Suroviny
Porce: 6-8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 329 kJ / 2 708 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,14 g |
Tuky | 174,88 g |
Vláknina | 9,80 g |
Cholesterol | 365 mg |
Sodík | 2,91 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 51,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kohúta rozporcujeme, osolíme, okoreníme a necháme stáť.
Krok 2: V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčky. Na rozpustenom masle opečieme na jemno cibuľky, mrkvu a šunku, pokrájané na malé kocky, s cesnakom pokrájaným na plátky za pridania vetvičky tymiánu, vetvičky petržlenovej vňate a bobkového listu. Mierne osolíme, chvíľku spolu podusíme a odstavíme.
Krok 3: Na panvici na troche masla opečieme slaninu pokrájanú na kocky so šalotkami, cibuľou pokrájanou na jemno a plátkami šampionov. Necháme vychladnúť.
Krok 4: Porcie kuraťa opečieme na masle do zlata. Podlejeme pálenkou a necháme poloprikryté 20 minút dusiť. Zalejeme celou fľašou červeného burgundského vína, pridáme buquet garni a necháme bublať sotva znateľným varom na miernom ohni - "mijoter"- pokrm sa varom len ľahko čerí. Pridáme predtým podusené šampiony s cibuľkou, šalotkou a opečenou slaninou a ked je mäso takmer mäkké, pridáme aj mirepoix. Zahustíme žmolenkou z masla a múky, pokrm ešte 15 minút varíme. Podávame horúce s dusenou ryžou.
Zveřejněno 6. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kohout (kohút) na víně po burgundsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z075
Moje poznámka
Kohout (kohút) na víně po burgundsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z075
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 12 hodinami
Třešňová granita
Přidáno před 17 hodinami
Broskvový kompot
Přidáno před 20 hodinami
Cuketové placičky s nivou
Přidáno před 22 hodinami
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno 29. 6. 2025 17:36
Naložený česnek v sádle
Přidáno 29. 6. 2025 17:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 53 minutami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 54 minutami
Hrníčková bublanina
Pechova.veronika84 před 1 hodinou
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 8 hodinami
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 12 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 14 hodinami
Guláš z vepřového srdce a jater
Sahula před 14 hodinami
Křenová krkovička pečená s brambory
Sahula před 14 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
Werronika před 14 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Evculina84 před 15 hodinami
Tématické fráze:
kohout recepty,
kohout recept,
slepice na víně,
recept na kohouta,
recepty kohout,
kohout na divoko,
kohout ala bažant,
kohout na červeném víně,
kuře po burgundsku,
recepty na kohouta,
kohout po burgunsku,
pečený mladý kohout,
pečený kohout na víně,
recepty z kohouta,
kachna po burgundsku,
bažant po burgunsku,
kohoutek na vine,
kuře po burgunsku,
bažant po burgundsku,
recept kohout
Suroviny:
máslo,
slanina,
česnek,
šunka,
tymián čerstvý,
bobkový list,
bobkový list,
pálenka,
víno červené,
žmolenka,
sůl,
pepř mletý,
Komentáře (26)
der Egerling znamená po slovensky šampiňón, nie je to špeciálne hnedá forma. Ostatne, huby, ako všetky rastliny a živočíchy majú smerodajné latinské názvy.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Mirepoix_(cuisine)
http://www.isaveurs.com/glossaire/mirepoix.php
Ešte by som doplnila, že do Coq de vin sa používajú parížske šampiňóny, teda tie hnedé.
Francúzi tejto kombinácii zvyknú hovoriť "svätá trojica "
Brutzel-Svejk, toho vína naozaj nie je veľa, ide o pomalé dusenie zvané "mijoter", pri ktorom sa tekutina pekne odparí a varí sa dlho len sotva znateľným čerením a neprikryté, teda bez pokrievky