Hrníčkový mazanec naší babči
Velikonoce si těžko představíme bez lahodného a mandlemi posypaného mazance. Podle tohoto hrníčkového receptu ho zvládne opravdu každý. Upečený mazanec je plný rozinek namočených v rumu a voní po másle, vanilce a citronu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 569 kJ / 4 199 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 91,99 g |
| Tuky | 124,83 g |
| Vláknina | 24,90 g |
| Cholesterol | 752 mg |
| Sodík | 499 mg |
| Sůl | 1,19 g |
| Sacharidy | 664,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí (je možno použít i sušené) a přidáme lžíci cukru. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse smícháme mouku, přidáme 8 zbylých lžic cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl. Zalijeme kváskem a dobře promícháme.
Krok 3: Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu. Těsto necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 4: Po vykynutí vytvarujeme z těsta bochánek a nůžkami ve středu vystřihneme křížek. Bochánek pomažeme žloutkem a posypeme mandlemi.
Krok 5: Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme mazanec asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a pečeme asi 30 minut.
Zveřejněno 2. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrníčkový mazanec naší babči
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpPr
Moje poznámka
Hrníčkový mazanec naší babči
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpPr
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 11 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 12 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 14 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 14 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 6 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 10 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 10 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 11 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 11 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 12 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 12 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 12 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 13 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 13 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec recept hrníčkový,
hrnkovy mazanec,
mazanec,
hrníčkový velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec hrníčkový recept,
velikonoční mazanec hrníčkový,
mazanec hrnkový,
hrníčkový bochánek,
jednoduchy mazanec na hrnky,
mazanec recept,
hrnkový velikonoční mazanec,
jogurtový mazanec,
hrnečkový mazanec,
velikonoční mazanec hrnkový,
recept na mazanec,
dobrý velikonoční mazanec na hrnky,
jednoduchý mazanec,
dietní mazanec,
nekynutý hrníčkový mazanec,
mazanec na hrnky
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
droždí,
mléko,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
rozinky,
rum,
žloutek,
mandle
Komentáře (30)
To máte za to, že si vybíráte hrnkový rcp
***
"dva menši bochánky"
bod 6 postupu
Hodina pečení
No a přitom by stačilo mít při ruce špejli, že