Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos

V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 150 min

170 min (20 min příprava + 150 min tepelná úprava)

29. 11. 2008 20:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie25 395 kJ / 6 070 kcal
Bílkoviny571,63 g
Tuky364,12 g
Vláknina43,20 g
Cholesterol 2,00 g
Sodík 22,75 g
Sůl54,08 g
Sacharidy106,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.

1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

7. 12. 2011 20:06

Špagetka, tak už sa varí...s hovädzím, bravčovým, morčacím, klobásou, hubami...Zajtra poreferujem, ale nemôže to byť nedobré!

spagetka spagetka

30. 11. 2011 15:20

rebeka: nezahušťuje, ono to husté je dost, jinak záleží na každém. Jo a smetanu? Klidně, tetka z Wroclavi ji dává - právě, v tom je ta variabilita ;-);-);-):yes::yes::yes:

rebeka rebeka

30. 11. 2011 15:14

spagetka: ještě dotaz..ničím se nezahušťuje..co to ozdobit na talířku kopečkem kysané smetany;-):-?

spagetka spagetka

30. 11. 2011 15:02

Irrena:díky - ono se to nezdá, ale v mrazáku rozležený je pryč tak do 2 měsíců, neb mužíček, zeť, naši věděj, že bigos tam je :-D:-D:-D. Příbuzní z Polska líčili, že našli zapomenutou porci po půl roce a jak byla skvělá, noo, tohle se u nás teda stát nemůže :-)):-)):-));-):-p

spagetka spagetka

30. 11. 2011 14:58

rebeka: né:-D:-D vařila jsem pro řemeslníky při rekonstrukci bytu, jinak jakmile uklízím a to i u rodičů, prostě tohle vezu. Otec i bratři nadávají, proč tak málo (taky z těch pár kil chci něco pro nás že joo :-8:-8) :-D:-D:-D. Takže u nás to je klasika a fakt nezklame, navíc to je tak variabilní, že je úplně jedno, jestli máš 1 druh masa nebo 10 ;-):-p:yes:

Irrena Irrena

30. 11. 2011 14:56

Tedy Špagetko tos vařila pro celý Jablonec:-D:-DVypadá to skvěle:yes:

rebeka rebeka

30. 11. 2011 14:51

:-O:-O:-O tos vařila pro celý Ještěd:-?:-O:-D:-D
já jedla bigos jednou, od rodilé Polky a byl:-p:-p:yes::yes:
ten tvůj vypadá taky moc dobře;-):yes:

spagetka spagetka

26. 9. 2011 14:04

Simona Kucerova: simi, rozhodně nech uležet, dej po porcích do mražáku.Čerstvý je skvělý, uleželý nemá chybu!!! ;-):-p:-p

Simona Skolakova Simona Skolakova

26. 9. 2011 13:58

od trouby:nádherný komentík;-):yes::yes::yes:to už stojí za vyzkoušení,ale jak čtu,tak lepší až pozvu obě rodinky na obídek neb sama nevím zda bych to zvládla,když slyším o množství;-):-D
receptík super+1:yes::-K

spagetka spagetka

26. 9. 2011 13:43

od trouby:děkuji,:-D:-D:-D:yes::yes:
Díky i Ivě a ostatním :-K:-K:-K
Zítra jdu na něj, čeká mě generální úklid, přece nebudu vařit nééé :-D:-D:-D

od trouby

26. 9. 2011 13:27

Bigos.
Teorie celkem zvládnutá:Patří do kategorie jídel, která vypadají, jako už jednou snědená, přitom je to opravdová lahůdka. Polské jídlo. Vzhledem k velikosti Polska, nepřeberné množství variant.
S přihlédnutím k poslednímu faktu jsem k vaření nepřistupoval nijak ortodoxně a upjatě. Přesto jsem několik intenzivních citových pohnutí zaznamenal.
1. Vaření=blaho. Vařím moc rád, tak jak jinak že?
2. Konec přípravné fáze=zděšení nad množstvím. "Ó hrůza pane Kristiáne, co s tím teď budeme dělat!!!" Parafrází klasika jsem ilustroval fakt, že po přidání poslední ingredience, byla hladina sesedlé masy 1,5cm od okraje mého největšího hrnce.
3. Dohotovení a ochutnání=opět blaho. Lahůdka, mňamka, melšpajz, žraso, atp.
4. Hotovo=co teď s tím? "aj tak ho je hruza....neviem kedy to pojeme...mozno nieco dam do pohara a zamrazim....no ved uvidim" Autor:vybusna 15.3.2009.
5. Po 2,5 dnech: Ono se řekne zamrazím, ale co? Největší hrnec, vytřený gumovou stěrkou a umytý už odpočívá mezi ostatními. Bigos je sice krásná, ale přeci jen, už historie.
Závěr: Bigos? Kdykoli a v jakémkoli množství.
Do mrazáku se stejně nedostane.
+bod.:-D

maiva maiva

5. 9. 2011 21:01

Vypadá moc zajímavě a super popis;-)+23vyzkouším:-p:yes:

Jiří

5. 9. 2011 18:33

Zkuste si do původního receptu přilít tak 3-4dl suchého bíleho vína (ideálně ryzlink), výsledek je fantazie!!!

Hana

18. 2. 2011 01:27

Ja delam bigos jen z veproveho masa nebo jen davam klobasu a mohu jen doporucit neni spatny-pridavam i rajcatovou stavu nebo rajsky protlak :yes:

Pejli Pejli

13. 2. 2011 14:38

mnamky, to mě pořád a stále láká :-*:-K:yes:

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy

Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení

TopRecepty.cz

Bigos

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6rK