Skandinávský pekáček s mletým masem a pečenými brambory

Suroviny 4 porce

300 g mletého hovězího masa
500 g brambor
1 červená cibule
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého kmínu
300 ml vývaru
olej
sůl
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kousky a už neproplachujeme, pouze lehce osušíme.

  2. V pánvi rozpálíme olej, vhodíme brambory a opékáme je ze všech stran dozlatova. (mám vyzkoušené, že pro tento způsob přípravy je žádoucí brambory nezbavovat škrobu - budou za 12-13 minut měkké a dozlava upečené - viz foto). Na posledních pět minut můžeme přikrýt pokličkou, rychleji změknou. Vyjmeme je děrovanou sběračkou a odložíme na papírovou utěrku. Brambory osolíme teprve v procesu chladnutí.

  3. Z pánve odstraníme přebytečný olej a osmažíme červenou cibuli, nakrájenou na proužky. Přidáme koření, necháme pouze rozvonět, aby se nepřipálilo, a vložíme maso. Opékáme dohněda a oddělujeme kousky od sebe.

  4. Zalijeme vývarem, ztlumíme teplotu a dusíme, dokud se tekutina nevstřebá. Na závěr dosolíme, dochutíme, přidáme opečené brambory a společně prohřejeme. Můžeme přidat nasekaný čerstvý kopr.
    Podáváme se lžící zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

Upraveno podle časopisu Apetit.

Komentáře k receptu Skandinávský pekáček s mletým masem a pečenými brambory

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    varilamyskakasicku: Tak snad si Ivi pochutnáte...Jak říkám,jednoduché, ale dobré - proto jsem to zaznamenala. Dovedu si představit jako jedno z jídel např. v Ikea. Když přidáš brusinky, nic nezkazíš, naopak.:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Eli, zrovna stojím u masa a brambor, co nej udělat, takže díky za nápadk, již jdu na to:-K;-):yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    Ono je to opravdu rychlé a jednoduché, také jsem si tento recept zvolila, abych netrávila dlouhý čas v kuchyni. Osobně mě překvapilo to koření, které přijde do masa... Je to něco chuťově jiného než naše klasika s česnekem a majoránkou. A je to opravdu dobré.

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Eli, souhlas s Colombem.:yes:;-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    V jednoduchosti je krása a chuť;-);-);-):-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Eli, tak toto jídlo bych si s chutí dala. Recept si tisknu a připíchlý na lednici bude čekat, až příjde na řadu:-D;-) Díky za inspiraci:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: skandinávské recepty brambory recepty skandinavsky recept lasagne s mletým masem apetit skandinávský jablečný koláč skandinávské jídlo skandidavske brambory pečené brambory s česnekem s mletým masem moderni pekacek co s pečeným mletým masem skandinavska jidla skandinávské jablečné řezy hovezi maso po skandinavsku skandinávské mlete hovězí recept maso s pečenými brambory recepty z brambor brambory k masu skandinavskemaso bramborové pekáčky jídlo s pečeným mletým masem