Domácí ořechová a semínková másla
Postup přípravy
Krok 1: K přípravě oříškového másla je potřeba výkonný mixer. Doba přípravy závisí právě na mixeru, dle návodů na internetu se liší od 2 do 25 minut. Oříšky/semínka (obvykle dělám z 200 g) dáme do nádoby mixeru a začneme mixovat. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky (fáze 1), pak na jemný prášek (fáze 2). Postupně, jak se z oříšků uvolňuje tuk, se začínají vytvářet vlhčí hrudky (fáze 3). V této fázi se má přidat 1 lžíce oleje (já ho ale nedávám), špetka soli (pozor, vynechat pokud máme solené ořechy) a případně další ochucovadla. Dalším stupněm je hustá pasta s kousky oříšků (fáze 4). Když mixujeme dál, pasta začne pomalu řídnout a stávat se jemnější. Nakonec bychom měli dostat hladkou oříškovou pastu (fáze 5).
Krok 2: Obvykle bývají ke koupi dva druhy oříškových másel – crunchy (křupavé) a smooth (hladké). Chceme-li máslo křupavé, stačí po první fázi mixování odebrat trochu nasekaných oříšků a na závěr je vmíchat do připravené pasty.
Krok 3: Podle nejrůznějších receptů na internetu se v polovině mixování, když se začnou tvořit hrudky (fáze 3), má přidat lžíce oleje. Mně oříšky přijdou mastné až dost, takže olej již nepřidávám.
Krok 4: Oříšky můžeme použít loupané i neloupané (případně půl napůl), nasucho opražené nebo „natural“. Nejlevnější a nejpohodlnější variantou je použít pražené arašídy. Ty se obvykle dodávají solené. Stačí je před přípravou promnout v utěrce, část soli se otře a zbytek nahradí sůl přidávanou uměle. Oříšky bychom neměli před mixováním máčet, případně je pak musíme nechat zcela uschnout. Přítomná voda by snížila trvanlivost hotového másla.
Krok 5: Pokud chceme mít máslo opravdu zdravé a zdraví nezávadné, koupíme ořechy v bio kvalitě. Běžně prodávané pražené arašídy (půl kila za 33–40 Kč) často obsahují různé plísně a toxiny, proto se asi vyplatí si za kvalitu trochu připlatit.
Zveřejněno 3. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí ořechová a semínková másla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8B8
Moje poznámka
Domácí ořechová a semínková másla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8B8
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 9 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 11 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 12 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 13 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 5 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 8 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 8 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 10 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 10 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 10 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 11 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 11 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 11 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 12 hodinami
Tématické fráze:
orechove maslo recept,
ořechové máslo,
recept na orechove maslo,
ořechová másla,
mixer na ořechové máslo,
slunečnicové máslo,
ořechova pasta,
domácí oříškové máslo,
ořechové máslo výroba,
pasta z vlašských ořechů recept,
ořechová másla recepty,
výroba ořechového másla,
jak udělat ořechové máslo,
slunečnicové máslo recept,
ořechová másla recept,
domácí kešu máslo,
jak vyrobit ořechové máslo,
domácí slunečnicové máslo,
máslo z vlašských ořechů,
mixér na ořechová másla
Suroviny:
ořechy,
sůl,
olej,
sladidlo umělé,
skořice,
kardamom,
kakao,
oříšky
Komentáře (14)
Jinak olej nebudu přidávat, ale asi ani sladidlo, ale to uvidím až při výrobě, do slunečnice nedávám nic.