Mazanec od Helenky Růžičkové

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 120 minut s kynutím 2 ks velký (nebo 4 menší) Domácí pekárna 101 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
250 g másla (+ kousek na potření hotového mazance)
5 žloutků
1 lžíce rumu
60 g čerstvého droždí
1 lžička soli
500 ml mléka
citronová kůra (z 1 citronu)
1 vanilkový cukr
2 lžíce rozinek
2 lžíce mandlí
Na mazanec před pečením:
1 rozšlehaný bílek
hrst mandlí
Recept si zatím oblíbilo 56 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pečky si dáme všechny tekuté ingredience (mléko+rozpuštěné máslo+žloutky, rum) a pak dáme obě mouky, cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky, mandle nakrájené na drobno a nahoru rozmělněné droždí.

  2. Nastavíme si těsto s kynutím, pak vyndáme, zformujeme tvar mazance, dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinky na teple.

  3. Poté potřeme našlehaným bílkem, na vrcholku uděláme malý křížek, posypeme plátky mandlí (nemusí být) a upečeme v troubě na 160°C, hned na horký mazanec dáme kousek másla a celý ho mírně potřeme.

Poznámka

Už několik let dělám tento od Helenky, vyzkoušela jsem jich hodně a tento nám chutná nejvíc a vůbec není vatový, je opravdu moc dobrý! Každý mazanec se míchá v pečce zvlášť s poloviční dávkou surovin!!!

Jinak samozřejmně můžete dělat klasicky bez pekárny, jak jste zvyklí!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 446 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mazanec od Helenky Růžičkové

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Moc pěkný mazenec a přeju všem hezké velikonoce.

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Akrim - do pekárny by se možná ten kilogram mouky "našlapal" (Moulinex XXL) ,ale nedovedu si představit, jak by vypadala pekárna po skončení procesu "kynutí". Pokud zadělávám z 1 kg mouky, mám na to doslova "lavor" - po vykynutí velmi plný ;-)(Má oblíbená věta - zadělávám v rokli kolotočem ;-)) Na toto množství používám elektrický hnětač - mám problém jej utáhnout i vařečkou.

    Bibi - nebylo by lepší snížit dávku do pekárny u všech surovin na půlku a nebo spíše tento recept dát jako klasické těsto, nezadělávané v pekárně:-? Ty rozinky přidávám také až po skončení hnětení - stalo se mi to, co ostatním - byly totálně "nenalezeny" - jen těsto znečistily :-S

    Odpovědět

  • Akrim Akrim

    Krásný mazanec, Dávám bodík.:yes: Jen by mne zajímalo, jakou máš pekárnu, do mé Alasky by se zřejmě 1kg mouky nevešel.
    Zizalo, rozinky se vždy rozdrtí, zvlášť ty namočené v rumu;-(, Já to dávám až na konci( ty nenamočené),rumové až při tvarování.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

  • ruzena ruzena

    No opět krásný mazanec:-KBibi:yes::yes:+

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Bibinko:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Žížalko, dávám je na droždí i mandle a někdy taky kandované ovoce a vždycky je to bez problémů. Možná, že záleží na metlách-nevím....

    Odpovědět

  • mneneznas mneneznas

    ten krásně upečený :yes::yes: bodík:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Bibi, dáváš rozinky hned na začátku hnětení? Já mám nedobrou zkušenost, rozinky se jako když rozbily a těsto od nich bylo nahnědlé, nehledě na to, že tam ty kousíčky ani nebyly znát :-(

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bibi, nádhera!!!!!!:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Bibinka, krásny :yes: za bodík +1:yes::-D

    Odpovědět

1 3 4 5 6 7

Tématické fráze: velikonocni mazanec kluci v akci kluci v akci - velikonoční mazanec velikonoční mazanec top recepty mazanec kluci v akci kluci v akci mazanec velikonoční bochánek kluci v akci mazanec recept kluci v akci dobrý recept na mazanec dobrý mazanec vánočka kluci v akci vynikající velikonoční mazanec recept mazanec kluci v akci na kolik stupňů pect mazanec mazanec recept recept na mazanec mazanec velikonoční mazanec kluci v akci recept kluci v akci recepty mazanec vynikající mazanec orechovy mazanec

Zapomněl/a jsem heslo