Domácí polévkové koření
Polévkové koření je jedním ze základů dobré polévky. Můžete použít kupované, ale proč si neudělat domácí, když je to tak snadné? Domácí bude vždy voňavější, z čerstvých surovin a v poměru chutí, které má vaše rodina ráda.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 156 kJ / 276 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 11,60 g |
| Tuky | 2,32 g |
| Vláknina | 34,45 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 777 mg |
| Sůl | 1,78 g |
| Sacharidy | 35,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme, dobře omyjeme a nasekáme v robotu na malé kousky, rozmixujeme nebo nastrouháme najemno.
Krok 2: Petrželovou nať umyjeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Vše dáme sušit do sušičky alespoň na 10-12 hodin. V průběhu sušení prohazujeme tácy se zeleninou, abychom docílili rovnoměrného prosušení. Čas sušení je orientační, záleží, jak velké kousky zeleniny máme.
Krok 4: Zelenina je usušená, až je hezky sypká a při rozemnutí mezi prsty chrastí. Pak ji můžeme přesunout do čisté nádoby a udržujeme v suchu.
Zveřejněno 2. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí polévkové koření
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/77oj
Moje poznámka
Domácí polévkové koření
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/77oj
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 4 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 3 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 4 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 6 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 7 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 9 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 9 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 10 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 10 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 10 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 10 hodinami
Tématické fráze:
domácí polévkové koření,
polévkové koření,
domácí koření,
domaci sušená zelenina,
domaci koreni do polevky,
polévkové koření recept,
domácí polévkové koření recept,
sušení porku,
polévkové koření z libečku,
domácí zeleninový bujón,
recepty koření,
domácí vegeta sušená recept,
recept sušené polévkové koření,
domácí sušené kořeni,
domácí sušené polévkové koření,
susene polevkove koreni,
domaci koreni recepty,
koření do polévky,
domácí zelenina do polévky,
domácí sušený zeleninový bujón
Suroviny:
kořen petržele,
celer,
mrkev,
nať petrželová
Komentáře (23)
Koření můžeme dělit podle následujících hledisek:
1.Dělení koření podle čeledí: ◦miříkovité – kmín, anýz, fenykl, koriandr
◦cypřišovité – plody jalovce obecného
◦bobovité – pískavice řecké seno
◦brukvovité – hořčice černá, bílá, sareptská
◦pepřovité – pepřovník černý, dlouhý
◦kosatcovité – šafrán setý
◦vstavačovité – tobolky vanilkovníku plocholistého
◦lilkovité – paprika (včetně chilli a cayenského pepře)
◦muškátovníkovité – muškátovník vonný (muškátový ořech, květ)
◦vavřínovité – skořicovníky
◦sezamovité – sezam indický
◦liliovité – různé druhy cibule, česnek setý
2.Dělení koření podle používaných částí rostlin: 1.kořeny a oddenky – zázvor, kurkuma
2.kůra – rozmanité druhy skořice
3. listy a celé rostliny – bobkový list, různé druhy zeleného koření (máta, majoránka, petržel)
4.květy, poupata, části květů – šafrán, hřebíček
5. plody a semena – pepř, kardamom, pískavice řecké seno, nové koření, badyán, paprika, chilli, muškátový ořech a květ, hořčice, anýz, fenykl.
http://www.pssp.cz/multi_dvd/charakteristika-koren...
Hezká fotka