Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 639 kJ / 3 977 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,89 g |
Tuky | 173,18 g |
Vláknina | 9,40 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 726 mg |
Sůl | 2,96 g |
Sacharidy | 537,01 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Krok 2: Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Krok 3: Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmící. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Krok 4: Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Krok 5: Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.
Krok 6: Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.
Krok 7: Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Krok 8: Postup na krém:
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout.
Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs Krok 9: Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Krok 10: Spodní části namažeme krémem, poklademe višněmi. Příklopnou část lehce pokropíme šťávou z kompotu s trochou rumu. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Krok 11: Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout. Krok 12: Ztuhlý korpus potáhneme rozválenou potahovkou, uhladíme. Dozdobíme dle možností a fantazie, pokud máme nějaká vykrajovátka. Kvítky přilepujeme rozehřátými kousky potahovky. Krok 13: Na polokopulku rozválím kousek hmoty a na třeba otočené mističce vytvarujeme. Naděláme otvory na kvítka a necháme zaschnout. Po uschnutí posadíme na dort, přichytíme na povrch kvítky a lístečky. Krok 14: Kolem dortu uválíme váleček, dle možností vymačkáme ozdobný lem a doladíme vzhled dortu.
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout.
Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs Krok 9: Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Krok 10: Spodní části namažeme krémem, poklademe višněmi. Příklopnou část lehce pokropíme šťávou z kompotu s trochou rumu. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Krok 11: Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout. Krok 12: Ztuhlý korpus potáhneme rozválenou potahovkou, uhladíme. Dozdobíme dle možností a fantazie, pokud máme nějaká vykrajovátka. Kvítky přilepujeme rozehřátými kousky potahovky. Krok 13: Na polokopulku rozválím kousek hmoty a na třeba otočené mističce vytvarujeme. Naděláme otvory na kvítka a necháme zaschnout. Po uschnutí posadíme na dort, přichytíme na povrch kvítky a lístečky. Krok 14: Kolem dortu uválíme váleček, dle možností vymačkáme ozdobný lem a doladíme vzhled dortu.
Zveřejněno 3. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort s hortenziemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wm7W
Moje poznámka
Dort s hortenziemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wm7W
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 11 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 6 hodinami
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 8 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 8 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 10 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 10 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 11 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 11 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 12 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 12 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 12 hodinami
Tématické fráze:
dort košík fotopostup,
čím přilepit fondán,
úžasné dorty videa,
práce s potahovou hmotou,
hortenzie postup,
svatební dort s hortenzií,
čím přilepit ruze na dort,
dort vařečka,
fotopostup na dort loď,
dorty s potahovkou,
svatební dort hortenzie,
cim prilepit ozdoby na fondan,
dort řád zlaté vařečky,
kolik potahovky na dort,
svatební dort s hortenziemi,
fotopostup hortenzie,
jak ozdobit dort,
práce s potahovou hmotou na dorty,
kolik potahove hmoty na třípatrový dort,
úžasné dorty
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr písek,
vejce,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
tresť rumová,
sůl,
máslo,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
voda,
čokoláda bílá,
kompot višňový,
rum,
smartflex
Komentáře (64)
babička musela být velmi potěšená
p.s. moc děkuji za fotečku
Se smartem se mi dela moc dobre a hlavne chutna. I se dobre barvi. Neni s tim zadny problem. Predtim jsem pouzivala wiltonsky fondan, ale smart mi vyhovuje vic.