Pelhřimovský řízek
Znáte pelhřimovský řízek? Jsou to plátky vepřového karé, obalené v bramborákovém těstě. Jemně voní česnekem, majoránkou a kmínem. Osmažené dočervena je podáváme se zeleninovým salátem.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 428 kJ / 341 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 14,67 g |
| Tuky | 7,87 g |
| Vláknina | 7,46 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 119 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 47,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupané brambory jemně nastrouháme, slijeme vodu, kterou pustily, ale usazený škrob ponecháme.
Krok 2: Přilijeme pivo, přidáme vejce, okořeníme solí, kmínem, česnekem a majoránkou a zahustíme moukou na bramborákové těsto.
Krok 3: Plátky masa důkladně naklepeme a nakrojíme okraje. Osolíme a opepříme, obalíme v těstě a smažíme velmi zvolna z obou stran.
Krok 4: Osmažené řízky odložíme na ubrousek a po okapání přebytečného tuku je podáváme se zelným salátem.
Zveřejněno 8. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pelhřimovský řízek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YPzY
Moje poznámka
Pelhřimovský řízek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YPzY
Nejnovější recepty
Medové dortíčky
Přidáno před 4 hodinami
Bábovka à la marcipánová štóla
Přidáno před 6 hodinami
Nadýchané domácí langoše s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Listové košíčky se sýrem brie, brusinkami a ořechy
Přidáno před 13 hodinami
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno 7. 12. 2025 21:58:20
Skořicová kolečka
Přidáno 7. 12. 2025 21:41:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mandlové rohlíčky podle Sandtnerky
Milfu před 47 minutami
Telecí líčka v ovocné marinádě
david.pacanda před 1 hodinou
Šťavnaté zapečené kotlety
Gygy2 před 2 hodinami
Mleté maso na způsob kebabu
l.sejkora před 2 hodinami
Makové koláčky s povidly - cukroví
Evellinka před 3 hodinami
Výborné šlehačkové cukroví
Moni1703 před 3 hodinami
Sekaná "svíčková"
iveta.kroul před 4 hodinami
Vepřová játra v pikantní šťávě z papiňáku
Sahula před 5 hodinami
Bílá krémová česnečka
Sahula před 5 hodinami
Tématické fráze:
řízek,
plřimovsky řízek recept,
rizky na pivě,
řízky na pivu,
řízek na pivě,
řizek na pivo,
pelhřimovský kuřecí řízek,
pelhřimovský řízek s kuřecího masa,
proc se dava do vajec na smazeni pivo,
pelhřimovský pivo,
pelhřimovák,
řízek s bramborakem,
vepřové plátky na pivu,
řízky v světlém pivě,
top recepty,
řízky napivu,
jak obalit řízky aby byli lepší,
rizek s pivem a bramborakem,
pelhřimovksý řízek recept,
vysočina jako řizek
Suroviny:
maso vepřové,
brambory,
česnek,
pivo světlé,
vejce,
sůl,
pepř,
majoránka,
kmín drcený,
mouka hladká,
olej
Komentáře (20)
...u nás kuchař ještě plátky masa potíral rozetřeným česnekem, pro správný šmrnc
...jinak recept, je u nás známý taky pod názvem ONDRÁŠ, ale nedělal jsem ho léta, protože řízky a bramboráky se u nás sní okamžitě, zato dohromady to už skoro nikdo nechce, pouze se slabším plátkem uzeného masa, klobásy..., místo jakéhokoliv syrového masa..., ale to už je jen o naší rozmlsanosti
Do bramborákového těsta se u nás pivo dává, někdy zkuste, bramboráky jsou s ním moc dobré a o hodně křupavější.
hosta: Mám dojem, že Ondráš se původně dělal z kuřecího masa.
jan.alois: Když uděláte opravdu tenké plátky z karé, tak se prosmaží bez problémů. Na polousmažených plátcích mastných od tuku asi těsto špatně drží.
U nás je to ONDRÁŠ
cecilka:
Reagoval jsem (asi nesrozumitelně) na jan.alois: "napřed plátky masa zprudka o restovat" (nemyslím ten nepravopis
No, třeba to myslel jinak...
edit:
hosta: Jj, ale muší to bejt POUTNÍK