Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

danielle72 danielle72

13. 10. 2013 23:41

Jsou bezkonkurenční:yes::-p, zkusila jsem je před týdnem. Nejdřív jsem chvíli přemýšlela, co doma budeme ve dvou se čtyřmi nohavicemi dělat, ale obavy byly zcela liché :-)):-8 Dá se to sníst, a když máte pevnou vůli, vydrží vám kousek i druhý den na snídani:-D:-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 10. 2013 21:28

yanull:Jaké rozbroje v rodině :-?, posílám dukazy ,okrájenej štrúdlík a košík s ořechy ! Pouhopouhá pravda to je!:-D

yanull yanull

13. 10. 2013 19:34

Veronika.Hrozna: Tak to je další veselá "strakonická" historka z pečení, doufám, že tímto receptem nevzniknou "rozbroje" v rodinách ;-):-):-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 10. 2013 18:49

Minule jsem myslela ,že peču naposled v tomto roce z našich jablíček,a už jsem také neměla ořechy ! "Ouvej" za deset minut byly !Nasbíral je od souseda ,má ořešák,který roste k nám!:-(( Tak jsem se nemohla vymluvit! :no:

danielle72 danielle72

6. 10. 2013 20:19

yanull: Děkuji za bleskovou odpověď:-K Patičky moc nemusíme, udělám štrúdle bez patiček, to je nápad, co? :-D:-D:yes:

yanull yanull

6. 10. 2013 20:12

danielle72:Danielko, určitě vyjdou 4 a kdo má rád patičky, vine kratší štrúdlíky ;-):-):-D

danielle72 danielle72

6. 10. 2013 19:55

Táááák, a těsto čeká v troubě :yes: Jani, kolik je z toho závinů? Mám 832 g (ano, vím to přesně:-))) těsta, vyjde to na 4 kousky, že?;-)

yanull yanull

29. 9. 2013 14:09

Děvčata, oběma vašimi komentáři jsem se hezky pobavila;-):-D.Umím si totiž živě představit, jak to u vás vypadá :-). Tyto štrúdly putovaly od nás vždy až na Slovensko, dcera je pekla v Německu, opravdu jsem za tento recept paní sousedce vděčná, ona už sice není mezi námi, ale jsem ráda, že si našly tolik příznivců a že ho můžeme takto šířit dál :-8;-):-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

29. 9. 2013 11:49

Já už peču tento měsíc popáté! Už aby ta jabloň neměla žádná jablka,nebo "někdo" to nosí do kuchyně a dokonce se nabízí ,že nakrájí,očistí a "odkrojí i patičky" -poslední citovaná práce je provozována s nebývalým elánem.:-D

Michaela Medkova Michaela Medkova

29. 9. 2013 09:49

Tyto štrúdle jsem pekla v pátek a všem moc a moc chutnaly. Děti se málem popraly o poslední kousky. Děkuji za receptík, určitě budu dělat častěji. Posílám bodíčka, foto ale nemám nestihlo se;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 9. 2013 19:42

yanull:Velmi dobrá informace ,dneska synáček řekl,že si přijde,ale neřekl kdy,takže pulka těsta zustala v lednici na "nevímkdypřijdu"! Tak ,těsto jsem udělala ve středu,pekla ve čtvrtek. Druhou pulku v sobotu ! Těsto bylo ještě lepší než ve čtvrtek a štrúdl taky. Ještě na dobu "šrúdlování" zkusim těsto uložit do mrazáku! Napíšu jestli je to O.K.

yanull yanull

6. 9. 2013 00:18

jarda Kadic:Jaroušku, vítej v klubu:-K. Udělala jsem pokus, že jsem polovinu těsta nechala v ledničce, zabalené ve fólii 4 dny, naprosto nic mu nebylo, tudíž ho pro takové případy, jako je tento, lze udělat do zásoby. Za veselý komentář děkuji ;-):-):-K

jarda Kadic jarda Kadic

5. 9. 2013 20:10

Pekl jsem ho 31.8.,měl jsem lufta,jak to rozválím,jsem přece jen chlap a spíš masožrout,ale dopadlo to perfekt, synovec a jeho banda málem sež..li i ten plech:-D Takže zítra bude opáčko a určitě to nebude derniéra:yes::yes::yes:

yanull yanull

2. 9. 2013 03:55

danielle72:Danielko, až vyzkoušíš, doufám, že Tě uvítáme v našem fan klubu, coby další spokojenou členku ;-):-):-K

yanull yanull

2. 9. 2013 03:52

beno86: Tak vidíte, jsem potěšena, že jsem objevila jeho zdroj, já ho znám od roku 1983 a je dobře, že se dodnes neztratil a jsou s ním lidé spokojeni. Děkuji :-K

1 9 10 11 12 13 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl