Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 9. 2013 22:14
No, a tutu úžasnosť já objevím až dneska - po tolika letech na TOPkách. Jdu na jablka, paaaa
1. 9. 2013 22:06
Tento recept znam hodne let a to z prilohy Zemedelskych novin Nas domov otisteny na podzim roku 1970.
29. 8. 2013 19:04
jarda Kadic: Jééé, Jaroušku, i Ty? Tak to mne velmi těší a za pochvalu i bodík Ti pěkně děkuji
29. 8. 2013 17:39
Mám tu čest přidat 51.bod.Jinak,vše již bylo řečeno
17. 8. 2013 07:53
Fotečku přikládám
17. 8. 2013 07:52
Včera vytvořena a dnes už nic nezůstalo. Výborné !!!!
2. 6. 2013 18:50
Jules:Ahojky Jules,zdravím do zámoří a velmi pěkně děkuji za Tvůj komentář, to, že jsi spokojená, potažmo i Tvůj urostlý Kanaďan, je pro mne ta největší odměna
2. 6. 2013 04:15
Keď som si prečítala všetky tie chválospevy na Tvoju štrúdľu, nedalo mi a musela som ich urobiť - piekla som z dvojnásobnej dávky /môj manžel je pekne urastený kanaďan :)/ a môžem iba skonštatovať to, čo tu už bolo x krát povedané - sú úžasné...vlastne už nie sú :), takže s dovolením, budem pokračovať v chválospeve aj za oceánom..dík za recept, nevedela som si predstaviť, že tu budem bez lístkového cesta a toto je lepšie ako z obchodu u nás!! Posielam bodík a želám všetko dobré...
1. 6. 2013 13:15
Baruško a Aishi, moc mne těší, že vám štrúdlíky chutnají a za to, že jejich "slávu" šíříte za hranicemi naší vlasti, vám velmi děkuji
1. 6. 2013 12:55
Yanullko - po vyzkouseni tveho strudliku jsem zustala uplne beze slov Je opravdu suprovy (uz jsem pekla 2x a myslim, ze i nadale zustanu u tohoto receptiku). Takze podtrzeno secteno si zaslouzis velkeho bodika 48 a ja s dovolenim pridavam fotku
23. 4. 2013 18:49
Recept je vyborny....moc chvalim a pridavam fotky..
17. 4. 2013 20:33
hosta:tvrdé patky nebrat, schvaluji ten nápad a ještě čerstvé je v puse zpracovat
17. 4. 2013 14:20
yanull: na něčí radu odkrajuju konce - no, a co s nima, co kdyby ztvrdly, že? Já to foto snad přidám, na důkaz, že nekecám
16. 4. 2013 19:59
yanull: Že bych šla teď do kuchyně zadělat těsto, do zítřku mi pěkně odleží v lednici .........Co tady budu polykat naprázdno !
16. 4. 2013 19:54
Veronika.Hrozna: Děvčata, vy mne bavíte
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 5 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 8 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 10 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 2 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 3 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 4 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 4 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 4 hodinami
Kebab pro vegetariány
TondaJ uvařila před 5 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
MarcelaPa uvařil před 5 hodinami
Slaninová kolínka snadno a rychle
Valis uvařila před 5 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů