

Ostružinový koláč s mandlemi
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí Dr.Oetker (7 g)
- špetka soli
- cca 2,5 dcl vlažného mléka
- cca 1 dcl oleje
- 15 dkg tvrdého tvarohu
- zakysaná smetana malá
- hnědý cukr
- pudink vanilkový (prášek)
- hrst sekaných mandlí
- ostružiny
- cca 10 dkg hrubé mouky
- 10 dkg másla
- 10 dkg hnědého cukru
- 2 hrsti ovesných vloček
- 2 hrsti sekaných mandlí
- (asi 10 čokoládou plněných dvoubarevných trubiček)
Postup přípravy receptu
Do mouky rozmícháte sůl, sušené droždí, cukr, přidáte žloutky, mléko, trochu promícháte, nakonec přidejte olej a vymíchejte klasické kynuté těsto. Můžete samozřejmě i jiné, které máte osvědčené.
Na teple přikryté necháte vykynout - přiznávám, že když netopím, dávám v nekovové míse zabalené do utěrky do MW, na nejnižší stupeň na cca 2-3 minuty, jen aby se trochu zahřálo.
Mezitím, než těsto vykyne, si připravte drobenku z másla, hrubé mouky a hnědého cukru, měla by mít konzistenci vlhkého písku. Pak do ní vmíchejte ovesné vločky, sekané mandle a lehce zamíchejte rozlámané trubičky.
Vykynuté těsto rozválíte či vymačkáte na velký plech a potřete směsí z nahrubo nastrouhaného tvrdého tvarohu, zakysanky, pudinkového prášku, mandlí a hnědého cukru.
Pokud použijete jako já ostružiny, cukru se nebojte, jsou dost kyselé a než důkladně zesládnou, stačí upadnout do trávy.
Tvaroh pokryjte ostružinami a posypte hustě drobenkou. V horkovzdušné troubě předehřáté na cca 160°C bude do dvaceti minut hotový.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ostružinový koláč s mandlemi
-
Tak toto já můžu, tedy nesmím, ale můžu to zkusit pro ostatní
-
-
Velmi zajímavý recept, ten tvrdý tvaroh je zvláštní, ale určitě to bude dobrota
-
Recept se mi líbí, jen ho z "pochopitelné lenosti"
nechám udělat v pekárně. Mám jen čerstvé droždí, takže cca půlka?
-
Zaujalo mně těsto vykynout v MV láká mně to vyzkoušet Jituš , líbí se recept to bude lahůdka a s mandličkama