Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 10. 2013 23:41
Jsou bezkonkurenční, zkusila jsem je před týdnem. Nejdřív jsem chvíli přemýšlela, co doma budeme ve dvou se čtyřmi nohavicemi dělat, ale obavy byly zcela liché Dá se to sníst, a když máte pevnou vůli, vydrží vám kousek i druhý den na snídani
13. 10. 2013 21:28
yanull:Jaké rozbroje v rodině , posílám dukazy ,okrájenej štrúdlík a košík s ořechy ! Pouhopouhá pravda to je!
13. 10. 2013 19:34
Veronika.Hrozna: Tak to je další veselá "strakonická" historka z pečení, doufám, že tímto receptem nevzniknou "rozbroje" v rodinách
13. 10. 2013 18:49
Minule jsem myslela ,že peču naposled v tomto roce z našich jablíček,a už jsem také neměla ořechy ! "Ouvej" za deset minut byly !Nasbíral je od souseda ,má ořešák,který roste k nám! Tak jsem se nemohla vymluvit!
6. 10. 2013 20:19
yanull: Děkuji za bleskovou odpověď Patičky moc nemusíme, udělám štrúdle bez patiček, to je nápad, co?
6. 10. 2013 20:12
danielle72:Danielko, určitě vyjdou 4 a kdo má rád patičky, vine kratší štrúdlíky
6. 10. 2013 19:55
Táááák, a těsto čeká v troubě Jani, kolik je z toho závinů? Mám 832 g (ano, vím to přesně) těsta, vyjde to na 4 kousky, že?
29. 9. 2013 14:09
Děvčata, oběma vašimi komentáři jsem se hezky pobavila.Umím si totiž živě představit, jak to u vás vypadá . Tyto štrúdly putovaly od nás vždy až na Slovensko, dcera je pekla v Německu, opravdu jsem za tento recept paní sousedce vděčná, ona už sice není mezi námi, ale jsem ráda, že si našly tolik příznivců a že ho můžeme takto šířit dál
29. 9. 2013 11:49
Já už peču tento měsíc popáté! Už aby ta jabloň neměla žádná jablka,nebo "někdo" to nosí do kuchyně a dokonce se nabízí ,že nakrájí,očistí a "odkrojí i patičky" -poslední citovaná práce je provozována s nebývalým elánem.
29. 9. 2013 09:49
Tyto štrúdle jsem pekla v pátek a všem moc a moc chutnaly. Děti se málem popraly o poslední kousky. Děkuji za receptík, určitě budu dělat častěji. Posílám bodíčka, foto ale nemám nestihlo se
11. 9. 2013 19:42
yanull:Velmi dobrá informace ,dneska synáček řekl,že si přijde,ale neřekl kdy,takže pulka těsta zustala v lednici na "nevímkdypřijdu"! Tak ,těsto jsem udělala ve středu,pekla ve čtvrtek. Druhou pulku v sobotu ! Těsto bylo ještě lepší než ve čtvrtek a štrúdl taky. Ještě na dobu "šrúdlování" zkusim těsto uložit do mrazáku! Napíšu jestli je to O.K.
6. 9. 2013 00:18
jarda Kadic:Jaroušku, vítej v klubu. Udělala jsem pokus, že jsem polovinu těsta nechala v ledničce, zabalené ve fólii 4 dny, naprosto nic mu nebylo, tudíž ho pro takové případy, jako je tento, lze udělat do zásoby. Za veselý komentář děkuji
5. 9. 2013 20:10
Pekl jsem ho 31.8.,měl jsem lufta,jak to rozválím,jsem přece jen chlap a spíš masožrout,ale dopadlo to perfekt, synovec a jeho banda málem sež..li i ten plech Takže zítra bude opáčko a určitě to nebude derniéra
2. 9. 2013 03:55
danielle72:Danielko, až vyzkoušíš, doufám, že Tě uvítáme v našem fan klubu, coby další spokojenou členku
2. 9. 2013 03:52
beno86: Tak vidíte, jsem potěšena, že jsem objevila jeho zdroj, já ho znám od roku 1983 a je dobře, že se dodnes neztratil a jsou s ním lidé spokojeni. Děkuji
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 8 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 9 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 14 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 14 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 1 hodinou
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 1 hodinou
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 1 hodinou
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 2 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 2 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 2 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 3 hodinami
Celerové hranolky z trouby
Tynushka12 uvařila před 7 hodinami
Brokolicovo-sýrové kuličky
Happy.mom uvařila před 7 hodinami
Vepřová kolena pečená
Mazlik123 uvařil před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Jak správně zabalit štrúdl, aby nevytekla náplň? Poradíme, jak na jednoduché a rychlé balení
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů