Domácí ořechová a semínková másla
Postup přípravy
Krok 1: K přípravě oříškového másla je potřeba výkonný mixer. Doba přípravy závisí právě na mixeru, dle návodů na internetu se liší od 2 do 25 minut. Oříšky/semínka (obvykle dělám z 200 g) dáme do nádoby mixeru a začneme mixovat. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky (fáze 1), pak na jemný prášek (fáze 2). Postupně, jak se z oříšků uvolňuje tuk, se začínají vytvářet vlhčí hrudky (fáze 3). V této fázi se má přidat 1 lžíce oleje (já ho ale nedávám), špetka soli (pozor, vynechat pokud máme solené ořechy) a případně další ochucovadla. Dalším stupněm je hustá pasta s kousky oříšků (fáze 4). Když mixujeme dál, pasta začne pomalu řídnout a stávat se jemnější. Nakonec bychom měli dostat hladkou oříškovou pastu (fáze 5).
Krok 2: Obvykle bývají ke koupi dva druhy oříškových másel – crunchy (křupavé) a smooth (hladké). Chceme-li máslo křupavé, stačí po první fázi mixování odebrat trochu nasekaných oříšků a na závěr je vmíchat do připravené pasty.
Krok 3: Podle nejrůznějších receptů na internetu se v polovině mixování, když se začnou tvořit hrudky (fáze 3), má přidat lžíce oleje. Mně oříšky přijdou mastné až dost, takže olej již nepřidávám.
Krok 4: Oříšky můžeme použít loupané i neloupané (případně půl napůl), nasucho opražené nebo „natural“. Nejlevnější a nejpohodlnější variantou je použít pražené arašídy. Ty se obvykle dodávají solené. Stačí je před přípravou promnout v utěrce, část soli se otře a zbytek nahradí sůl přidávanou uměle. Oříšky bychom neměli před mixováním máčet, případně je pak musíme nechat zcela uschnout. Přítomná voda by snížila trvanlivost hotového másla.
Krok 5: Pokud chceme mít máslo opravdu zdravé a zdraví nezávadné, koupíme ořechy v bio kvalitě. Běžně prodávané pražené arašídy (půl kila za 33–40 Kč) často obsahují různé plísně a toxiny, proto se asi vyplatí si za kvalitu trochu připlatit.
Zveřejněno 3. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí ořechová a semínková másla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8B8
Moje poznámka
Domácí ořechová a semínková másla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8B8
Nejnovější recepty
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 3 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 4 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 4 hodinami
Bramborák s masovou haší
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Maso po Sečuánsku
DagmaRaba před 2 minutami
Bábovka bez vajec
Vladour před 11 minutami
Jogurtový koláč s drobenkou
Noumik před 18 minutami
Klasický rybí salát ze zavináčů
ricci před 52 minutami
Citronová bábovka
petr.bernatik@centrum.cz před 1 hodinou
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Kaill před 5 hodinami
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 17 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 18 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 19 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 21 hodinami
Tématické fráze:
orechove maslo recept,
ořechové máslo,
recept na orechove maslo,
ořechová másla,
mixer na ořechové máslo,
slunečnicové máslo,
ořechova pasta,
domácí oříškové máslo,
ořechové máslo výroba,
pasta z vlašských ořechů recept,
ořechová másla recepty,
výroba ořechového másla,
jak udělat ořechové máslo,
slunečnicové máslo recept,
ořechová másla recept,
domácí kešu máslo,
jak vyrobit ořechové máslo,
domácí slunečnicové máslo,
máslo z vlašských ořechů,
mixér na ořechová másla
Suroviny:
ořechy,
sůl,
olej,
sladidlo umělé,
skořice,
kardamom,
kakao,
oříšky
Komentáře (13)
Jinak olej nebudu přidávat, ale asi ani sladidlo, ale to uvidím až při výrobě, do slunečnice nedávám nic.