Rybízový sirup
Sklízíte jednu misku rybízu za druhou, ale koláčů už máte dost? Pokud ho potřebujete ještě trochu zpracovat, vyrobte si z něj lahodný sirup. Nebudete-li ho dlouho tepelně zpracovávat, zachová si velké množství vitamínů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 776 kJ / 6 400 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 600,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Červený nebo černý rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme v míse. Přidáme trochu vody, aby byl rybíz ponořený. Pokud budeme chtít více šťávy, použijeme vody více.
Krok 2: Necháme stát v chladu do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale začít kvasit.
Krok 3: Pak přes gázu nebo řídké plátno šťávu zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme objem a přelijeme do větší nádoby.
Krok 4: Zahřejeme zhruba na 60 °C, podle počtu litrů přidáme cukr a kyselinu citronovou (té je lépe dát méně, ochutnat a pak přidávat dle chuti).
Krok 5: U černého rybízu dáme na 1 litr šťávy kyseliny citronové ještě méně a až po přidání cukru.
Krok 6: Zahřejeme na 85 °C, občas promícháme, průběžně sbíráme pěnu.
Krok 7: Horký sirup ihned plníme do čistých a předehřátých lahví se šroubovým uzávěrem. Hrdlo lahví po naplnění otřeme, lahve zavíčkujeme, položíme a takto necháme vychladnout.
Krok 8: Po vychladnutí lahve otočíme a uskladníme.
Zveřejněno 6. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Moje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 17 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 19 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kacaba10 před 29 minutami
Krkovička na česneku
Ostluzina před 1 hodinou
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Vladik. před 2 hodinami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
káťa před 9 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 12 hodinami
Ostravská kapustnice
Kajkajak před 13 hodinami
Brambory s brynzou a smetanou
Ana_Kreb před 14 hodinami
Velikonoční hlavička
ivka315 před 15 hodinami
Zapečené žampiony s nivou
oligarda před 16 hodinami
Tématické fráze:
rybízová šťáva,
černý rybízový recepty,
stava z rybizu,
sirup z černého rybízu,
šťáva z červeného rybízu,
domácí sirup z černého rybízu,
sirup z ostružin,
ribizovy sirup,
štáva z černého rybízu,
sirup z cerveneho rybizu-recept,
stava z cerveneho rybizu recept,
rybízová šťáva recept,
cerveny rybiz recepty,
rybízový syrup,
domácí sirup,
domácí sirup z ostružin,
sirup z černého rybízu recept,
sirup z cerneho rybizu za studena,
domácí rybízová šťáva,
sirup za studena
Suroviny:
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (43)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Kyselina citrónová je nezbytná. Jednou jsem zapomněl a bylo to poznat na chuti.