Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 5. 2017 06:20
Dahlia: Myslím, že existují kaloričtější moučníky, toto těsto jde vyválet tak slabě, že není třeba se obávat o svoji linii a navíc se jím nemusí člověk nacpat, i když, popravdě řečeno, se mu těžko odolává
27. 4. 2017 10:51
Mě osobně připadá tento štrůdl hodně tučný máslo a ještě sádlo to je kalorická bomba.
24. 3. 2017 15:42
jarda Kadic:
24. 3. 2017 13:16
Sakra,já jsem chlap a peču ho už po několikáté a pokaždé se povede .!! Nechápu tady ty záporné komentáře.Ono to nebude těstem ,ale rukama
11. 8. 2016 13:09
Vidím,že taky pečeš,víc štrúdlů než je zdrávo ! Pomalu začínají jablíčka ,tak se taky připojím! Začíná sezóna štrúdlování.Štrúdlům zdar!
30. 7. 2016 10:36
Veronika Hrozná:
aninaz: Děvčata, děkuji, je to "kouzlo nechtěného", chtěla jsem jednou dát těsto do lednice, nebylo v ní místo, skončilo tedy na dlažbě vedle ní a jednou v zimě na ní a od té doby už ji ani za tímto účelem neotevírám, věřím, že se vám to též osvědčí
aninaz: Děvčata, děkuji, je to "kouzlo nechtěného", chtěla jsem jednou dát těsto do lednice, nebylo v ní místo, skončilo tedy na dlažbě vedle ní a jednou v zimě na ní a od té doby už ji ani za tímto účelem neotevírám, věřím, že se vám to též osvědčí
27. 7. 2016 20:28
Yanull: Taky vyzkouším. Díky.
26. 7. 2016 20:24
To je skvělý nápad odzkouším ! Z lednice je opravdu tuhé a a pak se ohřeje jen vrch těsta a trošku těžce jde válet. Díky Yanull!
25. 7. 2016 18:28
Mám podobný recept , ale vypracované těsto dávám na 2 hodiny do studené vody. Štrůle jsou vynikající!!
lierova.karla@seznam.cz
lierova.karla@seznam.cz
24. 7. 2016 22:04
Děvčata , mně se nejvíce osvědčilo udělat těsto den předem, nejlépe navečer, nechat ho do rána v krabičce nebo plastovém sáčku v místnosti, kde je tak 10-15 stupňů. Např. na chladné dlažbě. To je pak nejlepší na válení. Není ztuhlé a mouka je dobře uleželá. Nikdy jsem neměla problém s vyválením, i když jsem ho z časových důvodů musela péci hned. Celé vejce bych opravdu nedávala, do těsta patří jen žloutky. Komu se těsto trhá, zkuste válet přes mikroten.
24. 7. 2016 09:21
dělala jsem včera,povedlo se,s těstem se dobře pracovalo už po uhnětení,dík za recept
21. 7. 2016 13:10
A ještě něco: Kurnik šopa, čím to je, že se někomu nedaří. Samotnou mě to mrzí, i když nejsem autorkou receptu. Podle mě je to absolutně dokonalý.
21. 7. 2016 13:07
Veronika.Hrozna: Jj, zkus.
danulik: Ještě mě napadá, jestli to trhání těsta nemůže být tím, že si málo odpočinulo. Já ho dělám vždycky den předem a dám zabalené ve fólii do lednice. Druhý den rozválím a plním. Je fakt, že jsem kdysi v počátcích, když jsem se s tímto těstem seznamovala, plnila štrúdl hned a dělal se mi špatně. Tak jsem šla do receptu a hned jsem si uvědomila chybu. A ještě jedna věc, je opravdu třeba dát do těsta máslo a sádlo napůl (jiný tuk se mi taky neosvědčil).
danulik: Ještě mě napadá, jestli to trhání těsta nemůže být tím, že si málo odpočinulo. Já ho dělám vždycky den předem a dám zabalené ve fólii do lednice. Druhý den rozválím a plním. Je fakt, že jsem kdysi v počátcích, když jsem se s tímto těstem seznamovala, plnila štrúdl hned a dělal se mi špatně. Tak jsem šla do receptu a hned jsem si uvědomila chybu. A ještě jedna věc, je opravdu třeba dát do těsta máslo a sádlo napůl (jiný tuk se mi taky neosvědčil).
21. 7. 2016 10:13
Veronika.Hrozna: V poriadku, že Vám recept vyhovuje. Mne sa cesto pri zavinovaní trhalo, nebudem si vymýšľať niečo čo by nebola pravda. Inak pečiem štrúdle z podvodního lístkového cesta, alebo z cesta s jogurtom a u týchto receptov sa s cestom pracuje super, tak budem používať tie cestá, snáď som tým nikoho neurazila.
20. 7. 2016 17:41
aninaz: Peču dýl ,ale zkusím podle tebe,ano!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 3 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 10 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 10 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Fit salát
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 46 minutami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 1 hodinou
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 3 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 4 hodinami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 4 hodinami
Jogurtový ovocný moučník
Martina babička uvařila před 4 hodinami
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 7 hodinami
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů