Topinková směs z hub a zeleniny
Nadšení z nalezených hub nás obvykle přejde doma, kdy začneme řešit otázku, co si s nimi počít. A tak jejich uchování na zimu je jedním z nejlepších řešení. Tato topinková směs je originálním nápadem, který stojí za vyzkoušení.
Suroviny pro 1 dávka
Množství do 8 sklenic o objemu 0,42 l.
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 892 kJ / 4 037 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,24 g |
Tuky | 162,42 g |
Vláknina | 217,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 370 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 474,90 g |
Postup přípravy
Česnek nasekáme nadrobno nebo prolisujeme.
Petrželku nasekáme nadrobno. Krok 4: Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku do sklovita na maximální teplotě bez pokličky (ne do zlatava), viz foto. Krok 5: Přidáme houby a jednu rovnou lžičku soli. Restujeme na maximální teplotě bez pokličky tak dlouho, až se veškerá tekutina vypaří. Houby musí být suché. Krok 6: Přidáme rajčata včetně štávy kterou pustila při krájení, restujeme zhruba 10 minut než se z poloviny odpaří tekutina. Pořád na maximální teplotě bez pokličky. Krok 7: Zatím lilek v dlaních vyždímáme, aby se zbavil tekutiny. Krok 8: Přidáme cuketu, papriky, feferonky a vyždímaný lilek. Přikryjeme pokličkou, ale necháme mezeru, ať může odcházet pára. Směs potřebujeme hustou, ať nestéká z topinky. Tady snížíme teplotu tak na 3/4 maximálního výkonu a dusíme 50 minut. Krok 9: Po 50 minutách dušení už pokličku nebudeme potřebovat. A teplotu dáme zpátky na maximum.
Přidáme 80 g cukru, 25 g soli, 1 lžičku mletého pepře a 50 ml octa.
Dusíme dalších 10 minut. Krok 10: Přidáme česnek, petrželku a dusíme posledních 10 minut stále na maximální teplotě. Krok 11: Hustota směsi by měla vyjít taková, ať z topinky nestéká. Krok 12: Plníme do předem sterilovaných sklenic včetně víček, po naplnění otřeme hrdla a zavíčkujeme.. Krok 13: Naplněné skleničky sterilujeme 20-25 minut na 80 °C.
Zveřejněno 13. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Topinková směs z hub a zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk2pK
Moje poznámka
Topinková směs z hub a zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk2pK
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 1 hodinou
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 15 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 16 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 35 minutami
Kedlubnové zelí
Merylas před 1 hodinou
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 2 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 17 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 18 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 20 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 21 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 22 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 22 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 22 hodinami
Suroviny:
houby lesní,
cuketa,
lilek,
cibule,
paprika čerstvá červená,
feferonka,
rajče,
česnek,
petrželka hladkolistá,
olej,
ocet,
cukr,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (4)