Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

yanull yanull

6. 5. 2017 06:20

Dahlia: Myslím, že existují kaloričtější moučníky, toto těsto jde vyválet tak slabě, že není třeba se obávat o svoji linii a navíc se jím nemusí člověk nacpat, i když, popravdě řečeno, se mu těžko odolává ;-):-)

Dahlia

27. 4. 2017 10:51

Mě osobně připadá tento štrůdl hodně tučný máslo a ještě sádlo to je kalorická bomba. :-)

Otavanka

24. 3. 2017 15:42

jarda Kadic:

jarda Kadic jarda Kadic

24. 3. 2017 13:16

Sakra,já jsem chlap a peču ho už po několikáté a pokaždé se povede .!! Nechápu tady ty záporné komentáře.Ono to nebude těstem ,ale rukama

Veronika Hrozná

11. 8. 2016 13:09

Vidím,že taky pečeš,víc štrúdlů než je zdrávo ! Pomalu začínají jablíčka ,tak se taky připojím! Začíná sezóna štrúdlování.Štrúdlům zdar!

yanull yanull

30. 7. 2016 10:36

Veronika Hrozná:

aninaz: Děvčata, děkuji, je to "kouzlo nechtěného", chtěla jsem jednou dát těsto do lednice, nebylo v ní místo, skončilo tedy na dlažbě vedle ní a jednou v zimě na ní a od té doby už ji ani za tímto účelem neotevírám, věřím, že se vám to též osvědčí :-p;-):-K

aninaz aninaz

27. 7. 2016 20:28

Yanull: Taky vyzkouším. Díky. ;-) :yes:

Veronika Hrozná

26. 7. 2016 20:24

To je skvělý nápad odzkouším ! Z lednice je opravdu tuhé a a pak se ohřeje jen vrch těsta a trošku těžce jde válet. Díky Yanull!

Kalika

25. 7. 2016 18:28

Mám podobný recept , ale vypracované těsto dávám na 2 hodiny do studené vody. Štrůle jsou vynikající!!
lierova.karla@seznam.cz

yanull yanull

24. 7. 2016 22:04

Děvčata :-K, mně se nejvíce osvědčilo udělat těsto den předem, nejlépe navečer, nechat ho do rána v krabičce nebo plastovém sáčku v místnosti, kde je tak 10-15 stupňů. Např. na chladné dlažbě. To je pak nejlepší na válení. Není ztuhlé a mouka je dobře uleželá. Nikdy jsem neměla problém s vyválením, i když jsem ho z časových důvodů musela péci hned. Celé vejce bych opravdu nedávala, do těsta patří jen žloutky. Komu se těsto trhá, zkuste válet přes mikroten.

Jiřina Šamšulova

24. 7. 2016 09:21

dělala jsem včera,povedlo se,s těstem se dobře pracovalo už po uhnětení,dík za recept

aninaz aninaz

21. 7. 2016 13:10

A ještě něco: Kurnik šopa, čím to je, že se někomu nedaří. Samotnou mě to mrzí, i když nejsem autorkou receptu. Podle mě je to absolutně dokonalý. :yes:

aninaz aninaz

21. 7. 2016 13:07

Veronika.Hrozna: Jj, zkus.
danulik: Ještě mě napadá, jestli to trhání těsta nemůže být tím, že si málo odpočinulo. Já ho dělám vždycky den předem a dám zabalené ve fólii do lednice. Druhý den rozválím a plním. Je fakt, že jsem kdysi v počátcích, když jsem se s tímto těstem seznamovala, plnila štrúdl hned a dělal se mi špatně. Tak jsem šla do receptu a hned jsem si uvědomila chybu. A ještě jedna věc, je opravdu třeba dát do těsta máslo a sádlo napůl (jiný tuk se mi taky neosvědčil). :-)

danulik

21. 7. 2016 10:13

Veronika.Hrozna: V poriadku, že Vám recept vyhovuje. Mne sa cesto pri zavinovaní trhalo, nebudem si vymýšľať niečo čo by nebola pravda. Inak pečiem štrúdle z podvodního lístkového cesta, alebo z cesta s jogurtom a u týchto receptov sa s cestom pracuje super, tak budem používať tie cestá, snáď som tým nikoho neurazila.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 7. 2016 17:41

aninaz: Peču dýl ,ale zkusím podle tebe,ano!:-p

1 2 3 4 5 6 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl