Narozeninový dort bez lepku a mléka s krémem z cizrnové "nutelly"

Suroviny

500 g Doves Farm plain white
300 g fruktózy
30 g bezlepkového kypřicího prášku do pečiva
100 g kokosu
10 křepelčích vajec / 2 slepičí
cca 200 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové – viz recept na domácí kokosové mléko), ale lze jistě použít i jiné
18 lžic másla / oleje
půl rovné lžičky xantanu
Na potření doprostřed a na povrch:
alternace receptu cizrnová nutella (recept uživatelky Petram)
500 g uvařené cizrny
80 g jemně mletých kešu oříšků
4-5 lžic karobu
3 lžíce kokosového oleje
agávový sirup podle chuti
Dle potřeby rozředím rozpuštěným máslem nebo mandlovým (či jiným rostlinným) mlékem.
Zdobení:
plátky mandlí/kokos + domácí marcipán

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve smícháme sypké suroviny na těsto, poté přidáme ostatní. Vše vlijeme do dortové formy a pečeme na 180 stupňů asi 40 min. Klasicky zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

  2. Mezitím si připravíme cizrnovou nutellu. Místo kakaa dávám karob, který nás nealergizuje a je-li potřeba řidší, ředím rostlinným (mandlovým) mlékem případně přidávám rozpuštěné máslo.

  3. Vychladlý dort podélně rozřízneme. Promažeme uvnitř a také celý povrch. Zdobení tohoto dortu je z plátků mandlí. Lze zdobit i jen sypaným kokosem + narozeninové číslo z domácího marcipánu – viz samostatný recept na domácí marcipán.

Poznámka od kuchařky

Recept vznikl spojením receptu na obyčejnou litou buchtu na plech s kokosem a pomazánky cizrnová nutella. Pravda těsto je docela křehké, možná by chtělo přidat trochu více xantanu. Chcete-li, zkuste jakékoli jiné oblíbené těsto na domácí litou buchtu, které uděláte trošku hustší.

Z másla je chutnější než s olejem, ale pokud máte alergii na laktózu a ne pouze na mléčnou bílkovinu, lze bez problému použít olej.

Zdobení z mandlových plátků mne nadchlo. Pokud Vás alergizuje nejeden druh ovoce ale ořechy ne, pak máte vyhráno. Případně lze trochu dekorovat i sypaným kokosem.

Dekorování mandlovými plátky byl nápad můj, realizace manželova. Na to bych asi neměla trpělivost. :-)

Komentáře k receptu Narozeninový dort bez lepku a mléka s krémem z cizrnové "nutelly"

  • TerezaVe TerezaVe (autorka receptu)

    Aktualizace po letech :-): Korpusy upečte 2-3 tenké a nemusíte nic řezat, což u bezlepkových korpusů je značná výhoda a místo cizrny jsme nedávno zkusili použít půlený žlutý hrách. Je dříve uvařený a hlavně je loupaný, takže že krém bez slupek jemnější. Taky jsem jednou zkoušela loupat uvařenou cizrnu, ale to je tak pro Popelku a ne matku s malými dětmi. :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    To zdobení se moc hezky povedlo :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: obsahuje nutella lepek marcipan bez lepku dort bez mléka cizrnová nutella máslo bez mléka dort bez másla a bez mléka nutela bez mléka narozeninove dorty bez mleka a vejce nutela z cizrny obsahuje nutella lepek? nutela bez laktózy cizrnove mleko domaci recept dort bez laktozy marcipan bez laktózy obsahuje nutela lepek dorty bez laktozy s mandlovym kremem buchta bez mlécne bilkoviny dort bez laktozy recept narozeninové dorty recepty pečení bez lepku recepty