Rudolfova jehla
Kombinace slaniny, vepřové panenky, kuřecího masa, švestek a červené cibule hraje v tomto receptu prim. Pokud patříte k milovníkům špízů na všechny způsoby, vyzkoušejte si připravit náš recept na Rudolfovu jehlu. Jako příloha poslouží například bramborová kaše, hranolky nebo i rýže.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 309 kJ / 1 986 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 120,68 g |
Tuky | 146,03 g |
Vláknina | 8,58 g |
Cholesterol | 300 mg |
Sodík | 2,73 g |
Sůl | 6,68 g |
Sacharidy | 40,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kousky, osolíme, potřeme dijonskou hořčicí, opepříme a necháme odležet.
Krok 2: Švestky zabalíme do plátků slaniny a cibuli nakrájíme na klínky. Střídavě napichujeme na předem namočené špejle s hrotem nebo na kovové špízy (panenka, slanina se švestkou, kuře, cibule).
Krok 3: Špízy orestujeme na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran. Restujeme za občasného otáčení asi 15 minut, až je maso úplně hotové. Potom špízy sundáme z pánve.
Krok 4: Přebytečný tuk slijeme a ve výpeku zpěníme na nudličky nakrájené zbylé švestky a kousky zbylé cibule. Zasypeme lžící mouky, prosmahneme a zalijeme pivem.
Krok 5: Podle potřeby dolijeme vodu. Přidáme med, hořčici, osolíme a provaříme.
Krok 6: Do hotové omáčky vložíme prohřát špízy a můžeme podávat.
Zveřejněno 27. 6. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rudolfova jehla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgMn
Moje poznámka
Rudolfova jehla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgMn
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 10 hodinami
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 11 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno 29. 4. 2025 20:01
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Kaill před 16 minutami
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 13 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 13 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 14 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 16 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 16 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 16 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 17 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 18 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 18 hodinami
Tématické fráze:
vepřová panenka švestka a slanina,
jak dlouho se dělají špízy,
jak se delaji spizy,
vepřová panenka na jehle,
krkovice na jehle,
vepřová panenka se sušenými švestkami,
vepřová panenka švestky,
vepřová panenka se švestkami,
špízy se sušenými švestkami,
špíz se sušenými švestkami,
vepřová panenka na švestkách,
veprove susene svestky,
originální špízy recept,
špíz z vepřové panenky recept,
kuřecí špíz se švestkami,
špíz švestky,
grilovaní šneci z panenky,
špízy z vepřové panenky se švestkou,
vepřová jehla se švestkami,
vepřový špíz se sušenými švestkami
Suroviny:
panenka vepřová,
kuřecí stehenní řízky,
cibule červená,
slanina anglická,
švestky sušené,
pivo černé,
med,
mouka hladká,
hořčice dijonská,
pepř,
sůl,
olej
Komentáře (23)
Já si "Rudolfovu jehlu" občas dávám v jedné restauraci (jak uvádím výše) a tam ji dělají tak, jak je to popsáno a jak to tedy dělám i já. 20 minut na špíz se silnými kusy masa není dlouho, propékáme kolem 5 cm výšky (i když špíz obracíme). Ale to také záleží na každém, nikomu nic nediktuji...
Dnes jsem v tichosti přidala fotografie, protože jsem jehlu opět realizovala a pamatuji si, že ty první fotky jsem pořídila horším, provizorním fotoaparátem a tenkrát jsem s nimi nebyla úplně spokojená.
Z čeho to je? Marcipán??
Mirečko, vůbec nepochybuji, že se ti to povede, natolik už tě znám a nezapomeň, že jsem podle tebe několikrát vařila, takže vím svoje...
Nechte si všichni chutnat a těším se na vaše obrázky!!