Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 994 kJ / 477 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,44 g |
Tuky | 9,39 g |
Vláknina | 16,26 g |
Cholesterol | 26 mg |
Sodík | 268 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 45,26 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 20. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Prstýnky malé mořské víly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gPPG
Moje poznámka
Prstýnky malé mořské víly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gPPG
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 9 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 3 hodinami
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 6 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 6 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 7 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 7 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 8 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 8 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 9 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 9 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 9 hodinami
Tématické fráze:
jak vyslovit správně tzatziki,
jak upravit langustu,
táhnout na mírném plameni,
názvy mořských ryb,
hranolky máčené v octu,
kurbujon,
staré sůl a pepřové hrnce,
název malých mořských ryb,
recept na male ryny,
male morske stiky,
caciki,
psat foneticky,
jak očistit pstruha video,
caciki a maso,
uprava mořské štiky,
jak ocistit stiku,
chybí mi sůl,
rozpis surovin,
morske plody video recepty,
google caciki
Suroviny:
treska,
sůl,
pepř bílý mletý,
šťáva citronová,
zelenina kořenová,
šalvěj,
tymián,
petrželka,
víno bílé,
ocet,
cibule,
máslo,
rajče,
petrželka,
sýr strouhaný,
máslo
Komentáře (15)
Navrhuji vyzmizíkovat
V profile čítam, že máte 2 deti. Ja mať otca s takým vyjadrovaním voči ženám ako vy, tak sa prepadnem od hanby pod zem.
Dobrou chuť!
Ba ne, to není klávesnicí, to jsou ryzí překlepy, ale to není oč tu běží
...a stran toho bujónu z kura (či čeho) stačilo dát odkaz https://www.facebook.com/Vareni.Zivota.Koreni/post... ááánééébo ještě lepší by bylo vložit jako nový rcp
poslední odstavec předcházejícího dlouhého příspšvku má mít toto znění:
Poznámka - zrovna tak, jako je normální psát, jak se vyslovuje - třeba cunami (tsunami) nebo caciki (tzatziki), pak je stejně normální a povolené psát foneticky kurbujón (court - bullion). Je to česky a každý v Česku francouzský tvar správně nepřečte.
Rybu položíme na podložku do hrnce, zalijeme slanou vodou nebo vychladlým kurbujónem a co nejdříve přivedeme k varu. Pěnu sebereme, odstavíme a necháme pomalu bez vaření dodělat, dotáhnout.
Pokud záleží na kvalitě vařeného masa a ne na vývaru, vkládáme rybu do vařící vody nebo kurbujónu a ihned stáhneme plamen, aby se ryba vařila jen zvolna. Ryba zůstává šťavnatá, na rozdíl od studeného způsobu. Musíme však počítat s velkým pnutím kůže, při kterém může dojít k jejímu popraskání a navíc ke zkroucení ryby do nežádoucího tvaru. Proto je lepší v tomto případě vařit rybu už naporcovanou.
U malých ryb, které většinou doma vaříme (pstruh, lín, makrela) přivazujeme nebo přišíváme ocas k hlavě.
Vodu pro přípravu vařených ryb vždy dostatečně osolíme, aby vynikla chuť ryby. Dáváme 35–45 g soli na litr vody.
Velmi opatrně kořeníme, abychom zachovali specifické chuti určitých druhů.
Kurbujón I.
Rozpis surovin: 0,3 litru suchého vína, 1,5 dl vody, 0,2 dl vinného octa, 15 g soli, 100 g cibule, 10 g česneku, 150 g petržele, 1 bobkový list, 4 lístky rozmarýnu, 5 zrnek pepře, 1 hřebíček a kůra z 1/4 citrónu, 3/4 litru studené vody.
Kurbujón (fr. Court–Bullion) je kořeněný nálev na přípravu některých pokrmů, hlavně ryb. Vše dáme do kastrolu s těsně přiléhající poklicí, přivedeme k varu a necháme zvolna táhnout 15 min. Potom přilijeme studenou vodu, vložíme rybu a znovu uvedeme do varu. Povaříme podle velikosti a tuhosti masa, většinou 4 až 12 minut tak, aby se maso mírně předvařilo a nasáklo odvarem.
Kurbujón II.
Rozpis surovin: 0,8 litru vody, 2 dl bílého vína, 4 – 5 zrnek pepře, 100 g kořenové zeleniny, sůl.
Svaříme vodu s bílým vínem, přidáme několik kuliček pepře, trochu soli, několik kousků kořenové zeleniny a vaříme 10–15 minut. Do svařené vody vložíme porci ryby (kapr, pstruh, lín., treska apod.) nebo plátek rybího masa, znovu přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna táhnout na mírném plameni.
Kurbujón III.
Rozpis surovin: 1 litr vody, 1/8 litru octa, po 1 vrchovaté lžíci strouhaného celeru, mrkve, petržele a pokrájené cibule, 1 bobkový list, 1/2 lžičky tymiánu, 4 zrnka pepře, sůl.
Všechny suroviny dáme do kastrolku a necháme půl hodiny zvolna povařit. Pak kurbujón procedíme a znovu uvedeme do varu, vložíme ryby a stáhneme plamen. Tento vývar se používá více pro celé ryby, jako losos, pstruh, kapr, candát apod.
Kurbujón IV.
Rozpis surovin: 1/2 litru bílého vína, 1/2 litru vody, 1 pokrájená cibule, 1 pokrájený kořínek petržele, 1 bobkový list, 1/2 lžičky tymiánu, 4 zrnka pepře, sůl.
Postup přípravy a úpravy ryb je stejný jako v předešlém receptu. Používáme pro pstruhy, úhoře a více osolené i pro humry a langusty.
Kurbujón V.
Rozpis surovin: 0,8 litru vody, sůl, 1 cibule, citrónová šťáva, 2 dl mléka.
Rybu zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme pokrájenou cibulku, trochu citrónové šťávy a mléko (na 1 díl mléka 4 díly vody). Přivedeme k varu a odstavíme. Používáme jen pro mořské ryby.
Poznámkqa - zrovna ta, jako ja normální psát tak, jak seš vysloovuje třeba cunami nebo caciki, pa je stejné psát foneticky kurbujón. Je to česky a každý francouzský tvar sprábně nepřečte.
Jo už asi chápu, vy myslíte vodu ochucenou solí, budiž. Ale ten kurbujon?