Štola (DlabemeZdrave)
Výborný recept na štolu s přídavkem špaldové mouky, fruktosy a obilného mléka. Upečenou štolu nechte před Vánoci rozležet, protože jedině tak se v ní krásně prolnou chutě marcipánu, kandovaného ovoce, rumu a rozinek.
Suroviny pro 2 kusy
2 kilové štoly
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 25 214 kJ / 6 026 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 145,88 g |
| Tuky | 212,69 g |
| Vláknina | 87,25 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 408 mg |
| Sůl | 0,81 g |
| Sacharidy | 838,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byly ponořené, ale neplavaly. Přidáme k nim rum a necháme 24 hodin odležet. Během toho je několikrát promícháme.
Krok 2: Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce rozmícháme droždí s oběma druhy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30 minut v teple odležet a vzejít kvásek.
Krok 3: Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek.
Krok 4: Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10 minut, až je těsto pěkně pružné a vláčné. Můžeme také zadělat v robotu.
Krok 5: Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3 hodiny.
Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj zapracujeme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu.
Krok 7: Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2 cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme. Do každé štoly přijde 75 g marcipánu.
Krok 8: Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý. Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme.
Krok 9: Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30 minut kynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C zhruba 20 minut, ztlumíme na 175 °C a dopečeme dalších cca 20-30 minut.
Krok 10: Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie.
Krok 11: Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.
Zveřejněno 14. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štola (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pK2N
Moje poznámka
Štola (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pK2N
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 2 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 16 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 17 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 17 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 19 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 1 hodinou
Zelňačka (klasika)
Darwin před 1 hodinou
Bílková bábovka
Pavluska75 před 1 hodinou
Klobásníky
Krista56 před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
HarryHole před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 3 hodinami
Jednoduché langoše
o.d před 3 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 3 hodinami
Gulášová polévka
o.d před 3 hodinami
Tématické fráze:
dlabemezdrave.cz,
vánoční štola recept globus,
spaldova stola,
štola ze zdravé mouky,
miny stola,
žitná štola,
zdrava stola ze spaldove mouky,
štola ze špaldové mouky,
štola bez mouky,
měkká štola,
banánová stola,
miny štoly recept,
dlabemezdrave,
vláčná štola recept,
mekka štola recept,
stola 15 min,
měkká vánoční štola recept,
štolu,
žitná štola recept,
mini štola
Suroviny:
droždí,
fruktóza,
fruktoza vanilková,
tuk rostlinný,
vejce,
mléko obilné,
mouka polohrubá,
mouka polohrubá pšeničná,
mandle,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
rozinky,
rum,
marcipán,
skořice,
kardamom,
máslo,
fruktóza
Komentáře (7)
Kynuté štoličky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8