Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 386 kJ / 809 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,58 g |
| Tuky | 83,27 g |
| Vláknina | 5,65 g |
| Cholesterol | 163 mg |
| Sodík | 847 mg |
| Sůl | 2,10 g |
| Sacharidy | 9,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve větším kastrole rozehřejeme nakrájenou slaninu s kouskem másla, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zežloutnutí.
Krok 2: Pak na rozpáleném tuku opečeme králičí stehna ze všech stran, aby se zatáhla.
Krok 3: Přidáme koření, strouhanou citrónovou kůru, několik celých koleček citrónu včetně kůry.
Krok 4: Zasypeme nastrouhanou kořenovou zeleninou a podlijeme vývarem nebo teplou vodou. Dusíme pod pokličkou a průběžně podléváme, až je maso měkké.
Krok 5: Pak maso vyjmeme na horký talíř a přiklopíme jej, aby moc nevychladlo.
Krok 6: Ze šťávy vyndáme všechna celá koření.
Krok 7: Přidáme švestková povidla, asi 4 PL strouhaného perníku, zředíme mlékem nebo částečně smetanou a šťávu i se zeleninou rozmixujeme.
Krok 8: Přidáme citrónovou šťávu a omáčku dochutíme podle své chuti povidly, můžeme to zahustit perníkem nebo naopak doředit smetanou.
Krok 9: Do omáčky vrátíme králičí stehna, přidáme vypeckované sušené švestky, hrst rozinek a mandlí. Necháme společně pět minut provařit.
Krok 10: Jako přílohu volíme jedině knedlíky, omáčka je vynikající po rozležení i druhý den. Na talíři ozdobíme plátkem citrónu a brusinkami, nebo rybízovým džemem.
Zveřejněno 6. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččin králík na černo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnMP
Moje poznámka
Babiččin králík na černo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnMP
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 11 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 1 hodinou
Likérové špičky
Sahula před 3 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 3 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 3 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 4 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 5 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak udělat králíka,
králík načerno,
babiččiny recepty králík na zelenině,
králík recepty,
králík s kořenovou zeleninou,
omáčka na černo,
¨kralik na cerno,
babiččin králík na smetaně,
kralici stehno na cerno,
králičí stehna na cerno,
kralik na modro,
výborný recept na králíka,
jak udělat králíka recept,
kálík na černo,
kálík na černo,
kraliknacerno,
kralik s cernou omackou,
zajíc na černo,
krákík na černo,
kostra králíka
Suroviny:
stehno králičí,
slanina,
máslo,
cibule,
pepř,
koření nové koření,
jalovec,
bobkový list,
kůra citronová,
vývar,
sůl,
šťáva citronová,
mrkev,
celer,
povidla švestková,
perník,
švestky sušené,
mandle,
rozinky,
mléko,
smetana,
brusinky
Komentáře (12)
Recept znám, je výborný, nejlepší je udělat tak celého králíka...