Knedlíky - blbouny s klevelou
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 709 kJ / 2 082 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 72,87 g |
| Tuky | 24,63 g |
| Vláknina | 18,36 g |
| Cholesterol | 298 mg |
| Sodík | 610 mg |
| Sůl | 1,44 g |
| Sacharidy | 382,93 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do trošku vlažného mléka přidáme trošku cukru, rozdrobené droždí, dobře zamícháme a necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, doprostřed uděláme jamku do které vylijeme kvásek.
Krok 3: Pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
Krok 4: V průběhu kynutí připravíme klevelu. Do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici. Vše přivedeme k varu.
Krok 5: Když je klevela rozvařená a hustá, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely a převaříme. Klevelu tak zahustíme.
Krok 6: Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit. Uděláme kulaté knedle a necháme je ještě chvilku odpočinout.
Krok 7: Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté, podle velikosti (dělám je větší).
Krok 8: Knedlíky vyndáváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára ven a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Krok 9: Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Zveřejněno 24. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Moje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka z Lučiny
Přidáno před 4 hodinami
Krkovice na zeleninovém lůžku
Přidáno před 7 hodinami
Rukolový salát s balkánským sýrem a jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Salát se smažákem
Přidáno před 9 hodinami
Cizrna s cuketou a rajčaty na cibuli
Přidáno před 9 hodinami
Máslovo-ořechová bábovka
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka se strouhanými jablky
Kajkajak před 3 minutami
Kmínová polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Rajská omáčka
Daniela57 před 3 hodinami
Pyré z dýně hokkaido
Monikama před 3 hodinami
Afrika řezy
hliboka před 3 hodinami
Křehké řezy s pudinkem a ořechy
hliboka před 3 hodinami
Mrkvový perník s povidly
David Salamánek před 3 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Eiisa před 4 hodinami
Zdravý mrkvovo-jablečný dort
sbezecna před 4 hodinami
Květáková fritáta
Wikki před 4 hodinami
Tématické fráze:
klevenda,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
blbouni,
klevela,
blbouny,
hrušková klevela,
kynuté knedlíky blbouni,
borůvková klevela,
blbouni recept,
recept na blbouny,
sladke kynute knedliky,
jahodová klevela,
jahodový blbouni,
co je klevenda,
kynuté knedlíky - blbouny,
kynuté knedlíky v domácí pekárně,
blboun,
kynuté knedlíky s klevelou,
plněné kynuté knedlíky,
kynutý blbouni
Suroviny:
mouka hrubá,
droždí čerstvé,
vejce,
mléko,
cukr,
sůl,
meruňky,
máslo,
mléko,
cukr,
skořice,
škrob,
voda,
borůvky,
maliny
Komentáře (20)
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Babička meka vzdycky blbouny jako obláček měkké :) tyto jsou tužší ale chutné :)
Klevela - máslo, mléko, škrob?
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo