Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka koprová - kulajda

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Katerina Valigurova Katerina Valigurova

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Tato výborná kulajda vás zasytí i zahřeje. Cibulovou jíšku zalijete vodou, přidáte houby, brambory a čerstvý kopr. Po uvaření polévku zahustíte, přilijete smetanu a vejce. Polévku můžete navíc upravovat podle své chuti.

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 756 kJ /
1 615 kcal
Bílkoviny87,62 g
Tuky104,95 g
Vláknina10,80 g
Cholesterol 2,22 g
Sodík 979 mg
Sůl2,08 g
Sacharidy75,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 4 vejce uvaříme natvrdo. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc. Krok 2: Na másle (popřípadě oleji, nebo půl na půl) zpěníme oloupanou a nakrájenou cibuli, poté zasypeme moukou, chvíli zasmažíme, zalijeme vodou. Dobře rozmícháme. Krok 3: Přidáme houby. Osolíme, přisypeme kmín a asi půl hodiny vaříme. Krok 4: Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky a sekaný čerstvý kopr (nebo sterilovaný, ale ten přidáme až ke konci) a vaříme až skoro do úplného změknutí brambor. Krok 5: Uděláme záklechtku z hladké mouky rozmíchané ve vodě a polévku zahustíme, poté je třeba ji vařit ještě alespoň 15 minut. Za stálého míchání přidáme obě smíchané smetany, poté 4 rozkvedlaná vejce a povaříme 2 minuty. Necháme dojít, ale občas ještě promícháme. Krok 6: Dochutíme octem, citronem nebo Podravkou a nakonec protlačíme 4 vařená vejce, nebo je servírujeme rozčtvrcená zvlášť na talířku.

Zveřejněno 22. 8. 2012

Poznámka autorky Katerina…

Polévka je hodně sytá a vydatná, proto u nás podáváme další chod až za 3 hodiny. Je u nás velmi oblíbená.

Dávám vše většinou "od oka", dle chuti a oblíbenosti surovin (někdy bez hřibů, někdy jen rozkvedlaná vejce a jindy zas jen vařená).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka koprová - kulajda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L0Lj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka koprová - kulajda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L0Lj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Kulajda je naše nejoblíbenější polévka.:-K:yes:

Zaráží mě použití zásmažky i záklechtky, použije se tak více nádobí, ale technologicky ani chuťově to asi nemá význam

evula: :yes:
Nemyslím to konkrétně k tomuto rcp, ale Je potěšující potkat člověka či dámu:-D kteří recepty i čtou a ne je pouze bezduše palcují.
K receptu: Smetanu přidávám až nakonec a čerstvý kopr nevařím:-8

miliska:díky :-) moc mě to těší :-)

je mi 17 , a tuhle polévku mám ze všech nejradši :) moc děkuji za recept :) u nás doma , to je nejoblíbenější jídlo :) celý hrnec je do večera fuč :) je to mnamka :):-K

Tak dnes jsem vyzkousela a je perfektní. Urcite ji budu varit brzy znova ;-)

Zrovna máme dneska kulajdu taky, jenom bez vejce a pouze se zakysanou smetanou. Máme ji rádi.:-p:yes:

Tématické fráze:
polévka kulajda s koprem, kulajda se zakysanou smetanou, kulajda s koprem, koprova polévka, koprová polévka se zakysanou smetanou, kulajda recept, koprová polévka ze sterilovaného kopru, recepty kulajda s koprem, polivka kulajda, polévka s koprem, recept kulajda s koprem, polévky recepty, polévky recepty-kulajda, kulajda bez hřibů, kolajda s liškama recept, koprova polivka, koprová polévka s houbami, koprová polévka recept, polevkakulajda, koprová polévka se smetanou

Suroviny:
máslo, mouka hladká, cibule, kmín celý, sůl, brambory, houba hřib, kopr čerstvý, vejce, smetana sladká, smetana kysaná, ocet

Přidat fotografie receptu