Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 6. 2011 18:18
Dnes jsem recept objevila a upekla štrudličky. Štrudle jsou vynikající , s těstem se výborně pracuje, nelepí se Díky za recept +
12. 1. 2011 22:49
Úžasný recept. Štrúdlovala jsem podle něj celý podzim 2010. Děkuji za recept.
10. 9. 2010 09:04
isu,jo,odkrála,jak píše yanull v poznámcea pak je všechny sež....no,cojá jsem vinula..já spapám
9. 9. 2010 22:55
rebi, koukám, že i patky jsi ukrájela ..ty jdou u nás na odbyt jako první, potřebovala bych na každé nohavici tak 6 patiček
4. 9. 2010 21:11
ahoj....já jsem vinula jak dle originálu,tak "normálně",jablíčka strouhala na slzičkovém struhadle i na plátky..a dobré je to tak i tak..zkráta,běž do nich
4. 9. 2010 20:41
Rebi, já bych pekla také jako dívá, ale jablíčka letos absentují , jsem ráda, že se u vás štrúdlíky ujaly a v práci je moc nerozmazluj, ať si upečou samy, holky jedny fotečky krásné, štrúdlík je jako živý
4. 9. 2010 20:38
Ahoj, určitě ho můžeš zavinout normálně
4. 9. 2010 18:18
ten postup tzv. motání je nevyhnutný, zavinout jako normální štrúdl to nejde? Děkuji předem.
4. 9. 2010 18:13
yanull,tak ti "pěkně děkuju" za ten receptjá teď v podstatě nic jiného nepeču..kdo ochutnal.nechce jiné a už peču i na zakázku do práce kolegyním..moc jim chutnalyale už mám pro ně vytištěný recept,ať si pečou samy..a ještě foto z dnešního pečení
1. 9. 2010 04:58
Irenko, Rebi z nich byla nadšená, musela jsem se smát, jak si své kousky schovávala pod polštář, aby je před rodinou uchránila. Tak doufám, že vám budou také chutnat a to, že ty bys je zkazila? To jsi snad jen žertovala, že?
31. 8. 2010 19:09
Yanullko zítra jdu na ty štrůdle, už cítím jak budou dobré (jestli je nezkazím)Posílám bodíkNavnadila mě včera Rebeka, jinak bych o nich ani nevědělaDneska jsem si koupila jablka a hned ráno udělám
29. 8. 2010 04:41
Pořádně jsem si přečetla recept a zjistila jsem že takový dělávala už moje maminka a já jiný nedělám. Já už jich nadělala mraky, jsem 45let vdaná a štrůdl máme moc rádi.
28. 8. 2010 19:39
Rebi, děkuji za to, že jsi vyzkoušela, inspirativně vyfotila a nejvíce mě těší, že chutnal.
28. 8. 2010 13:48
původně jsem chtěla dělat jiný,leč nemaje potřebné surovinyspáchala jsem tento..a musím říct,že s těstem se pracuje jedna báseňsamotný produkt se rozplývá na jazýčku,je to fakt mooooooc dobré,doporučuju všemmy jsme štrůdlíková rodina,zkouším kdejaký recept,tento bude patřit mezi moje V.I.P
přidala jsem akorát navíc nasekané vlašské ořechy,jo a ten rum s máslem na závěrtak to je bomba
bodík už jsem dala dřív,teď jenom pár fotek
přidala jsem akorát navíc nasekané vlašské ořechy,jo a ten rum s máslem na závěrtak to je bomba
bodík už jsem dala dřív,teď jenom pár fotek
26. 8. 2010 23:31
I já používám sádlo na půl s máslem a štrůdl je lepší u nás vždy hned zmizne posílám bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 59 minutami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 22 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Právě bylo uvařeno:
Špagety ala carbonara
AlesV uvařil před 15 minutami
Dušené hlávkové zelí na slanině
renatamalis@seznam.cz uvařil před 40 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Sasenka uvařil před 42 minutami
Vepřové na kari
Petra Dvor. uvařila před 2 hodinami
Bábovka mramorová (olejová)
Eviks33 uvařila před 9 hodinami
Rebarborový koláč s drobenkou
Marcela0123 uvařila před 10 hodinami
Citrónová babeta
hellokittq.natq uvařila před 11 hodinami
Maminčin rýžový nákyp
bohdana uvařila před 12 hodinami
Vydatná vločková polévka s česnekem
Valis uvařila před 12 hodinami
Tuňáková pomazánka s kapary
Danoouch uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů