Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 11. 2013 20:25
Ani nebudu děvčata počítat, kolik má tento recept kladných komentářů, moc mě to těší, ani nevíte jak. Už jsem také zkoušela mnohá těsta, ale tyto štrúdly jsou nejvíce žádané
3. 11. 2013 20:02
Už ani nebudu psát,komentáře ,ale už strouhám jablka na struhadle na okurky jinak bych se ukrájela k smrti. A dávám kalíšek rozinek , hrst rumu ,8 jabloní !Atd.
3. 11. 2013 17:23
Na přání jsem zase musela Janičko upéct Tvé neodolatelné štrůdlíky. Jablíčka tentokrát na plátky jak doporučuješ a je to opravdu lepší. Dovolila jsem si poslat foto, bodík už byl minule, ale poslala bych i 100
2. 11. 2013 15:33
Dnes opět peču tyto štrúdle, opravdu nemají chybu
1. 11. 2013 08:01
yanull: Ty se ti opravdu povedly ! Mně už končí štrúdlová sezóna ! Pekla jsem nejmíň x -krát ,přestala jsem počítat po páté várce! Těsto do mrazáku jsem dát ,ani nestihla ,abych vyzkoušela ,jestli jde mrazit.
31. 10. 2013 19:00
suslajda:Hani , vítej v "klubu strakoničáků", těší mne, že chutnají a velmi se Ti povedly. Za fotky děkuji
31. 10. 2013 16:05
Jani posílám další zasloužený bodštrůdl je výborný, určitě se k němu budu vracetpřidávám fotky, kdyby vadilo smažu je
18. 10. 2013 09:29
spagetka: U mně stejný. Na podzim štrúdlík musí být,stejně jako burčák,nebo pečená husa s lokšemi ! Husu na tržišti vybírá pul dne ! Naučil se to od maminky,když s ní chodil nakupovat ,že není husa jako husa. Já bych koupila první,kterou bych zahlédla a šla domu.
18. 10. 2013 09:23
yanull: Ne to není tím,že je k smrti rád! To jenom proto mručí,aby se ta jablíčka spotřebovala!
17. 10. 2013 20:30
spagetka:Ladi, zde bez komentáře, víme obě, co který z našich "dia" dokáže
17. 10. 2013 20:29
Veronika.Hrozna:Veru, Tvoji drahou polovičku čím dál více toužím poznat, myslím foto, protože si neumím představit mužského, který takhle často "mrčí" o štrúdly
17. 10. 2013 19:39
Veronika.Hrozna: Veru, znám. U nás štrůdl 5x týdně je prý málo, neb prostě jiný moučník se tolik neuznává . Jako spapá se jiný, ale následuje dotaz - a štrůdl bude kdy? A pomáhá mi strouhat jablka do sklenic, protože přece, musí být štrůdl i v zimě
17. 10. 2013 19:36
Dnešní " monolog" mé drahé polovičky."Přinesl jsem ti 12 opravdu "posledních" našich jablíček . Upeč štrúdlík, aby se nezkazily ! Vždyť jsme je dojedli předevčírem ! To nevadí ,já se obětuji!
14. 10. 2013 19:56
yanull:Moje drahá polovička ,na ně nedá dopustit. Víš kolikrát se musel včera sehnout, než nasbíral ten košík ořechu na fotce?
Co by neudělal pro štrúdlík.
Co by neudělal pro štrúdlík.
14. 10. 2013 11:37
Děvčata, ani ve snu bych nečekala, že "strakoničáky" budou mít u vás takovou odezvu. Ale velmi mne to těší , opravdu a budu ráda, když jim zachováte svoji přízeň
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 1 hodinou
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 3 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08
Křupavé gnocchi
Přidáno 6. 5. 2024 06:46
Právě bylo uvařeno:
Rybí salát podle ČSN z roku 1967
Alvinsatya uvařil před 6 minutami
Pfeferonový (feferonový) salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Alvinsatya uvařila před 8 minutami
Banánová bábovka
Babicka32 uvařila před 9 minutami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Alvinsatya uvařila před 10 minutami
Mini Pavlova se šlehačkou
kastan72 uvařila před 14 minutami
Bramborovo - kuřecí guláš
Marie65 uvařila před 38 minutami
Kuřecí prsa s omáčkou
Verounek uvařila před 55 minutami
Pšenično-žitné rohlíky
Tonja uvařila před 1 hodinou
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 15 hodinami
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů