Nejchutnější houby v octě
Houbová sezóna je v plném proudu, vy už máte dary lesa nasušené i zamražené a pořád nosíte další a další plné košíky? Houby sterilované v octovém nálevu vydrží bez úhony až do zimy a pak jistě přijdou k chuti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 108 kJ / 265 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2,40 g |
| Tuky | 2,64 g |
| Vláknina | 1,75 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 14,02 g |
| Sůl | 35,00 g |
| Sacharidy | 57,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Houby očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou.
Krok 2: Houby dáme do velkého hrnce tak, aby dosahovaly do poloviny jeho výšky.
Krok 3: Celer a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Všechny suroviny na první nálev smícháme a houby jím zalijeme.
Krok 4: Houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10–25 minut (čirůvky, žampiony a bedly 15 minut, václavky 25 minut). Po uvaření necháme houby okapat.
Krok 5: Připravíme druhý nálev tak, že všechny suroviny smícháme a povaříme 10 minut.
Krok 6: Cibuli oloupeme, mrkev a celer očistíme a spolu s paprikou nakrájíme na kousky.
Krok 7: Připravené houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výšky sklenice. Musí zbýt místo pro druhý nálev, kterým pak sklenice doplníme. Skleničky používáme o obsahu 0,25–0,3 l.
Krok 8: Sklenicím otřeme hrdla a dobře je uzavřeme. Zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při teplotě 100 °C.
Zveřejněno 3. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Moje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 51 minutami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 14 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klobásníky
Krista56 před 43 minutami
Svíčková na smetaně
HarryHole před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 1 hodinou
Jednoduché langoše
o.d před 1 hodinou
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 1 hodinou
Gulášová polévka
o.d před 1 hodinou
Domácí rohlíky
MirkaHr před 6 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 14 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 15 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 17 hodinami
Tématické fráze:
václavky v octě,
houby v octě,
nakládané houby v octě,
naložené houby,
houby naložené v octě,
houby v octu,
houby v octe recept,
nakladane houby,
nakládané houby bez sterilizace,
zavařování hub s dekem,
zavařování hub v pikantním nálevu recept,
zavarovani vaclavek,
recept houby v octě,
nakladané houby v octu,
houby václavky recepty,
houby v octe nálev,
čirůvka fialová recepty,
naložené houby v octě,
jak vypada houba václavka,
houby v octovém nálevu
Suroviny:
houby čerstvé,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
celer,
petržel,
ocet,
voda,
sůl,
cukr,
spolarin,
bobkový list,
koření hřebíček,
koření nové koření,
pepř,
semínka hořčičná,
koriandr,
cibule,
mrkev,
celer,
paprika
Komentáře (36)
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu.
Udeľujem Řád zlaté vařečky