Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou
Kůzlečí a jehněčí maso patří od nepaměti na sváteční tabuli. Jarní pokrm vhodný pro tradiční velikonoční tabuli je kořínek neboli pajšl. S vychucenou omáčkou zachutná i odpůrcům vniřností. Nezapomeňte k němu připravit nadýchaný houskový knedlík a jídlo bude dokonalé.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 488 kJ / 117 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,90 g |
Tuky | 4,00 g |
Vláknina | 6,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 29 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 12,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do studené neslané vody dáme vařit hlavu, kosti, srdce a všechny odřezky masa, pro které nemáme jiné využití. Přihodíme bobkový list, nové koření, pepř. Kořením nešetříme.
Krok 2: Asi po hodině mírného varu přidáme zbývající vniřnosti a zeleninu, tou rovněž nešetříme. Asi po čtvrthodině zkusíme játra, zda jsou uvařená a pokud už „nekrvácejí“, tak je vyndáme, abychom je nepřevařili. Vývar osolíme a maso dovaříme.
Krok 3: Vývar přecedíme, obereme maso a nakrájíme na kousky. Vnitřnosti pokrájíme na tenké plátky, ale ne příliš nadrobno. Plíce posekáme, nebo umeleme nahrubo v mlýnku. Zeleninu rozmačkáme (nebo také pomeleme).
Krok 4: Z tuku, mouky a krájené cibule uděláme světlejší zásmažku. Přidáme vývar a omáčku necháme povařit. Přidáme maso se zeleninou, dochutíme (sůl, pepř, ocet) a důkladně prohřejeme. Přidáme zakysanou smetanu a znovu dochutíme, popřípadě zředíme vroucím vývarem či vodou.
Krok 5: Podáváme s nadýchaným kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 7. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qp0M
Moje poznámka
Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qp0M
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 1 hodinou
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 4 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 5 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 5 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 4 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 4 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 5 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 5 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 5 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 6 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 7 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 7 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 8 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 8 hodinami
Tématické fráze:
jehněčí pajšl,
kuzlečí pajšl,
jehněčí kořínek,
kůzlečí kořínek,
maso kořínek,
pajšl z kůzlete,
pajsl,
pajšl videorecept,
pajšl recept,
jehněčí kořínek na smetaně,
kuzleci korinek recept,
jehněčí kořínek recepty,
jehněčí kořínky,
recept -plice z králika a hlava,
jehněčí pajšl na smetaně,
kořínek z kozla,
kůzlečí plíce,
recept nakořínek, pajšl,
kořínek z králíka,
pajšl z kůzlete na smetaně recept
Suroviny:
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
pepř mletý,
sůl,
sádlo,
mouka hladká,
smetana zakysaná,
ocet
Komentáře (8)
http://miric.cz
Děkuji, v rcp opraveno; mělo by se psát spisovně, že
No, podlehl jsem názvosloví dodavatele zmíněného sudokopytníka...
Kůzle je u nich v 1.p.j.č. kozle a v další dědině témuž říkají kozľa