Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Tato roláda je dokonalým spojením jemného špenátového těsta, výrazné chuti krémové gorgonzoly a sladkosti rajčat. Tento originální předkrm nebo lehké pohoštění oslní svou chutí i elegantním vzhledem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 531 kJ / 1 800 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,23 g |
Tuky | 113,34 g |
Vláknina | 14,49 g |
Cholesterol | 1,33 g |
Sodík | 2,74 g |
Sůl | 4,24 g |
Sacharidy | 67,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvý špenát spaříme na cedníku horkou vodou a po zchladnutí vodu dobře vymačkáme. Pokud máme špenát mražený, necháme ho povolit a vodu slijeme. Poté špenátové listy rozmixujeme.
Krok 2: Ve vyšší míse ušleháme celá vejce s trochou soli, přidáme špenát, strouhaný tvrdý sýr a nakonec mouku. Mělo by nám vzniknout těsto husté asi jako piškotové.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj naneseme v rovnoměrné vrstvě.
Krok 4: Upečeme v troubě rozehřáté cca na 170 °C (horkovzduch). Trvá to přibližně 15 minut, ale záleží na troubě. Plát by ve finále neměl být vysušený ani mokrý, na dotek by měl pod prsty pěkně pružit.
Krok 5: Hotový plát přesuneme i s papírem na utěrku a společně srolujeme. Necháme vychladnout.
Krok 6: Během chladnutí těsta připravíme náplň: gorgonzolu rozmělníme do mísy, přidáme tvaroh a utřený česnek a společně vyšleháme, nakonec dochutíme solí a opět dobře promícháme.
Krok 7: Rajčata rozpůlíme, lžící odstraníme dužninu s jadérky a masitou část rajčat nakrájíme na malé kostičky.
Krok 8: Plát těsta rozvineme, opatrně z něj stáhneme papír, ale těsto na tentýž papír opět položíme.
Krok 9: Namažeme sýrovou pomazánkou, posypeme kostičkami rajčat a za pomoci papíru opět zatočíme do rolády.
Krok 10: Papír odstraníme, roládu zabalíme do potravinové folie a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.
Krok 11: Krájíme na řezy a podáváme jako součást studeného pohoštění nebo jako lehké hlavní jídlo, třeba letní večeři.
Zveřejněno 27. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NRop
Moje poznámka
Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NRop
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 12 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 16 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 20 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 1 hodinou
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 1 hodinou
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 10 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 10 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 14 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 14 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 16 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 16 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 17 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 17 hodinami
Tématické fráze:
špenátová roláda z mraženého špenátu,
špenátová roláda bez mouky,
špenátová roláda,
špenátová roláda z listového těsta,
špenátová roláda se sušenými rajčaty,
špenátová roláda s listové těsto,
rolada z listoveho spenatu,
piškotová roláda se špenátem,
špenátová roláda recept,
špenátová roláda z mraženého špenátu se sušenými rajčaty,
piškotová špenátová roláda,
náplň s gorgonzolou,
spenativa omáčka,
náplň do špenátové rolády,
špenatova napln,
náplň špenátová roláda,
recepty z gorgonzoly,
špenátová roláda s mozzarelou,
gorgonzola recepty,
špenatova syrová rolada
Suroviny:
vejce,
špenát listový,
sůl,
sýr tvrdý,
mouka polohrubá,
gorgonzola,
česnek,
tvaroh polotučný,
sůl,
rajče
Komentáře (9)
Aby nedošlo k nedorozumění, tady je znění mého komentáře, který jsem vymazala poté, co se zdálo, že mé přání je respektováno: "Prosím toho, kdo mi do podobných neustále" cpe" rolády s naprosto odlišnou náplní, aby s tím přestal, děkuji
Jinak recept je moc pěkný
A rozhodně to pod recept patří, ne jako když někdo naháže podobné recepty k vepřovému jen proto, že je to vepřové bez ladu a skladu. Ale tady to bylo jasné. A není to fér vůči dotyčnému, který si dal práci s nalezením podobných receptů, abychom měly na výběr