Meduňkový sirup
Domácí sirupy výborně chutnají a zároveň jsou skvělým zdrojem vitamínů. Vedle bezinkového a tymiánového sirupu patří k těm nejoblíbenějším meduňkový. Meduňka příjemně voní po citronu, snižuje stres, uvolňuje napětí, přispívá k dobrému trávení i klidnému spánku.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 33 470 kJ / 8 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 000,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
My plníme do lahví pod korunkové uzávěry, ale lze i do klasických zavařovacích sklenic.
Můj muž ho pije s vodou jako šťávu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 6. 2020 21:27
martina1968: Mám radost, děkuji
2. 6. 2020 17:43
tento sirup budu letos dělat už čtvrtý rok. Akorát dávám meduňku a mátu asi tak na půl.Ještě teplé naliju do lahví od rumu,vodky atd. Naliji až pod víčko,dám lžičku alkoholu a po vystydnutí dám naležato do lednice. Máme v lednici ještě pár lahví od loňska a jsou pořád dobrý. U nás doma jinou šťávu nepijeme. Děkuji za tento recept.:yes
9. 3. 2020 21:30
Foltyn: Kyselina citronová je ale přírodní konzervant. Není to žádný dusičnan ani siřičitan
9. 3. 2020 20:47
zizala: Konzervant tam je, kyselina citronová se v potravinářství běžně používá jako konzervační činidlo. Mám pocit že pod značkou E330.
29. 5. 2019 15:43
Irča: Jeje, mrzí mě, že dotaz zůstal nezodpovězený. O prázdninách nebývám na příjmu. Omlouvám se, dotazu jsem si nevšimla ani později. Meduňku jsem nevážila, ale myslím, že víc rostlinek bude znamenat jen intenzivnější chuť. Vzhledem k tomu, že tam není žádný konzervant, domnívám se, že malé dítě v rozumném množství tento sirup může.
6. 7. 2016 23:16
Prosím kolik gramů je té meduňky, vážil to někdo? Dostala jsem hrozně rozrostlou 100 gr. kytici a potřebuji vědět poměr ostatního. A můžu dát ročnímu dítěti jako šťávu? Děkuji.
26. 6. 2016 20:39
hosta: Taky mi zmizely trávy a celá pažitka, jako by tam nikdy nebyla....byla jsem v šoku...
16. 6. 2016 15:24
Martina Šamanová: Ano, teplota 85°C je dostatečná. Když ji nevypijete dřív, vydrží zaručeně půl roku i víc, cukr je dobrý konzervant. Pokud máte láhve pod korunky, musíte mít uzavírač těchto lahví. Bez něj to držet nebude
16. 6. 2016 15:06
Chystám se vyzkoušet. Jen mě zajímá, jak dlouho vydrží šťáva uskladněná? Když ji naliji hned o té teplotě cca 85 stupňů do zavařovacích sklenic a otočím víčkem dolů, tak se víčka chytnou? A kdy dam například do skleněných lahví od Vincentky, tak se nezkazí?
8. 6. 2015 13:13
hosta: Hryzce naštěstí nemáme, stačí slimáci Ale podle rady kamarádky sypu rozmačkané skořápky a doufám, že je nepřelezou.
8. 6. 2015 13:07
zizala: kdyby mi vyhynula, tak to pochopím, ale mně ji poddolovali hryzci a zatáhli dovnitř, zbyly jen špičky - stejně jako pažitku, kde mi zůstaly na záhoně jen fialové květy. Hrůza - už dostali chutné granulky, snad je to odradí
8. 6. 2015 12:33
hosta: Nádherné fotky Děkuju za vyzkoušení a jsem ráda, že chutná Mně vloni letitá meduňka vyhynula a nové mám zatím jen jeden keřík, tak teď sirup nedělám, v pohodě ji stihnu zpracovat do citronád
koudelkova: Tak dejte vědět, zda chutnala
koudelkova: Tak dejte vědět, zda chutnala
8. 6. 2015 12:17
Zkusila jsem z malého množství - lahoda Jen co doroste, zopakuji
7. 5. 2015 17:34
Děkuji velice ,právě jsem si dovezla neskutečně velký pugét medunky a celou sazenici ,budou nejméně čtyři dávky,mám velkou radost že jsem našla tento užasný recept DĚKUJI a.
31. 8. 2014 19:08
Květa: Ano, sbírá se těsně před rozkvětem nebo na začátku kvetení. To má nejvíc silic. Ale když je tak pěkně rozrostlá, je škoda ji nechat jen tak. Klidně ji seřízněte a usušte, bude méně výrazná, ale pořád dobrá.
Povídání o meduňce mám na svých stránkách tady:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/m...
Povídání o meduňce mám na svých stránkách tady:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/m...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 1 hodinou
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 3 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 4 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 15 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 18 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nakládané řízky
Julia Oskerova uvařil před 15 minutami
Vláčně tvarohová bábovka s kandovaným ovocem
sikorova4@seznam.cz uvařila před 38 minutami
Ořechová bábovka
Jardam uvařil před 48 minutami
Mrkvový salát s vejci
Petra Dvor. uvařila před 55 minutami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Adela_Senti uvařil před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
mejtys uvařila před 1 hodinou
Rýžový nákyp
betkav uvařil před 1 hodinou
Křehký mřížkový koláč
faluska uvařila před 1 hodinou
Vydatná vločková polévka s česnekem
Valis uvařila před 1 hodinou
Slepice na paprice
Japin uvařila před 1 hodinou
Další recepty
Tématické fráze: meduňková štáva šťáva z meduňky meduńkový sirup s citronem meduňkový likér meduńková šťáva recept štáva z meduňky a máty meduňkový med sirup z medunky a maty šťáva z máty a meduňky meduňkový likér recept meduňkový syrup meduňkový med recept sirup z máty a meduňky syrup z meduňky jak zpracovat meduňku meduňková šťáva-recept domácí meduňková šťáva likér z meduňky recepty z meduňky štáva z máty recept
Suroviny: meduňka, voda, kyselina citronová, citron bio, cukr krupice
Meduňkový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KAOG
33 názorů