovna minulý rok jsem udělal tu chybu, že jsem první plech vyválel tenčí než půl centimetru. Vyšly z toho tvrdší kousky, takže určitě doporučuju toho půl centimetru :) .
Ale super...presne 8min. Dekujeme
PS: Poloviční dávka je cca jeden plech - cca 30 kousků, ale záleží jaké máte vykrajovátka, že :) Já dělala variaci koček, nějaké menší některé větší.
Když otevřeš troubu a čichneš, musí být cítit koření a ne syrová mouka, tehdy jsou hotové! Když ne, klidně v přidej teplotu a čas. Dávám 2,5 ČL koření na 1 těsto a ochutnám, než dám odležet jestli je v tom dost koření.
První várku hlídej, každá trouba peče jinak ! Moje například o 10 stupňů míň než je na termostatu nastaveno. Přeju dobré pečení.
Barva?
Já potírám vejcem PŘED pečením...
No, to jste ale nemohla tušit, že
No, samotného by mě zajímalo, bude-li v tom jaký rozdíl, ale předpokládám, že moc velký neééé
Prosím, zadělejte nové těsto a posléze upečte dvoje perníčky a napište, jak to dopadlo
Děkuji za odpověď.
Miško, je dobré je dát do nějaké nádoby a k nim přidat půlku jablíčka. Perníčky vždy dám do krabice, navrch na kousek bavlněné látky položím rozkrojené jablko a zhruba po týdnu jablko měním. Perníčky zůstávají měkké
Takže jdu rychle udělat nové, podle starého receptu, sice už nezměknou, ale horší než tyto určitě nebudou.
No, abych nebyl za sprosťáka, tak tvrdost neřeším..., ale ta nevoňavost patrně receptem nebude..., jste si si jista, že jste nic nezvojtila?
No, jako pokus o reklamu
Akorát tydýt nebo nějaký movitý Trumpera by použil 10x dražší delikatesu a cpal ji do pečiva, když navíc vedle naší VOŇAVÉ klasiky ani neležela
OT: Kdysi jsem z legrace 23 roků starý Ron ZACAPA úspěšně prezentoval jako 40 letý Cognac
No, bez gramáže by toho moc nenapekla, že
(Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku.... )
***
Na 500g mouky:
10 g anýz
10 g badyán
5 g nové koření
5 g hřebíček
5 g fenykl
5 g skořice
Jak tu čtu tak někomu se těsto drolí a tak, já jsme s ním žádné problémy neměla vše hnětu rukou, lépe se to promačká a vše spojí. Děkuji za moc dobrý recept
2. Do rána to tak ztvrdlo, že se s tím už nedalo vůbec nic dělat a skončilo to v koši.
Dnes jsem si našla recept v 20let starém časopisu a těsto sem měla cca za 30minut.
Tak jsem přidala máslo a docílila těsta,ale při válení se opět začalo drolit a praskat
Andrea
Ted jsem dodelala zdobeni, prvni jsem vnutila muži a ten je zrovna nevyhledava na zadnem vanocnim stole. A jak ten je vychvalil a posilal mne pro dalsi...
Takze po xxx letech konecne uspech...diky
Doporučuji!
Rychlé, nenáročné a výborné.
Podle tohoto receptu peču již 4tým rokem a dlouho se nikdy neohřejí, protože můj syn je na těchto perníčkách doslova závislák. Už coby dvouletý capart mi potají totálně vyluxoval krabici perníčků , které jsem si napekla na Vánoce, takže nakonec jsem ten rok pekla 4dávky a stejně toho na mě tenkrát moc nezbylo
Takže se nebojte a klidně se do toho pustˇte bez obav, jsou opravdu luxusní
http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/272-vanoc...
barbesa: jj, dala jsem Heru a v pohodě