Mazanec pro Irenku
Těsto na mazanec můžete vypracovat ručně nebo za pomoci domácí pekárny. Bochánek sypaný mandlemi, nahoře s tradičním křížkem. Mazanec je po upečení vláčný a lehký jako vánek. Voní po mandlích a rozinkách naložených v rumu.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 839 kJ / 4 742 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,27 g |
Tuky | 160,19 g |
Vláknina | 30,20 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 1,87 g |
Sůl | 4,56 g |
Sacharidy | 681,04 g |
Postup přípravy
Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, cukr a promícháme. Krok 2: V misce rozmícháme droždí, lžičku cukru, 3 lžíce vlažného mléka (vše odebereme z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout. Krok 4: Poté znovu propracujeme a necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bochánek. Uložíme je na plech s pečicím papírem. Krok 5: Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Krok 6: Středem bochánků nastřihneme křížek, pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C (horkovzduch) a zvolna pečeme 30–40 min.
Zveřejněno 7. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Moje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Nejnovější recepty
Skotský pudink s rebarborou
Přidáno před 7 hodinami
Nudle s mákem a rebarborou
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín s rebarborovo-cibulovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Lasagne s květákem a mrkví
Přidáno před 10 hodinami
Korejské stir-fry z mletého masa a cukety
Přidáno před 10 hodinami
Tartaletky s čokoládovou náplní a ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice zapečená s česnekem a dvěma druhy sýru
Bretik před 5 hodinami
Chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem
Povar-Kuzmicz před 7 hodinami
Vepřové nudličky se žampiony v pikantní omáčce
Sassa před 8 hodinami
Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
Wizulle před 9 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
lucyjezdikova před 9 hodinami
Salát z ředkviček
faluska před 17 hodinami
Chlebová polévka
faluska před 17 hodinami
Buchtičky s vanilkovým krémem jako od babičky
Martina.j před 17 hodinami
Děrovaná buchta
sarkahumlova před 17 hodinami
Pikant zelí s klobásou
MilosCz před 17 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
nejlepší mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept mazanec,
malý mazanec,
mazanec nejlepší recept,
nejlepší mazanec z pekárny,
osvědčený recept na mazanec,
nejlepší recept na mazanec,
recepty na mazance,
mazanec recepty,
velikonoční mazanec,
recepty mazanec,
nejlepší recept na tvarohový mazanec,
nej mazanec,
recept na velikonocní mazanec,
recept na výborný mazanec,
nejlepší recept velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
droždí,
žloutek,
mléko,
rozinky,
rum,
sůl,
kůra citronová,
vejce,
mandle
Komentáře (94)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak bez chyby
Díky za recept,dělala jsem těsto v pekárně
děkuju moc za fotečku, jsem ráda, že chutnalo a tvar... není až tak nejhorší
Irule: jestli jsi Irenka, je i pro tebe
jsem moc ráda, že ač africký
Vaclav Fronek: dekuji ti, Vašku