Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 4. 2013 19:39
hosta:Mně do druhého dne vydržely,ovšem musí se to hlídat! To by tak bylo ,abych neměla na druhý den ke kávičce ! A na druhý den jsou jestě lepší ,to provoní celé skořicí a od těch jablíček to změkne ....
Radši už nic nepíšu,nebo si pocintám klávesnici !
Radši už nic nepíšu,nebo si pocintám klávesnici !
16. 4. 2013 17:02
Takže štrúdle postopadesáté osmé , už sem ani foto nedávám, je jich krásných dost. Jsou teda .... akorát nevydrží do druhého dne
16. 4. 2013 04:53
rebeka:Nadi, ani nevíš, jak mne těší, že Tě strakoničáky nadchly. Udělala jsi jim tu takovou propagaci, že si Tě dovoluji jmenovat čestnou a váženou předsedkyní fan clubu, nejen štrúdlů , ale i všech, kterým také chutnají a moc Ti děkuji
14. 4. 2013 17:46
No ano.. opět a znova "strakoničáky" o jiné se už ani nesnažím.. prostě, Janulko, pro mě jsou ty NEJ krásný pozdrav na Vysočinu
25. 3. 2013 21:35
NADEI: Tak vítej v "štrúdl" clubu a jablečném ráji !
25. 3. 2013 20:37
Dokonalé vyzkoušela jsem a od té doby jiný štrůdl nedělám
25. 2. 2013 17:55
Já snad ani jiný štrůdl než tento neznám! Babička peče, maminka peče, já peču a doufám, že i má dcera jednou bude péct, protože jsou luxusní!!
1. 2. 2013 13:39
Jitiska:Z vlastní zkušenosti vím,že se mi to stane,když suroviny vyndám z lednice nebo studeného špajzu a nenechám je hodinku ohřát v kuchyni. Mísím když to má stejnou teplotu. I vajíčka vyberu dřív z lednice !
31. 1. 2013 15:38
Dobrý den,zkoušela jsem vaše štrúdle zatim jen z poloviční dávky a byly super.Pak jsem druhý den udělala z celé dávky těsto bylo krásný,ale při rozvalování se mi trhalo,čim to mohlo být?díky
20. 1. 2013 19:37
Dnes padl los na tyto štrůdlíky. Patičky snězené ještě horké.Jsou křehké a vynikající.Nedělám naposledy.
19. 1. 2013 14:06
Petra Ku.: "Ztrácejí se ti ruzné potraviny " jak hezký eufemizmus !
19. 1. 2013 08:52
olahok: mnohokrát děkuji a aniž bych se chtěla vnucovat, doporučuji ještě k vyzkoušení TNT, ty tu mají také velký ohlas
18. 1. 2013 21:49
Též se přidávám do fan clubu tohoto skvostu mezi recepty na "štrůdle" - byly adventní, vánoční, a dnes - na přání - narozeninové. Tento recept je geniální. Objevila jsem ho úplně náhodou na úžasných fotkách "rebeky" a od té doby jsou tyto vynikající štrůdle stálicí mezi našimi moučníky. Vzhledem k množství komentů asi zde není nikdo, kdo by je s úspěchem nevyzkoušel, a tak jen pro ty ostatní - vyzkoušejte, nebudete chtít už jiné. Díky za vynikající recept.
18. 1. 2013 21:16
Petra Ku.: Peti, já si nejraději chystám těsto den předem, ale troška mouky při vyvalování těsta chuti určitě neubere, jsem ráda, že jsi ho vyzkoušela
18. 1. 2013 20:40
Jani, konečně jsem se dostala k tomuto receptu, štrůdly jsem před pár minutama vytáhla z trouby a jedna nohavice už je v pánu S těstem se mi dobře pracovalo, akorát jsem musela trošku podsypat při rozvalování, ale to nic
Jestli něco zbyde do rána (u nás se totiž přes noc ztrácejí různé potraviny ), tak udělám fotku Mám pocit, že budu píct brzo znova
Jestli něco zbyde do rána (u nás se totiž přes noc ztrácejí různé potraviny ), tak udělám fotku Mám pocit, že budu píct brzo znova
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 15 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 8 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 8 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 8 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
Javor uvařila před 9 hodinami
Pečené vepřové koleno
Jirik S uvařil před 10 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
panilek uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zabalit štrúdl, aby nevytekla náplň? Poradíme, jak na jednoduché a rychlé balení
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Nejlepší jablečné štrúdly. Jednoduché záviny s vůní jablek a skořice vám zachutnají
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů